Mineralvandshuset og Mineralvandsfabrikken

:
december 2020
Mineralvandshuset - niveauer

Mineralvandshusets varierende niveauer og plateauer skaber en levende og dragende facade med associationer til oldtidens byggerier. Arkitekturen er af Dorte Mandrup Arkitekter A/S.

Mineralvandshuset - køkken alrum

Design når det er bedst: Mineralvandshuset og -fabrikken lader den autentiske historie agere katapult for en stram modernisme af træ, stål, beton og marmor. Farvesætningen er diskret.

Mineralvandshuset - trappe

Boligerne i to etager oser af moderne tider, men er placeret på taget af en bygning fra 1927. Ideen er begået af Dorte Mandrup Arkitekter, mens stålet – herunder trappen – er fra V-Steel A/S.

Mineralvandshuset - duplexboliger

På toppen af den eksisterende mineralvandsfabrik ligger 20 særligt eksklusive duplexboliger på hver sin side af et åbent rum. De dekorative stålspær er leveret af V-Steel A/S.

Mineralvandshuset - facader

Mineralvandshuset til venstre, ved siden af Mineralvandsfabrikken: Det er en særlig opgave at bygge op ad særligt fredet byggeri. Her er den løst. Totalentreprisen er leveret af Hoffmann A/S.

previous next

Boligarkitektur v. 3.0

Prisbelønnede Dorte Mandrup har kigget et fransk forbillede i kortene, da hun designede nogle af de nyeste boliger i Carlsberg Byen – industriel og håndholdt arkitektur på samme tid

Byggefakta

Mineralvandshuset
Franciska Clausens Plads
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
Carlsberg Byen P/S
Arkitekt:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Sweco Danmark A/S, Niras A/S
Andre aktører:
1:1 Landskab, NHH A/S
Areal:
19000 kvm.
Byggesum: 
235 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2018 - oktober 2020

Først havde vi faglighedens arkitektur, dengang kompetente håndværkere og talstærke muskeldrevne arbejdsstyrker befolkede byggepladserne. Siden kom den industrielle æra og dens seriefremstillede og elementbaserede boliger. I Carlsberg Byen er vi nu kommet til Mineralvandshuset og -fabrikken, der leverer en unik fusion af de to tidligere faser: Velkommen til boligarkitekturens version 3.0!

Hvis moderne boligbyggeri fra tid til anden har været udskældt for at være anonyme, repeterende kasser, viser arkitekten Dorte Mandrup i disse to projekter – opført i en samlet totalentreprise fra Hoffmann A/S, at det ikke er en vej, arkitekten er tvunget til at tage.

I forarbejdet til projekteringsopgaven sagde Dorte Mandrup, at hun var imponeret af det historiske Carlsbergs vægt på kunst og arkitektur, der udsprang af brygger J.C. Jacobsens livslange engagement i kultur:

– Det er ret usædvanligt for et fabriksområde, observerede Dorte Mandrup om det store arkitektoniske overskud. Det ville hun bære med sig ind i sit design af de kommende boliger og orkestreringen af dialogen mellem det helt nye og det, man kunne kalde det nye i det gamle. Især i den del af opgaven synes Dorte Mandrup Arkitekter at løfte arven efter en arkitekt som franske Pierre Chareau, som var kendt for at integrere menneskets behov for de bløde humanistiske værdier i en industriel arkitekturproces.

Ligesom Chareau har et af de primære træk i Dorte Mandrups forvandling af Mineralvandsfabrikken været ærlighed i materialer. De industrielle overflader, mørke profiler og materialernes ægthed, understreger bygningens oprindelige brug; derfor har naturlige og gedigne elementer som marmor og egetræ været afgørende i tilblivelsen af boligerne.

69 boliger

Resultatet, som nu kan ses, bærer umiskendeligt præg af den fortolkning af omgivelserne: Historierespekt, materialeomhu og formgivningstalent er værdier i et udfordrende samspil mellem eksisterende og nyt og samtidig rammerne om i alt 69 moderne boliger med kant. De 49 af dem er placeret i nybyggeriet Mineralvandshuset, mens Mineralvandsfabrikken fra 1927 (se nedenfor) er blevet gennemrenoveret til erhverv, øverst afsluttet med 20 eksklusive duplex-boliger.

Konstruktivt er statikken baseret på traditionelle og afprøvede principper med bærende betonelementer, kombineret med stål.

Producenten V-Steel A/S har haft en prominent rolle med alt hovedstålet, herunder spærrammer i tagkonstruktionerne og et program af rummelige altaner, trapper inde og ude samt rækværk og gelændre.
– Vi har haft stor glæde af samarbejdet med Hoffmann og Dorte Mandrup Arkitekter om at realisere såvel løsningerne til nybyggeriet som at ramme det rette udtryk på stålet til renoveringsopgaven, vurderer direktør Søren Vestergaard, V-Steel A/S.

Stål og industri

Leverancen omfattede bærende stål, trapper og gangbroer, altaner og rækværker, men også de fine dekorationsspær, som spænder ud over rummet mellem penthouse-boligerne på toppen af Mineralvandsfabrikken.

Spærene fra V-Steel A/S er i høj grad med til at give uderummet karakter og udtryk, vigtige egenskaber, da det er her, beboere og deres gæster ankommer til boligerne og herfra, man går ind i boligernes åbne og lyse køkkener.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 5

Ungdomsbolig

Artillerihuset

Ejerskab & fællesskab

Ungdomsbolig

BaseCamp København Lyngby

BaseCamp Student - studieboliger til en ny tid

Bolig

Bastionen

Storbykarré med hængende haver

Børneinstitution

Eventyrhaven

Velkomsten er rund

Bolig

Gartnerbyen Seniorbofællesskab

Seniorbofællesskab med farveskift

Bolig

Ibihaven

Bæredygtigt boligfællesskab

Bolig

Lindeparken

Boliger på Banegårdspladsen

Bolig

Munkebjerg Park

Luksus-boligblokke med knæk og spring

Bolig

Nabolaget etape 2

Højkvalitets lejeboliger med sjæl i hjertet af Aarhus

Forskningscenter

NIDO Danmark

Fjernlys fra reden

Distributionscenter

Reitan Distribution

Returterminal og vaskehal i gråt og sort

Bolig

Slagteristrædet

Nyt boligkvarter midt i byen

Bolig

Stempelhusene

Og om lidt er kaffen klar

Bolig

Strandhøjen 2, første etape

Ejerlejligheder i forskudt plan helt ud til Storebælt

Lager

Vindhallen

Lindab-udvidelse med brug af egne materialer