Bastionen

:
december 2020
Bastionen - gårdrum

Der er arbejdet intenst med det store gårdrum for at bryde den ofte stærke vind i området og for at give flest mulige oplevelser til de forskellige beboergrupper.

Bastionen - stue

Udlejningslejlighederne i Bastionen er på 2-5 værelser og på 56-134 kvm. De lyse lejligheder har alle adgang til uderum i form af enten altaner, terrasser i terræn eller de ”hængende haver” mellem blokkene.

Bastionen - hængende haver

Et markant element i Bastionen er de ”hængende haver”, der på tre facader binder blokkene sammen. De tilstødende lejligheder har adgang til uderummene, der hver rummer en vinterhave og to altaner.

Bastionen - facade

Den store karré Bastionen i Ørestad Syd rummer hele 226 lejligheder og ligger i den sydligste del af bydelen tæt på 8-tallet og Kalvebod Fælled.

previous next

Storbykarré med hængende haver

Hovedgrebet i det store boligbyggeri Bastionen i Ørestad Syd handler om at få trukket naturen fra den nærliggende Kalvebod Fælled mest muligt ind i det ellers fortættede nye byområde

Byggefakta

Bastionen
Richard Mortens Vej 60-70
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Balder AB
Arkitekt:
Danielsen Architecture A/S
Ingeniør:
Sweco Danmark A/S
Andre aktører:
Danielsen Urban Landscape A/S, CSK Stålindustri A/S
Areal:
21000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
april 2020 - juli 2020

Ørestad Syd har en unik beliggenhed. Her har man det store naturområde Kalvebod Fælled mod syd og vest, samtidig med, at man kun er få minutter væk fra de centrale dele af København via metroen. I den sydlige ende er bydelen opbygget tæt med store karréstrukturer, som man kender det fra de gamle dele af København.

En af de nyeste tilføjelser er det store boligbyggeri Bastionen, der rummer 226 udlejningslejligheder på 2-5 værelser i størrelser på 56-134 kvm. Bastionen er opført for Balder Danmark A/S med Sjælsø Management som styringsentreprenør og tegnet af Danielsen Architecture A/S.

– Vi har tegnet byggerierne til hele seks byggefelter i området, og vi arbejder også selvstændigt med landskaber herude. Når vi har vundet de konkurrencer, tror jeg i høj grad, at det handler om, at vi er omhyggelige med at give hvert projekt sin helt egen identitet, selv om rigtig meget er givet på forhånd i lokalplanen. Et fællestræk for alle byggerierne er dog, at vi arbejder meget med at få trukket fælledens natur helt ind i byområdet, forklarer partner i Danielsen Architecture A/S Lise Bækgaard.

Hængende haver

Bastionen er grundlæggende opbygget som en stor, næsten kvadratisk, karré der går op i otte etager i de tre hjørner. Bygningen er opdelt i mindre blokke, der forskyder sig i plan og desuden trapper ned til henholdsvis syv, seks og fem etager. Det sydvestlige hjørne er åbent, men har fået tilføjet en børneinstitution i form af en selvstændig treetages bygning. Den lave bygning lukker mere sollys ind i det store gårdrum.

Facaderne er beklædt med teglsten i forskellige varme nuancer for at skabe variation, mens dør- og vinduesrammer er holdt i mørke farver. En unik feature ved byggeriet er de ”hængende haver”, der sidder vertikalt indskudt mellem blokkene i facaderne mod vest, nord og øst. I terræn giver spalterne adgang til gårdrummet fra gaden, mens de på etagerne fungerer som store uderum, der deles af de tilstødende lejligheder. 32 lejligheder har adgang til vinterhaverne, der er på 18-28 kvm. De har glashus i midten samt altan til to sider.

– Det første indtryk, du skal have af de hængende haver, er, at det grønne bare vælter ud over altanforkanterne både mod gaden og mod gården. Med udgangspunkt i solholdene har vi valgt forskellige typer planter, bl.a. stedsegrøn kaprifolie, blåregn, klematis, vin og laurbær, som giver forskellige stemninger, og som vil se lækkert og friskt ud året rundt, fortæller landskabsarkitekt og salgs og designleder Gudny Marta Gudlaugsdottir fra Danielsen Urban Landscape.

Selv om kælderen rummer parkering og cykelparkering, skal det store gårdrum ud over rekreative områder også give plads til praktiske funktioner som cykelparkering og affaldshåndtering.

– Med udgangspunkt i de hængende haver og portåbningerne har vi lavet fire akser, der skaber rum i rummet i det meget store gårdrum. Vinden kan være en udfordring i Ørestad Syd. Som vindbrydere i akserne bruger vi en pergola tilplantet med klatreplanter, aflange plantebede med fyrretræer, plantevægge med klatreplanter og beplantningsfelter med høje elefantgræsser. Langs folks boliger har vi en mere intim kantzone, hvor vi går ned i skala, og så har vi forskellige grønne områder og aktivitetsrum med bl.a. basketbane og multibane. Der er også zoner til ophold med grill og bænke, så vi appellerer til de forskellige typer beboere, siger Gudny Marta Gudlaugsdottir.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 5

Ungdomsbolig

Artillerihuset

Ejerskab & fællesskab

Ungdomsbolig

BaseCamp København Lyngby

BaseCamp Student - studieboliger til en ny tid

Bolig

Bastionen

Storbykarré med hængende haver

Børneinstitution

Eventyrhaven

Velkomsten er rund

Bolig

Gartnerbyen Seniorbofællesskab

Seniorbofællesskab med farveskift

Bolig

Ibihaven

Bæredygtigt boligfællesskab

Bolig

Lindeparken

Boliger på Banegårdspladsen

Bolig

Munkebjerg Park

Luksus-boligblokke med knæk og spring

Bolig

Nabolaget etape 2

Højkvalitets lejeboliger med sjæl i hjertet af Aarhus

Forskningscenter

NIDO Danmark

Fjernlys fra reden

Distributionscenter

Reitan Distribution

Returterminal og vaskehal i gråt og sort

Bolig

Slagteristrædet

Nyt boligkvarter midt i byen

Bolig

Stempelhusene

Og om lidt er kaffen klar

Bolig

Strandhøjen 2, første etape

Ejerlejligheder i forskudt plan helt ud til Storebælt

Lager

Vindhallen

Lindab-udvidelse med brug af egne materialer