NIDO Danmark

:
december 2020
NIDO Danmark - glasparti

NIDO-centret er hjemsted for Danmarks biobank. DNA og blodprøver er ligeså topsikret som kronjuvelerne bag tykke, murværksklædte mure. Projekt af Ingeniør’ne A/S.

NIDO Danmark - mødesalen

Tekstile gulvbelægninger er et velkomment bidrag til både komfort og den gode akustik. Her er det et bidrag fra flisekollektionen Contra Stripe fra Egetæpper, som pryder mødesalen.

NIDO Danmark - indgang

Forskningens lanterne lyser varmt, mens murværket inviterer med trygge rammer. Projekteringen af forskningscentret skete hos Arkitema med Ingeniør’ne som partner på ingeniørarbejdet.

previous next

Fjernlys fra reden

På NIDO i Gødstrup ved Herning bedriver man sundhedsforskning og formidler uddannelse. Den kombination forudsætter visioner, ro og tryghed. De nye bygninger spejler begge dele

Byggefakta

NIDO Danmark
Hospitalsparken 15
7400 Herning
Danmark

Bygherre:
Regionshospitalet Herning, DNV Gødstrup
Bygherrerådgiver:
Friis & Moltke A/S, Niras A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
KPC Herning A/S
Ingeniør:
Ingeniør'ne A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2019 - december 2020

NIDO Danmark er navnet på supersygehus Gødstrups center for forskning og uddannelse. Navnet er dobbelttydigt, fordi det både betyder ”rede” (af latin: nidus) og er et akronym for Network, Innovation, Development og Opportunities. I arkitekturen af Arkitema læser man da også, at mens forskningen har udviklingens fjernlys på, så trives uddannelse bedst i redens sikre og trygge omgivelser.

NIDO Danmark ved Gødstrup er ved første øjekast en nydelig, modernistisk og fredelig arkitektur, der spiller fint på kontrasten mellem ankomstens transparente glasfacader over for antracitfugede tegl i sintret rødt og gråsort. Det er dramaturgiens grundbog første kapitel: Modsætninger mødes, og musikken spiller.

Det er først et nærmere studium af funktioner og deres tilhørende specifikationskrav, der afslører, at NIDO Danmark er alt andet end en traditionel erhvervs- eller institutionsbygning: Her er en fed antologi af teknisk innovation fra de øverste hylder i ingeniørernes værktøjsreol.

Først kan man dog lige notere, at statik og layout på den 5000 kvm store bygning i nærheden af Herning følger de kendte stier med bærende betonelementer som underlag for murværk og ramme for glas. Dispositionen har Arkitema lagt ud som to høje etager samlet omkring et dobbelthøjt ankomstrum med en indbydende læringstrappe, der både er en del af bygningens infrastruktur og langtidsåbent auditorium, når trinene fungerer som siddepladser under en spontan forelæsning.

Blød kreativitet

Da rammerne rummer både forskning og uddannelse, er her en fin kombination af robuste overflader i infrastruktur og laboratorier og blødere, kreative omgivelser, der ikke mindst præsenterer sig med lækre, bløde tekstile gulve fra Egetæpper A/S: Contra Stripe Ecotrust. På en og samme tid opnås her komfort, akustisk topkarakter og points for bæredygtighed. Contra Stripe er en 9 mm tyk, antistatisk flise af de mest slidstærke polyamidfibre, men med en 350 g bagside af lutter genvundne materialer, som Egetæpper har døbt ”Ecotrust”.

At belægningen er udført med fliser er pga. et ønske om fleksibilitet, men også om en belægning, der kan imødekomme installationsgulvene i det højteknologiske hus.

Og det er her, det tekniske projekt til NIDO Danmark i Gødstrup præsenterer sig med de tættest beskrevne sider.

– For, som seniorprojektchef hos Ingeniør’ne Jack Andersen udtrykker det, så er NIDO Danmark ikke bare en teknisk tung bygning. Der er en bygning med delelementer som f.eks. biobanken, hvor installationer aldrig må svigte: køling, elforsyning til køle- og frostrum/ enheder temperaturstyring, køling der bare skal bare være i fuld drift 24/7, forklarer Jack Andersen.

Redundans

Det betyder, at bygningen er indrettet med masser af det, man på ingeniørsprog kalder redundans, dvs. overskydende kapacitet, som kan aktiveres, når og hvis der i krisesituationer bliver behov for det, fordi de primære anlæg svigter. Herudover er der etableret såkaldte inergenanlæg, der er et hurtigt virkende og effektivt brandsikringsanlæg, drevet med gasarter.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 5

Ungdomsbolig

Artillerihuset

Ejerskab & fællesskab

Ungdomsbolig

BaseCamp København Lyngby

BaseCamp Student - studieboliger til en ny tid

Bolig

Bastionen

Storbykarré med hængende haver

Børneinstitution

Eventyrhaven

Velkomsten er rund

Bolig

Gartnerbyen Seniorbofællesskab

Seniorbofællesskab med farveskift

Bolig

Ibihaven

Bæredygtigt boligfællesskab

Bolig

Lindeparken

Boliger på Banegårdspladsen

Bolig

Munkebjerg Park

Luksus-boligblokke med knæk og spring

Bolig

Nabolaget etape 2

Højkvalitets lejeboliger med sjæl i hjertet af Aarhus

Forskningscenter

NIDO Danmark

Fjernlys fra reden

Distributionscenter

Reitan Distribution

Returterminal og vaskehal i gråt og sort

Bolig

Slagteristrædet

Nyt boligkvarter midt i byen

Bolig

Stempelhusene

Og om lidt er kaffen klar

Bolig

Strandhøjen 2, første etape

Ejerlejligheder i forskudt plan helt ud til Storebælt

Lager

Vindhallen

Lindab-udvidelse med brug af egne materialer