BaseCamp København Lyngby
Skovbrynet 2-24
Kongens Lyngby
Danmark
I Lyngby har et af de senere års mest spektakulære byggerier tilsyneladende skudt sig op fra undergrunden ved egen kraft - eller sådan ser det i hvert fald ud, når man står foran den store, amorfe struktur, der rejser sig fra terrænniveau og helt op i seks etager i én glidende bevægelse. Der er ikke tale om et nyt kunstmuseum eller et domicil for en amerikansk IT-gigant, men derimod om boliger. BaseCamp Student konceptet bliver i disse år rullet ud i både Danmark og andre europæiske lande i form af store nybyggerier eller ombygninger af eksisterende byggerier i nogle af de store studiebyer.
Det handler nemlig først og fremmest om studieboliger, men BaseCamp København Lyngby rummer også boliger rettet mod gruppen 50+ og boliger til ph.d. studerende og forskere. Nærmere bestemt rummer BaseCamp Lyngby i alt 786 lejligheder, heraf 639 studieboliger, 99 såkaldte ph.d.- eller virksomhedsboliger og 48 boliger til målgruppen 50+.
Ud over boligerne har BaseCamp Lyngby et fælleshus på 2.250 kvm fordelt på en kælder og to etager. Fælleshuset rummer bl.a. café, loungeområder, træningsfaciliteter, vaskeri og festsal. Området byder også på 20.800 kvm beplantet areal på terræn og i form af taghaver, herunder en løbebane på 800 meter på bygningens tag. Der er 269 parkeringspladser, heraf 161 på terræn og 108 i p-kælder.
BaseCamp Lyngby er placeret i Lyngby, der er en nordlig forstad til København, på en grund, hvor Plantedirektoratet tidligere havde til huse. Byggeriet ligger i kort afstand til Lyngby Sø, motorvej, S-station og ikke mindst DTU. Studieboligerne vil derfor appellere ikke alene til studerende fra DTU, men også studerende på uddannelsesinstitutioner i København, der kun er en halv time væk med offentlig transport.
Når man står ved hovedindgangen i den nordvestlige del af området opleves det, hvordan enderne af byggeriet starter på hver sin side helt nede i terrænniveau. Herefter løfter det sig langsomt og skyder i vejret, samtidig med at det krummer til først den ene, så den anden side. Man forstår som beskuer ikke umiddelbart geometrien, men løfter man sig op i droneperspektiv ses hovedhuset, der rummer boligerne, som en række sammensatte cirkeludsnit, som bugter sig i en langstrakt slangeform, der skifter mellem det konvekse og det konkave. Midt i det første gårdrum, tæt på indgangen ligger fælleshuset, der har form som en lav cylinder.
– Det er tanken, at byggeriet skal opleves som om en del af landskabet skyder sig op, når man ankommer fra nord. Det er en superstruktur, der kurver sig rundt i forskellige forløb, sådan at det skaber nogle mere intime, udvendige rumforløb, både i det indvendige gårdforløb og på ydersiden, hvor bygningen trækker det grønne landskab ind, så man får opløst barriererne mellem bygning og landskab. Det bliver til en landskabelig skulptur, hvor man hele tiden oplever noget nyt, når man går rundt, fortæller Lars Gitz fra Lars Gitz Architects, der har tegnet byggeriet.
Da bygningens tag går helt til terræn har det været muligt at skabe et taglandskab med varieret bevoksning og en 800 lang løbebane, der allerede er blevet et populært udflugtsmål for naboerne i området. Taget giver også plads til 800 kvm solcellepaneler, der har været med til at løfte byggeriet op til DNGB Guld Niveau.