Eventyrhaven

:
december 2020
Eventyrhaven - klasseværelse

Bygningens tag har ensidigt fald, og stuernes lofter spejler det med dynamiske rumforløb til følge. Ideen er af Nova 5 Arkitekter A/S, mens Elindco A/S har stået for totalentreprisen.

Eventyrhaven - gang

Eventyrhavens form reflekteres i interiøret, bl.a. i gangforløb der med den krumme linjeføring undviger de monotone stræk. Gulvenes linoleum er farveglad og understøtter leg og aktivitet.

Eventyrhaven - facade

Den integrerede børneinstitutionen Eventyrhavens nye hjem ligner faktisk noget, der kunne høre hjemme i et Lewis Carroll eventyr: rund og transparent bag facadernes aluminiumsbeklædning.

previous next

Velkomsten er rund

Cirklens form er inkluderende og favnende. Det var nu bare en af årsagerne til, at Havdrups nye børneinstitution blev rund. Ideen har flere fædre, for den er ekstremt vellykket

Byggefakta

Eventyrhaven
Lindevej 10
4622 Havdrup
Danmark

Bygherre:
Solrød kommune
Bygherrerådgiver:
D|K2 Bygherrerådgivning ApS
Arkitekt:
Nova5 Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Elindco Byggefirma A/S
Ingeniør:
Kim Olsson A/S
Andre aktører:
Lassen Landskab A/S
Areal:
1372 kvm.
Byggesum: 
33 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2019 - august 2020

Hvordan en velkomst egentlig ser ud, ved nok ikke så mange. Men i den integrerede børneinstitution Eventyrhaven i Havdrup kan man bekræfte, at velkomsten er rund og rummelig.

- Den snegleform – et ”loop” – som Eventyrhaven er opført i, vil byde alle velkommen lige der, hvor man befinder sig i loopets centrum, forklarer ledende arkitekt MAA og CEO på tegnestuen Nova 5 Arkitekter A/S, Hanne Vinkel Hansen, i et svar på, hvorfor Nova 5 valgte at bygge rundt.

For det betyder faktisk en mere kompleks byggeproces med især mere krævende forberedelse, bekræfter totalentreprenøren bag projektet, Elindco A/S.

– Formen kan noget særligt, uddyber Hanne Vinkel Hansen og fortsætter:

– Den opfordrer til nærhed og fællesskab: Man føler sig inviteret. Rummene bliver sjovere og mere interessante at opholde sig i; med snegleformen bliver rumdybden mindre med mulighed for gennemlyste rum, end tilfældet ville have været i en cirkelform. Huset får et inviterende, favnende ankomstareal i centrum; og vi kommer alle i øjenhøjde med børnene. Endelig så får vi også lette, lyse og høje rum, fordi taghældningen på formen er skrå med ensidig hældning, forklarer Hanne Vinkel Hansen. Dertil kan man lægge, at rum og gangarealer også får dagslys gennem cirkulære ovenlys i flere varianter.

Eventyrhaven er en forøgelse af institutionskapaciteten i Havdrup, da den integrerede institution er opført som en naboinstitution til den ældre integrerede institution Lindebo. Samtidig adresserer Eventyrhaven en ny pædagogik, der er blevet beskrevet i den norditalienske by Reggio Emilia. Den pædagogiske metode aktiverer institutionens rum som ”den tredje pædagog”. At rummene derefter lever op til den rolle, er et mål i sig selv: De skal kunne bruges intuitivt og vække nysgerrigheden.

Eventyrhaven består i den kontekst af otte fleksible stuer med henholdsvis fem grupperum til børnehavebørn og tre grupperum til vuggestuebørn. Dertil kommer fællesrum og faciliteter til medarbejderne.

Fordele ved træ

Da formen var besluttet, sad totalentreprenøren Elindco med ved beslutningsbordet på et tidligt tidspunkt i processen:

– Vi valgte træ i stedet for stål som bærende konstruktion, fordi det energimæssigt er mere fordelagtigt at bygge i træ; der opstår færre kuldebroer, forklarer Elindcos projektleder på opførelsen, Birger Nysted.

Samtidig er huset opført efter skærpede tæthedskrav, og også der er træ nemmere at arbejde med i forbindelse med en effektiv dampspærre. I tilknytning til de optimerede tæthedsdata er bygningen også forsynet med et mekanisk VAV-ventilationsanlæg, der arbejder med stor præcision for at opretholde balancen i luftskiftet og dermed undgå undertryk, uddyber Birger Nysted.

Om processen oplyser Elindcos projektleder, at Eventyrhaven er opført med bærende limtræskonstruktioner, afsluttet med en klimabestandig facadebeklædning af sinus-struktureret og pulverlakeret aluminium.

Krumt ikke dyrere

– For Elindco har det været en spændende og læringsrig opgave at løse. Med en kvm-pris på knap 20.000 kr. (uden rådgiverhonorar) dokumenterer den også, at det kun er marginalt mere kostbart at bygge krumt, hvis byggeorganisationen er godt forberedt, vurderer Birger Nysted.

Projektlederen tilføjer, at det særligt under projektering og planlægning kræver ekstra omhu at bygge i en krum geometri i stedet for en lige.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 5

Ungdomsbolig

Artillerihuset

Ejerskab & fællesskab

Ungdomsbolig

BaseCamp København Lyngby

BaseCamp Student - studieboliger til en ny tid

Bolig

Bastionen

Storbykarré med hængende haver

Børneinstitution

Eventyrhaven

Velkomsten er rund

Bolig

Gartnerbyen Seniorbofællesskab

Seniorbofællesskab med farveskift

Bolig

Ibihaven

Bæredygtigt boligfællesskab

Bolig

Lindeparken

Boliger på Banegårdspladsen

Bolig

Munkebjerg Park

Luksus-boligblokke med knæk og spring

Bolig

Nabolaget etape 2

Højkvalitets lejeboliger med sjæl i hjertet af Aarhus

Forskningscenter

NIDO Danmark

Fjernlys fra reden

Distributionscenter

Reitan Distribution

Returterminal og vaskehal i gråt og sort

Bolig

Slagteristrædet

Nyt boligkvarter midt i byen

Bolig

Stempelhusene

Og om lidt er kaffen klar

Bolig

Strandhøjen 2, første etape

Ejerlejligheder i forskudt plan helt ud til Storebælt

Lager

Vindhallen

Lindab-udvidelse med brug af egne materialer