Artillerihuset

:
december 2020
Artillerihuset - tagterrasse

Den otte etager høje ejendom afsluttes med en tagterrasse af betydelige dimensioner og god plads til sommerens fester. Udsigten er formidabel fra 25 m højde.

Artillerihuset - lounge

Artillerihuset er udstyret med en fælles lounge (foto) og et fælleskøkken for hver to etager. Det er de faciliteter, der forbindes med interiørets trappe.

Artillerihuset - facade

Artillerihuset står som en murværksklædt æske på hjørnet af Amager Fælledvej og Rued Langgaardsvej. Mangor & Nagels vinduesmønster antyder, at her er mere på spil.

previous next

Ejerskab & fællesskab

Når alle parter yder deres bedste til gavn for et fælles udkomme, opstår en helt særlig magi, der er svær at give navn. Men resultatet taler for sig selv i de 131 boliger til unge studerende

Byggefakta

Artillerihuset
Rued Langgaardsvej 3
2300 København S
Danmark

Bygherre:
FSB
Bygherrerådgiver:
Emcon a/s
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S, Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
Dyrlund Sørensen A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen Rådg. Ing. A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
77 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2019 - oktober 2020

Bag traditionens solide murværk og den lige så konventionelle æskeform gemmer sig en historie fra den danske byggeplads, som er god at blive klog af. Vi befinder os i et ustadigt ensemble af IT-Universitetets brutale modernisme, Tietgenkollegiets inkluderende cirkel og DR-Byens kølige glasbeton.

Her står så Artillerihuset, hvis navn stammer fra dengang, soldater i deling øvede skarpe skud på Amager Fælled. Udkommet af træningen afhang af evnen til at virke sammen – som en velsmurt maskine – i et militært fællesskab.

Og fællesskab handler det stadig om her i Artillerihusets 131 ungdomsboliger i størrelser fra 37 til 54 kvm: Fællesskabet, som har bygget huset, og det fællesskab, som nu glæder sig til at leve i det.

– Artillerihuset er et godt eksempel på, hvordan de byggede løsninger kan understøtte og styrke de unges fællesskab, og hvordan et fælles mål og fælles processer kan optimere råderummet inden for det faste budget og den givne tidsplan, forklarer projektleder for bygherren, den almene boligorganisation FSB A/S, arkitekt, cand. arch. Tine Refsgaard.

Artillerihuset er opført i en totalentreprise med Dyrlund & Sørensen A/S ved roret, og anmeldelsen fra bygherren er derfor værd at bemærke:

– Det er i erkendelsen af at spille på samme banehalvdel, at resultaterne skabes. Kald det kemi eller velvilje fra begge sider – det er et faktum, mulighederne optimeres, når parterne engagerer sig i en den dybe dialog og den fælles målsætning, lyder erklæringen fra Tine Refsgaard, som med de ord portrætterer en noget anderledes type totalentreprenør end den økonomifikserede lyseslukker, vi oftere hører om.

Lydhørhed

Og hos ham, som projektlederens vurdering er møntet på, vækker den anmeldelse genkendelse. Claus Sørensen, en af ejerne bag Dyrlund Sørensen A/S:

– Tiltro og tillid samt en selvforstærkende inspiration i gensidighed har karakteriseret processen. Lydhørhed fra begge parter og troen på, at vi med vores erfaring kunne løfte opgaven har været central i et ekstremt godt samarbejde med bygherren, vurderer Claus Sørensen. Erfaringen bygger bl.a. på, at Dyrlund Sørensen gennem tyve år har fyldt på den efterhånden meget lange portefølje af boligprojekter, entreprenørens spidskompetence.

– Det er sjældent at have en bygherre, der skiller sig så meget ud: Som giver os ideer og respekterer vores, hører man i en tilføjelse!

Det Artillerihus, som det hele handler om, står med sine otte etager og tagterrasse som et retlinet monument over kendte og slidstærke danske byggetraditioner: bærende betonfacader med etagedæk; traditionel gulvopbygning, radiatorvarme og fugtfrie konstruktioner. Udenpå er det robust og klimabestandigt murværk i et simpelt løberforbandt, der møder øjet.

Mere på hjerte

At huset alligevel har noget andet og mere på hjerte antydes bl.a. af de tilhørende vinduer og glaspartier i træ-alu rammer. De optræder i et spidsfindigt layout, tilsyneladende tilfældigt spredt ud på den murede facade. Men meningen afslører sig bag f.eks. udvalgte glaspartier: Her åbnes et generøst indkig til de unges dagligliv i Artillerihuset.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 5

Ungdomsbolig

Artillerihuset

Ejerskab & fællesskab

Ungdomsbolig

BaseCamp København Lyngby

BaseCamp Student - studieboliger til en ny tid

Bolig

Bastionen

Storbykarré med hængende haver

Børneinstitution

Eventyrhaven

Velkomsten er rund

Bolig

Gartnerbyen Seniorbofællesskab

Seniorbofællesskab med farveskift

Bolig

Ibihaven

Bæredygtigt boligfællesskab

Bolig

Lindeparken

Boliger på Banegårdspladsen

Bolig

Munkebjerg Park

Luksus-boligblokke med knæk og spring

Bolig

Nabolaget etape 2

Højkvalitets lejeboliger med sjæl i hjertet af Aarhus

Forskningscenter

NIDO Danmark

Fjernlys fra reden

Distributionscenter

Reitan Distribution

Returterminal og vaskehal i gråt og sort

Bolig

Slagteristrædet

Nyt boligkvarter midt i byen

Bolig

Stempelhusene

Og om lidt er kaffen klar

Bolig

Strandhøjen 2, første etape

Ejerlejligheder i forskudt plan helt ud til Storebælt

Lager

Vindhallen

Lindab-udvidelse med brug af egne materialer