Ibihaven

:
december 2020
Ibihaven - atrium

Modulbyggeriet har en fælles kerne – et atrium med både bede, fælleskøkken, petanquebane, værksted og loungeområde.

Ibihaven - stue

Der er to typer boliger i Ibihaven. En singlebolig og en lidt større. Der er brugt ét modul på singleboligen og halvandet på de lidt større boliger.

Ibihaven - altaner

Ibihaven er et modulbyggeri, hvor modulerne er gjort 85 pct. færdige som boliger på Flex Moduls produktionshal.

Ibihaven - facade

Ibihaven i Slagelse hører under konceptet Agorahaverne, som er udviklet af Tetris A/S. Det er bæredygtige seniorboliger til en lav husleje.

previous next

Bæredygtigt boligfællesskab

Ibihaven i Slagelse er et nyt boligfællesskab for seniorer. Boligerne er træmoduler, der er bygget i en produktionshal i stedet for på byggepladsen

Byggefakta

Ibihaven
Elmesvinget
4200 Slagelse
Danmark

Bygherre:
Tetris A/S
Arkitekt:
Sangberg Architects ApS
Totalentreprenør:
Rasmus Friis A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
6400 kvm.
Byggesum: 
90 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2019 - oktober 2020

Det bobler på komfuret ude i Ibihavens fælleskøkken. Der laves æblesirup, der skal bruges til brunch-pandekager, når Covid-19 atter tillader større forsamlinger. Fællesspisningen er foreløbigt aflyst – og dog, for flere beboere tropper alligevel op med deres egen tallerken mad for at spise i fællesskab fremfor at sidde alene ved deres eget spisebord. For sådan er Ibihaven i Slagelse. Et boligselskab for seniorer uden hjemmeboende børn. En boligform hvor fællesskab og godt naboskab er i fokus, men hvor beboerne stadig kan lukke døren bag sig til egen bolig. Og så er det også lejeboliger til en rimelig pris og med minimum af vedligehold. Som en beboer nævner det med et stort smil og glæde:

– Det er som at komme på kollegie igen.

Det er Tetris A/S, der har opført boligerne i Slagelse. Byggearbejdet er udført som totalentreprise af Rasmus Friis A/S. Sangberg Architects ApS har varetaget arkitektydelsen. og Moe A/S har varetaget ingeniørydelsen. Det er Flex Modul A/S, der har produceret modulerne til byggeriet.

Ibihaven er en fortolkning af en firlænget bondegård med en stor fælles overdækket atriumhave i midten, der nærmest minder om en toprenoveret lade i sin struktur med træbjælker.

Lejeboligerne er opført med både to og tre værelser. Hver bolig har et lyst køkkenalrum med stue, hvor der er direkte adgang til egen privat terrasse eller altan.

Ibihaven er en del af Tetris’ nye koncept for seniorboligfællesskaber – samlet kaldet Agorahaverne. Det er en række lokale boligfællesskaber – tæt på både by og natur, som er udviklet efter et grundigt analysearbejde.

Martin Wagner, som er kommunikationschef i Tetris forklarer:

– Vi har udviklet Agorahaverne siden 2018, hvor vi bl.a. har samarbejdet med antropologer, sociologer, eksperter i fællesskabsdesign og Human Impact under Københavns Universitet for at finde ud af, hvordan vi laver det bedst mulige top-down-fællesskab, som det hedder, når vi skaber en bygning, der er designet til fællesskab. Det har også været vigtigt for os at bygge, så en enlig folkepensionist har råd til at bo i Agorahaverne. Og ifølge Realdania, må huslejen ikke være over 7.000 kr. for en singlebolig, så det er niveauet vi har ramt.

Bæredygtig certificering

Ibihaven er bygget til at opnå DGNB Guld. En certificering, som både sikrer dokumenteret bæredygtighed, høj byggekvalitet, og at beboernes hverdag er tænkt ind helt fra begyndelsen.

Her er brugt materialer, der efterfalder mindst muligt CO2-aftryk og som har en høj genanvendelighed. Der er solceller på taget, regnvandsindsamling og adskillige andre klimavenlige løsninger. Og så er der brugt ”grøn” beton til fundamentet. Traditionelt ville fundamentet i et byggeri som Ibihaven kræve op imod syv tons jernarmering, men i stedet er der valgt at bruge 600 kg plastik, som blandes direkte i betonen.

Plastikken holder mindst lige så godt og betyder store CO2– besparelser på produktion, transport og arbejdstid. Og så er den langt nemmere at knuse og genanvende.

For Ramus Friis A/S er det første gang, at man er med til at opføre et byggeri, der stiler mod DGNB Guld.

– Vi har ofte lavet mange af de samme tiltag i et byggeri uden at tænke over det som en certificering, men vi er blevet klart mere bevidste om det nu, hvor alt skal dokumenters for netop at opnå en bæredygtig certificering, fortæller byggeleder Theepan Selvarajah.

Rasmus Friis A/S, Flex Modul og Tetris er allerede i fuldt sving med næste Agorahave i Næstved.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 5

Ungdomsbolig

Artillerihuset

Ejerskab & fællesskab

Ungdomsbolig

BaseCamp København Lyngby

BaseCamp Student - studieboliger til en ny tid

Bolig

Bastionen

Storbykarré med hængende haver

Børneinstitution

Eventyrhaven

Velkomsten er rund

Bolig

Gartnerbyen Seniorbofællesskab

Seniorbofællesskab med farveskift

Bolig

Ibihaven

Bæredygtigt boligfællesskab

Bolig

Lindeparken

Boliger på Banegårdspladsen

Bolig

Munkebjerg Park

Luksus-boligblokke med knæk og spring

Bolig

Nabolaget etape 2

Højkvalitets lejeboliger med sjæl i hjertet af Aarhus

Forskningscenter

NIDO Danmark

Fjernlys fra reden

Distributionscenter

Reitan Distribution

Returterminal og vaskehal i gråt og sort

Bolig

Slagteristrædet

Nyt boligkvarter midt i byen

Bolig

Stempelhusene

Og om lidt er kaffen klar

Bolig

Strandhøjen 2, første etape

Ejerlejligheder i forskudt plan helt ud til Storebælt

Lager

Vindhallen

Lindab-udvidelse med brug af egne materialer