Zealand Campus, Sjællands Erhvervsakademi

:
december 2020
Zealand Campus - atrium

Zealand-bygningens grundplan er et åbent og indbydende atrium med et terrasseret forløb, som spejler terrænet udenfor. Læringstrappen er et centralt element.

Zealand Campus - beton

Autentiske og ærlige materialer som egetræ og beton er ordførende i interiøret til samvær og aktivitet omkring fleksible og dynamiske uddannelsesforløb. Idé: Jesper Thyge Brøgger.

Zealand Campus - indgang

Det er arkitekterne Jesper Thyge Brøgger arkitekt MAA ApS og Cubo Arkitekter A/S, der har indgået et frugtbart samarbejde, hvor de ikke bare har støttet, men også styrket hinanden.

Zealand Campus - screens

De høje glaspartier er udført med 3-lags energiruder og energireguleret med screens, skjult i kassetter mellem alubeklædningen og sandwichelementerne.

Zealand Campus - facade

Zealand Campus Køge har bærende facader i form af en betonsandwich med integreret klimabeskyttelse og installationer, beklædt med sorte aluminiumskassetter.

previous next

Lagkagehuset

På studenterlingo bliver Sjællands Erhvervsakademi til Zealand Campus. Efter samme ordbog vil de unge studerende elske at hænge ud på deres nye skole i Køge. For det er et vildt fedt hus!

Byggefakta

Zealand Campus, Sjællands Erhvervsakademi
Lyngvej 21
4600 Køge
Danmark

Bygherre:
Zealand i Køge, Sjællands Erhvervsakademi S/I
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Arkitekt:
Jesper Thyge Brøgger Arkitektur & Design ApS, Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Sweco Danmark A/S
Andre aktører:
Cembrit A/S
Areal:
4950 kvm.
Byggesum: 
88 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2019 - september 2020

God arkitektur tager afsæt i stedet. Det er en grundlov i arkitektens bibel. Det er samtidig også sandheden om den nye erhvervsskole i Køge, Zealand Campus, at den ligner et stykke lagkage.

– Fordi formen ligesom sprang op og bød sig til, da vi så grunden, forklarer arkitekten bag projektet til den 4.950 kvm store bygning i tre etager, Jesper Thyge Brøgger med tegnestue i Odense. Og rigtigt nok: Et fugleperspektiv af den opvoksende campus nordvest for Køge viser et kileformet grundsnit, indrammet af bl.a. Lyngvej og Campusbuen. Terrænet udviser samtidig et naturligt fald. Begge grundens og stedets særlige kvaliteter er indarbejdet i Zealand-huset. Kileformen spejles i husets grundform som et kagestykke, der spidser mod sydøst, mens terrænets topografi genkendes i uddannelsesbygningens terrasserede parterreplan.

Zealand Campus fremstår samtidig som en markant monolit, der solitært knejser over Campusbuens let slyngede vejforløb; det indtryk styrkes af projektets karakteristiske anvendelse af glas som klimaskærm i den høje parterre. Der er flere gevinster: De to øvre etager, beklædt med sort aluminium fremtræder lettere og svævende, glasfacaden åbner for indkig til et aktivt hus med bl.a. en læringstrappe; og med oplyste, høje glaspartier ses bygningen som en lanterne på Køge Campus, når mørket falder på.

I sin egentlig simple komposition af bærende sandwichelementer, beklædt med alu-kassetter oven på den transparente, søjlebårne glasbase er Zealand Campus et velfungerende og fremfor alt attraktivt hus med mange feel-good kvaliteter.

Et fedt hus

– Det var den vigtigste målsætning, vurderer Jesper Thyge Brøgger: At Zealand Campus skulle være rammer, som brugerne (læs: de studerende) kan være stolte af; rammer, som de gerne vender tilbage til – og som i sig selv er med til at skabe og understøtte et særligt campus-liv. Her skal de unge have lyst til at hænge ud og til at mødes om undervisningen, men også dyrke det uformelle samvær. Det skal være en ”fed” bygning. Kan den inspirere til en personlig Zealand-identitet, så er målet nået, forklarer arkitekten.

I den kontekst er ikke mindst husets atrium en krumtap: Et rum med oplevelser og højt til loftet. Atriet er udstyret med en såkaldt læringstrappe under et generøst ovenlys og indrammet af et underholdende og akustisk konstruktivt tremmeværk af egelister med netop den træsort som den ubetinget tematiske i huset. Trappen, som anvendes både som en del af husets infrastruktur og til ophold under åbne læringstimer i atriet, er et naturligt forløb, affødt af terrænet udenfor.

Tydeligvis er Zealand Køge et værk med personlig kant og finesse fra Jesper Thyge Brøggers tegnestue. Kunsten er at bevare de signerede kvaliteter igennem en så ultradynamisk proces, som en totalentreprise ofte er.

Samarbejdet

Særlige omstændigheder har kurssat den heldige rejse gennem totalentreprisens typiske skærgård af sparekataloger og rationaliseringsgreb: At bygherren delte arkitektens ambition om materialer og løsninger af høj kvalitet og med lang udløbsdato; samt at totalentreprenøren C.C. Contractors egen arkitekt, Cubo A/S, ikke bare støttede Jesper Thyge Brøggers Zealand-visioner, men i mange tilfælde styrkede og forbedrede de løsninger, som var programsat. En hjælp var det også, at bygherrens rådgiver, Niras, evnede at orkestrere processerne skarpt og målbevidst gennem hele forløbet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 5

Ungdomsbolig

Artillerihuset

Ejerskab & fællesskab

Ungdomsbolig

BaseCamp København Lyngby

BaseCamp Student - studieboliger til en ny tid

Bolig

Bastionen

Storbykarré med hængende haver

Børneinstitution

Eventyrhaven

Velkomsten er rund

Bolig

Gartnerbyen Seniorbofællesskab

Seniorbofællesskab med farveskift

Bolig

Ibihaven

Bæredygtigt boligfællesskab

Bolig

Lindeparken

Boliger på Banegårdspladsen

Bolig

Munkebjerg Park

Luksus-boligblokke med knæk og spring

Bolig

Nabolaget etape 2

Højkvalitets lejeboliger med sjæl i hjertet af Aarhus

Forskningscenter

NIDO Danmark

Fjernlys fra reden

Distributionscenter

Reitan Distribution

Returterminal og vaskehal i gråt og sort

Bolig

Slagteristrædet

Nyt boligkvarter midt i byen

Bolig

Stempelhusene

Og om lidt er kaffen klar

Bolig

Strandhøjen 2, første etape

Ejerlejligheder i forskudt plan helt ud til Storebælt

Lager

Vindhallen

Lindab-udvidelse med brug af egne materialer