Nordkraft

:
november 2009

Nordkraft er forvandlet fra mørk ruin til byens nye kulturkraftcenter, der samtidig forbinder havnen og byen. Her ses Kjellerup Torv.

Fra havnesiden er store dele af Nordkraft facaderenoveret og vinduerne udskiftet. Et nyt trappe- og elevatortårn, tegnet af Cubo, er her indpasset i det rationelle formsprog.

Turbinehallen står meget autentisk. Den store kran er fortsat i brug og Troldtekt loftpladerne er erstattet med nye plader fra L. Hammerich A/S. Salen anvendes både til koncerter og sportsarrangementer.

Den nye trappe, leveret af Aøs A/S, er et adderet element, der indrammer den gamle Kedelhal, mens den gøres mere velkommen og tilgængelig.

Et nyetableret gennembrud mellem to bygningsafsnit har givet en helt ny oplevelse af Kedelhallen og de mange bygningsmæssige lag stedet rummer.

Kedelhallen repræsenterer stedets omdannelse, der også er stedets nye identitet. Gamle konstruktioner og kultragte lever sammen med glasvægge, dørkplader, kabelbakker og farvede vægskiver og døre.

Indgangen til Biffen har en niveauforskel, der har betydet etableringen af en tilpasset lift, som samtidig kan fungere som et trappeløb (højre trappeløb). En optimal og diskret løsning leveret af Liftup ApS.

Til musikstedet Skråen er valgt en gennemgående rød farve, som også gælder den skulpturelle ståltrappe udført af Aøs A/S.

previous next

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Nordkraft i Ålborg er historien om en proces, der gradvist vikler hele byen ind i en transformation af bydelens karakter, byens kulturliv og byens selvforståelse

Byggefakta

Nordkraft
Østerbro 19
9000 Ålborg
Danmark

Bygherre:
Aalborg Kommune, Skole- og kulturforvaltningen
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S, Arkitektfirmaet Nord A/S
Ingeniør:
Brix & Kamp A/S, Korsbæk & Partnere KS
Areal:
30000 kvm.
Byggesum: 
385 mio. kr.

Mellem byens havnearealer og centrum ligger byens tidligere elværk, der som få andre bygninger beskriver byens udvikling gennem industrikulturens epoke. Også arkitektonisk tegner bygningerne et tværsnit af industriarkitekturens historie. En sammenhængende ’klump’ bygninger er udpeget til byens nye kulturcentrum, og med stedets samlede volumen er det et ambitiøst projekt. Netop volumen er en af Nordkrafts styrker, her er plads til at koncentrere mange genrer af kultur, hvorved en synergieffekt ikke kan undgås.

Fyrtårn for østbyen

Den østlige del af det centrale Ålborg har været et gråt arbejderkvarter, der med Nordkraft som bydelens fyrtårn går en ny og mere blomstrende fremtid i møde. Fra at have været en pulserende arbejdsplads har Nordkraft stået i en lang årrække og mindet om byens vej ud af industrisamfundet. Med de mange nye, offentlige funktioner er bygningsmassivet blevet åbnet op og gjort til en del af byens rum, i en grad man ikke har set andre steder i landet.

Nordkrafts placering betyder, at den med en nyetableret plads i sin østlige retning fortsætter en grøn kile fra Østerådalen, Karolinelund (Tivoli) mod havnefrontens åbne område. Teglgårds Plads udgør lige nu skurbyen til de over 100 håndværkere, men bliver en plads præget af kulturelle og sportslige aktiviteter og dermed en fortsættelse af, hvad der foregår indenfor i Nordkraft. Overfor Nordkraft mod nord planlægger man Musikkens Hus, der sammen med Nordkraft vil manifestere bydelens kulturelle styrke. Med tiden vil Nordkraft udgøre et enestående link mellem havnearealerne (bl.a. Østre Havn) og den centrale by i kraft af sine funktioner og urbane karakter.

Sammenhængende gadeniveau indenfor

Konverteringen af Nordkraft er delt op i tre byggeafsnit (A, B, C), hvoraf de to første er indviet. Den tredje og største er Kedelhuset (længst mød øst), der er klar til brug i slutningen af 2010. De to første etaper er de ældste bygningsdele fra 1940’erne, beliggende tættest på byen. De har på sin vis også været mest ligetil at omdanne til andre funktioner. Kedelhallen står næsten uberørt som en indre pladsdannelse med sin enorme loftshøjde og rå gulve. De slanke vinduespartier mod vest giver desuden en stemning og stoflighed til rummet, som er noget af den charme et nybyggeri ikke kan fødes med.

Kedelhallen vil blive anvendt til alt fra markedsdag, biludstilling, koncerter, forestillinger og juletræsarrangement. Men først og fremmest er det et fint indgangsrum fra byen og til det øvrige Nordkraft. Kedelhallen er blevet tæt knyttet til Kjellerup Torv med en stribe dobbelte glasdøre. Kjellerupsgade (nu Torv) har fået en enkel og funktionel bearbejdning af arkitekterne, der matcher den indvendige konvertering af stedet. Omkring Kedelhallen ligger restaurant/bar, køkken, Ungdomsskole, Universitet og Dreamhouse (små, kreative virksomheder).

Fra Kedelhallen føres man videre til Turbinehallen, der er et stort hvælvende rum med et stort vinduesparti mod nord. Fornemmelsen af dette meget specielle rum er bragt helt ned i stueniveau, fordi et af de oprindelige huller til elturbinerne er bevaret.

Under Turbinehallen, som er et multirum for Skråen og DGI, ligger musikstedet Skråen. Det er flyttet fra den tidligere cigarfabrik C.W. Obel sammen med Art Cinema Biffen. Biografen ligger langs Biografsmøgen (i den tidligere transformerbygning), der fører ud til Teglgårds Plads. Dermed er der etableret en sammenhængende rute gennem Nordkrafts indgangsniveau. Ovenpå Smøgen ligger Kunsthal Nord.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus