Rigsarkivet

:
november 2009

Rigsarkiv i runeskrift

Det nye Rigsarkiv i København er i bogstavelig forstand et enestående bygningsværk – og det hidtil største projekt, der er lavet som Offentligt-Privat Partnerskab

Byggefakta

Rigsarkivet
Kalvebod Brygge 32
1560 København V
Danmark

Areal:
13300 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2007 - januar 2009

På den gamle godsbanegrund ved Kalvebod Brygge, tæt på hovedbanegården og det centrale København, ligger nogle monumentale, sammenhængende bygninger. Bygningerne er rektangulære, helt uden vinduer af nogen art, og de murede facader er dækket af bygningshøje, runelignende relieffer.

Der er dog ikke tale om en middelalderlig fæstning eller et ældgammelt tempel, men om det helt nybyggede Rigsarkiv, tegnet af PLH Arkitekter A/S og med Pihl & Søn A/S som totalentreprenør. Udover den synlige arkitektur udmærker projektet sig ved sin helt særlige funktion og deraf følgende opbygning og teknologi, og ved at aftalen om byggeriet er den største OPP-kontrakt staten har indgået. OPP står for Offentligt-
Privat Partnerskab.

Danmarks langtidshukommelse

Rigsarkivet er en del af Statens Arkiver, som indsamler arkivalier fra de centrale danske myndigheder, det vil sige ministerier, styrelser, forsvaret m.fl. Derudover indsamles arkiver fra privatpersoner og organisationer, hvis indholdet skønnes at have en vis blivende værdi.

Ifølge arkivloven skal alle statslige myndigheder aflevere deres arkivalier til Statens Arkiver, inden de er 30 år gamle.

Selv om kun 9 procent af det statslige og kommunale materiale vurderes at være bevaringsværdigt, er der stadig tale om enorme mængder materiale. Hovedmængden af arkivalier, hvoraf de ældste stammer helt tilbage fra 1100-tallet, er på papir, som kræver omhyggelig opbevaring under meget kontrollerede forhold.

Nyere arkivalier har bl.a. form af mikrofilm og elektroniske lagringsmedier, som f.eks. CD-rom og DVD. Disse sidste vurderes kun at holde omkring 10 år, og deres data skal derfor jævnligt backes op og overføres til nye medier.

370 hyldekilometer

Udover Rigsarkivet, huser bygningerne også Landsarkivet for Sjælland. I alt vil magasinerne kunne rumme omkring 370 hyldekilometer med arkivalier, hvilket skønnes at svare til de to arkivers behov frem til 2030. På det tidspunkt regner man med at fremtidigt arkivmateriale langt overvejende vil være i form af elektroniske lagringsmedier, som ikke fylder ret meget.

Flytningen fra de eksisterende faciliteter i bl.a. Glostrup, omfatter 200.000 hyldemeter og mere end 1,5 mia. dokumenter, som arkivet omfatter på nuværende tidspunkt.

I en endnu ikke planlagt fase 2 skal alle de resterende funktioner fra Rigsarkivet og Landsarkivet for Sjælland flyttes det nye Rigsarkiv på Kalvebod Brygge.

Højlagre og specialmagasiner

Kernen i byggeriet er de to store haller til højlagermagasiner. De runeklædte bygninger er 40 × 94 meter i plan, og 15,5 m høje. Hallerne er opdelt med indre brandsektionsvægge i fire separate magasiner og forsynet med både faste og først og fremmest mobile reoler, som er 12,5 m høje og betjenes med specielle trucks. En lav teknikbygning rummer Rigsarkivets centrale teknik, ventilations- og varmeanlæg og et underjordisk vandbassin som backup for sprinkleranlægget.

I DSB’s eksisterende, langstrakte kontorbygning ud mod Kalvebod Brygge er stueetagen overtaget af Rigsarkivet og ombygget til administration, kontorer til forskere, værksteder og andre støttefunktioner. I stueetagen er der også indrettet fem specialmagasiner til kort og tegninger, pergamenter, IT-arkivalier, mikrofilm og seglsamlingerne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus