Lalandia Billund, oplevelsescenter

:
oktober 2009

Der er kræset for alle sanser – Lalandia har investeret i et BOSE lydanlæg fra Megasound ApS, så musikken kan tilpasses feriecentrets forskellige zoner.

Torvet er Lalandias samlingssted og knudepunkt, og stemningen er præcis som en varm sommeraften i en ferieby ved Middelhavet. Bemærk den naturtro, blå gipshimmel, hvor man ved hjælp af LED-belysning kan ændre sol til torden og højlys dag til en hyggelig tusmørkestemning. Sommer Larsen har stået for designet til den samlede tematisering af feriecentret.

I Monky Tonky Land kan børnene more sig på de mange rutsjebaner, junglestier og i kugle- rummene. Unisport Scandinavia ApS har lagt et 9 mm Taraflex-gulv, som er både støjab- sorberende og blødt at lande på.

Der er aftenstemning i arkaden, som har alt, hvad en typisk ferieby i Syden også kan byde på: spillearkade, slikbutikker – og palmer. Bladene er importeret og påsat de naturtro stammer af stål, jern og glasfiber.

previous next

Når det er detaljen, der tæller …

Intet er overladt til tilfældighederne i Billund. Man har lagt sig i selen for at skabe en gennemført stemning inspireret af et sydlandsk og et asiatisk tema

Byggefakta

Lalandia Billund
Ellehammers Allé 3
7190 Billund
Danmark

Bygherre:
Lalandia Billund A/S, Parken Sport og Entertainment A/S
Bygherrerådgiver:
Grontmij / Carl Bro A/S
Arkitekt:
Arnt Ottendahl A/S, Juul Arkitekter A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Andre aktører:
K.G. Hansen & Sønner a/s, DS Stålkonstruktion A/S, John Nørgaard Ribe ApS, Brøndum A/S
Areal:
30000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2007 - april 2009

At bevæge sig rundt i oplevelsescentret Lalandia i Billund er i sandhed en oplevelse. Feriebyen er bygget op omkring henholdsvis et sydlandsk og et asiatisk tema, og tematiseringen af centret er så gennemført, at det er let at blive grebet af stemningen. Inspirationen er samlet gennem talrige rejser verden rundt, og små og store detaljer er bragt med hjem til Danmark. Gang på gang får man øje på små ting – et skilt, en lygtepæl, snirklede udskæringer og revner i murværket, der understreger de overordnede temaer og gør scenariet virkelighedstro. Men det er ikke bare synssansen, der pirres, det er også lugte-, smags-, og høresansen, der tilfredsstilles gennem restauranternes køkkener og den afslappende underlægningsmusik.

Masterplaner

De overordnede masterplaner samt design til hele tematiseringen af Lalandia er udarbejdet af Sommer Larsen, som også har varetaget det generelle tilsyn med tematiseringen. Firmaet står desuden bag projekter i blandt andet Legoland.

Visionen er, at man skal mærke, at man er på ferie, når man besøger Lalandia. Det mærker man helt sikkert også – man kan bare godt komme til at glemme, at man rent faktisk befinder sig i Billund og ikke i en ferieby ved Middelhavet. Så skulle der ryge et ’please’ eller ’thank you’ over læberne, bærer personalet helt sikkert over med dig.

Torvet, som er centrets naturlige midtpunkt, er bygget op som et sydlandsk bytorv. Husfacader i pudset cement, store natursten, et vandløb med en rislende fontæne og de hyggelige restauranter med skodder for vinduerne er med til at skabe atmosfære som ved Middelhavet. Ikke blot er inspirationen hentet sydpå – man har også fløjet sydeuropæiske håndværkere ind for at give bymidten den rigtige finish.

Den imponerende gipshimmel, der udgør torvets øvre ramme med drivende hvide skyer, skaber aftenstemning på torvet. Men lyset kan naturligvis varieres, så det også er muligt at bibringe illusioner om en varm formiddag eller endog en omgang sommertorden.

Mad fra flere verdensdele

Også restauranternes indretning og menukort følger den overordnede tematisering. I det bageste hjørne af torvet finder man et hyggeligt, nedlagt fransk bageri, som nu er omdannet til restaurant. Stedet er gennemført med kæmpe ovnluger på de rustikke murstensvægge, og der er pyntet op med gamle bageremedier og melsække. Selv det tilhørende legerum for børn – for børnefamiliernes behov er tænkt ind hele vejen igennem centret – er dekoreret som et lille bageri med ovne og de lækreste konditorkager på væggene. Sommer Larsen står for design, indretning og udførelse af samtlige restauranter – hvorefter Juul Arkitekter A/S har lavet plan- og indretningstegninger i overensstemmelse hermed.

Man har også indrettet en grillrestaurant, som læner sig op ad et portugisisk/brasiliansk koncept, hvor kokkene går rundt blandt gæsterne og skærer kødet direkte ned på tallerkenerne, og i Aquadomes thailandske teaktræs-tempel kan man naturligvis bestille mad inspireret fra Østens køkkener. Er man mere til noget i farten, kan man finde det på banegårdens Deli Express, som har et varieret udbud af take-away. Alle køkkener i Lalandia er leveret af Ken storkøkken A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus