Siloetten

:
november 2009

Siloetten er en markant bygning i det mindre forstads miljø, men med sit skulpturelle og varierede udtryk, er den et smukt vartegn for byen.

Lejlighederne får lys fra flere verdenshjørner, som har været afgørende for opbygningerne af boligerne. Her det sidste lys fra vest. Midt i bygningen ses den resterende del af siloen.

Facaderne er hvid- pudsede med STOpuds, der også er anvendt som indfarvet puds ved altanerne.
Den ensartede facade understreger det skulpturelle udtryk.

Lejlighederne er meget fleksible i indretningen, da der ikke er nogen bærende vægge. Udsigten til Århus Bugt, Mols Bjerge og Kalø er fra alle etager overvældende. DLH A/S har leveret termogulvet – de udfræsede spor er til aluvarmefordelingsplader og varmeslanger med indstøbt iltspærre. En oplagt løsning i boliger med glas fra loft til gulv, hvor byggefugt gerne vil undgås, samtidig med at komforten øges betragteligt.

Projektet omfatter også et bytorv med en blanding af erhverv og boliger. Derved indskriver Siloetten sig i en større byudvikling, der giver byen et centrum.

previous next

Siloens skulpturelle forvandling

21 boliger med en fabelagtig udsigt over Århus Bugten og Århus by er resultat af et usædvanligt lokalt og ambitiøst projekt i Løgten

Byggefakta


Siloetten
8541 Skødstrup
Danmark

Bygherre:
Udviklingsselskabet Løgten Midt A/S
Totalrådgiver:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Arkitekt:
Christian Carlsen Arkitektfirma
Totalentreprenør:
Amatech A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
3305 kvm.
Byggesum: 
140 mio. kr.

Siloen, i den mindre by Løgten nord for Århus, har stået der i 50 år. Den har været en del af byens erhvervsliv og med sit massive volumen også udgjort et synligt billede på den danske industrikulturelle historie. Det gør den fortsat, samtidig med at 21 lejligheder i 12 etager nu har gjort siloen til en attraktion. 10 års arbejde med projektet og mange beregninger har ligget forud, som det ofte gælder spektakulære projekter, der til slut står som skulpturer, der taler for sig selv.

Lokale idéer og kræfter

Christian Carlsen er arkitekt med egen tegnestue og har været involveret i projektet under hele processen. Hans farfar opførte siloen, og hans far tog for 10 år siden initiativ til at udnytte siloens potentiale. Christian Carlsen fortæller:

- Siloen er en del af byen, og vi har gjort det til et lokalt projekt at omdefinere siloens rolle i byen. Først skitserede vi på at bygge inde i siloen, men det viste sig at være omstændeligt, og med den forrygende udsigt skal der store vinduespartier til. Derfor blev et nyt projekt søsat, som krævede, at cirka halvdelen af siloen blev sprængt væk!

Familien Carlsen samlede kræfterne med det lokale entreprenørfirma Amatech A/S ved brødrene Torben og Ole Knudsen, og dannede sammen Udviklingsselskabet Løgten Midt A/S. Udviklingsselskabet har stået for alle faser af byggeriet fra udvikling, opførelse og salg. Christian Carlsen Arkitektfirma har i samarbejde med Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S stået for arkitekturen. Totalrådgivningen/projektgruppen har været ledet af arkitekt og partner Julian Weyer.

Siloetten del af bytorv

Projektet er på mange måder usædvanligt. Byggeselskabet har ikke blot ønsket at bevare siloen og bygge smukke luksuslejligheder, men har også ønsket at skabe et egentligt centrum i byen. På helt genkendelig vis ligger Løgten by omkring Grenåvej, og pludselig er man ude af byen igen. Med et højhus af en høj standard, beliggende ved et togstop, var det naturligt at gøre området til byens nyetablerede centrum.

Siloetten ligger tilbagetrukket fra gaden, og derfor opstår der en pladsdannelse, som nu strækkes over gaden til et nybyggeri, ‘Bytorvet Løgten’. Arkitektonisk er det nært beslægtet med Siloetten i formsprog og materialer. Skalaen er dog noget mere på gadeniveau.

Bytorvet Løgten er en stribe erhvervslejemål kombineret med boliger ovenpå. Det endelige projekt er en flot helhed i belægninger, der samler bygningerne omkring torvet og giver Siloetten en passende ‘base’ og tilknytning i forhold til byen. Den vil fremstå som en del af byen og ikke som et løsrevet højhus.

Indgang med manér

Adgangen til Siloetten er nøje gennembearbejdet. Tilbagetrukket fra bytorvet ligger bygningen i et grønt område, der indrammer indgangssituationen. En meget rummelig parkeringskælder bygget ind i terrænet giver en direkte adgang ind til opgangen, men fra torvets side (vest) er der også en indgang for gående. SA Granit A/S har leveret en række forskellige typer belægningssten, der tilsammen understreger projektets idé om helhed og klasse. Der er leveret fliser i jetbrændt grå kinesisk granit og i samme materiale stokhugget kantsten. Derudover chaussesten i sort indisk granit og gabionssten i norsk Hyporit, som sættes op i nogle mure.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus