Company House Skejby
Hedeager 3
8200
Århus N
Danmark
Afhængigt af tidspunktet på dagen, man kommer forbi, skifter bygningens karakter dramatisk. Strukturen er en enkel kamstruktur, hvor tænderne i varierende længde peger ud mod vejen. Solens vandring giver et meget forskelligt skyggespil for sidst på dagen at oplyse indgangssiden. Bygningens ydre dynamik afspejler en indre dynamik, hvor en stribe virksomheder lejer sig ind og deles om faciliteter som kantine, mødelokaler m.m. Konceptet er også en oplagt ramme for virksomheder, der i perioder har behov for mere eller mindre plads i samme bygning.
Arkitektfirmaet C.F. Møller har tegnet begge etaper af Company House, som nu opleves som et helstøbt byggeri. Med vanlig sans for både planløsningen og detaljerne er der kommet et spændende og smukt hus fra tegnebrættet. Arkitekturen er på en gang meget stram og disciplineret, mens der alligevel er mange variationer og undtagelser. At det er muligt i samme projekt, gør det arkitektonisk vellykket.
Materialernes sammenstilling er det gennemgående element i strukturen, og det betyder, at den er klart aflæselig. En langstrakt bygning med indgangspartierne på ’bagsiden’ ved parkeringen er facadebeklædt med grå, matte fibercementplader. Formen er fastholdt med en hvid betonramme.
Kamstrukturen opstår ved længer, der kobler sig på hovedbygningen og delvist overlapper med udkragede karnapper. Dermed brydes den lange facade, og indgangspartier markeres under de kobberbeklædte karnapper. Kobberbeklædningens levende, skinnende overflade fremhæves ved at stå i kontrast til de grå fibercementplader. Tilsammen giver de tre materialer en levende facade.
De tværgående fingre er alle beklædt med kobber på gavle, tag og underside som en indpakning. Også i denne gavl er der en mindre udkragning, men de små detaljer understreger intentionen om at lade kontorfløjene svæve over de mørke underetager. Letheden er paradoksalt understreget ved hvide betonfacader med horisontale vinduesbånd.
Kantinen til anden etape er undtagelsesvis en udvidelse af underetagen og beklædt i kobber som de svævende fløje. Fra kantinen er der store vindues- og dørpartier ud til en gårdhave. Det faldende terræn på grunden er indarbejdet i bygningen, men kommer også til udtryk i gårdhavens små plateauer til ophold. Den fremskudte kantine peger også på husets identitet, som et fællesskab, hvor kantinen er et væsentligt samlingspunkt. Køkkenet blev bygget i første etape, og i anden etape har det blot været nødvendigt at indrette et anretterkøkken.
Fællesarealet indenfor ligger primært i indgangsfløjen, og det mærkes tydeligt, når man kommer ind i bygningen. Her er et stort atrium omkring trappen og elevatoren, der giver en behagelig luftighed og overblik. Elevatoren er rødmalet og fremhæver derved rummets vertikale orientering. I karnapperne mod parkeringspladsen er der indrettet med bløde stole til mindre møder eller en ventesituation. Sammen med elevatoren og enkelte vægge i rød, udgør møblementet farvespillet i bygningen. Malerfirmaet Ernst Hansen A/S fra Århus har stået for alt malerarbejde på Company House I og II. De hvide lofter er også gennemgående, de er fra Saint-Gobain Ecophon A/S af typen Ecophon Advantage A.
Her fra fællesområdet mod vest er der en flot udsigt over bydelen og dens konstante byggeaktiviteter. Vinduespartierne i karnapperne skifter størrelse og giver dermed en fin variation inden for den stramme geometri.