Company House Skejby

:
november 2009

Indgangen til anden etape af Company House er fint markeret med et trappeanlæg og den udkragede facade, der både peger på indgangen og giver ly. De tre materialer; kobber, fibercement og hvid beton; giver tilsammen en levende facade.

Kontorfløjene opleves lette og langstrakte med den mørke base under de udkragende, kobberbeklædte ’fingre’.

Kantineområdet forbinder de to etaper af Company House i Skejby, hvor der er også er knyttet flere mødelokaler til. De gennemgående farver er varme og klare.

Fællesområderne er oplagte til små møder og telefonsamtaler. Fra de store vinduespartier er der udsigt til hele Skejby fra hospitalet til Vestas egne bygninger.

previous next

Kobberklædt Company House

Anden etape af Company House i Skejby har sikret et helstøbt byggeri med stram arkitektur – med plads til variation

Byggefakta

Company House Skejby
Hedeager 3
8200 Århus N
Danmark

Bygherre:
NCC Property Development A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
6800 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst

Afhængigt af tidspunktet på dagen, man kommer forbi, skifter bygningens karakter dramatisk. Strukturen er en enkel kamstruktur, hvor tænderne i varierende længde peger ud mod vejen. Solens vandring giver et meget forskelligt skyggespil for sidst på dagen at oplyse indgangssiden. Bygningens ydre dynamik afspejler en indre dynamik, hvor en stribe virksomheder lejer sig ind og deles om faciliteter som kantine, mødelokaler m.m. Konceptet er også en oplagt ramme for virksomheder, der i perioder har behov for mere eller mindre plads i samme bygning.

Smukke modsætninger

Arkitektfirmaet C.F. Møller har tegnet begge etaper af Company House, som nu opleves som et helstøbt byggeri. Med vanlig sans for både planløsningen og detaljerne er der kommet et spændende og smukt hus fra tegnebrættet. Arkitekturen er på en gang meget stram og disciplineret, mens der alligevel er mange variationer og undtagelser. At det er muligt i samme projekt, gør det arkitek­tonisk vellykket.

Materialernes sammenstilling er det gennemgående element i strukturen, og det betyder, at den er klart aflæse­lig. En langstrakt bygning med indgangspartierne på ’bagsiden’ ved parkeringen er facadebeklædt med grå, matte fibercementplader. Formen er fastholdt med en hvid betonramme.

Kamstrukturen opstår ved længer, der kobler sig på hovedbygningen og delvist overlapper med udkragede karnapper. Dermed brydes den lange facade, og indgangspartier markeres under de kobberbeklædte karnapper. Kobberbeklædningens levende, skinnende overflade fremhæves ved at stå i kontrast til de grå fibercementplader. Tilsammen giver de  tre materialer en levende facade.

Svævende fløje

De tværgående fingre er alle beklædt med kobber på gavle, tag og underside som en indpakning. Også i denne gavl er der en mindre udkragning, men de små detaljer understreger intentionen om at lade kontorfløjene svæve over de mørke underetager. Letheden er paradoksalt understreget ved hvide betonfacader med horisontale vinduesbånd.

Kantinen til anden etape er undtagelsesvis en udvidelse af underetagen og beklædt i kobber som de svævende fløje. Fra kantinen er der store vindues- og dørpartier ud til en gårdhave. Det faldende terræn på grunden er indarbejdet i bygningen, men kommer også til udtryk i gårdhavens små plateauer til ophold. Den fremskudte kantine peger også på husets identitet, som et fællesskab, hvor kantinen er et væsentligt samlingspunkt. Køkkenet blev bygget i første etape, og i anden etape har det blot været nødvendigt at indrette et anretterkøkken.

Klare farver i atriet

Fællesarealet indenfor ligger primært i indgangsfløjen, og det mærkes tydeligt, når man kommer ind i bygningen. Her er et stort atrium omkring trappen og elevatoren, der giver en behagelig luftighed og overblik. Elevatoren er rødmalet og fremhæver derved rummets vertikale orientering. I karnapperne mod parkeringspladsen er der indrettet med bløde stole til mindre møder eller en ventesituation. Sammen med elevatoren og enkelte vægge i rød, udgør møblementet farvespillet i bygningen. Malerfirmaet Ernst Hansen A/S fra Århus har stået for alt malerarbejde på Company House I og II. De hvide lofter er også gennemgående, de er fra Saint-Gobain Ecophon A/S af typen Ecophon Advantage A.

Her fra fællesområdet mod vest er der en flot udsigt over bydelen og dens konstante byggeaktiviteter. Vinduespartierne i karnapperne skifter størrelse og giver dermed en fin variation inden for den stramme geometri.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus