Solbærparken

:
november 2009

Solbærparken er holdt i en let og stram stil lige fra byggeriet til belægningen på fortovene, der er leveret af IBF Beton A/S. Der er benyttet sandwichelementer med Randers teglskaller, leveret af SHT A/S.

Det stringente byggeri afspejler sig også i opgangene med et let og tidløs postkasseanlæg, leveret af Me-Fa A/S.

Solbærparken kan tilbyde fem forskellige lejlighedsniveauer. Et fællestræk er det åbne køkken i forbindelse med stuen.

previous next

Stringent sandwichbyggeri

Solbærparken i Valby består af 69 lejligheder i hele fem typer – med altaner og fælles tagterrasse

Byggefakta

Solbærparken
Lise Ringheims Vej 1
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
Sjælsø Gruppen A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Hovedentreprenør:
Dyrlund Sørensen A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
6450 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Som et smukt eksempel på sandwichelementbyggeri ligger Solbærparken som en del af Valby Have. Her møder gamle bygninger nye bygninger med både etagebyggeri og rækkehuse.

Solbærparken er et forskudt etagebyggeri, der danner en hestesko, hvor bunden af hesteskoen er et niveau lavere end dens to lige lange længder. For enden af hesteskoen skal opføres en kontorbygning, så hele Solbærparken danner en karré. Hele byggeriet er forbundet af en stor fælles tagterrasse og et stort fælles gårdareal. Derudover har alle 69 lejligheder altaner, bortset fra stueetagen, hvor man kan gå direkte ud på sit eget lille private stykke terrasse vendt ud mod gården.

Svævende glaskuber

Altanerne minder om svævende glaskuber på det stringente byggeri. Her er brugt matteret glas til forskel for glasværnet på tagterrassen, som er gennemsigtigt. Altan­erne er placeret i forhold til solen, og det betyder, at nogle har udsigt til det fælles gårdareal, mens andre har udsigt til et p-hus.

Altanerne, der er udført i stål og glas, er en standardaltan tilpasset Solbærparken og leveret af HB Trapper & Stål A/S, der også har leveret udvendig værn til kældernedgangene.

Bygget i sandwichelementer

Lejlighedskomplekset er bygget i sandwichelementer i beton med ilagte teglskaller, leveret af SHT A/S. Virksomheden har leveret 3.000 kvm elementer med en Randerstegl RT 522 (Alexandria), som er sort blødstrøgen med gråt spil, der passer fint i harmoni med de omkringliggende beboelser i henholdsvis Kirsebærparken og Brombærparken. Elementerne er med 175 mm hård Rockwool elementbatts. Alle nødvendige eldåser, udluftningsventiler samt ophængningsbeslag til altaner er istøbte hjemmefra.

- Fordelen er, at man kan lave et hus som et rent montagehus. Det gør, at man kan rejse et helt hus op på ganske kort tid, forklarer arkitekt Henning Svendsen fra arkitektfirmaet Arkitema, der har tegnet byggeriet.

Aluminiumsprofil som ’fugeskjulere’

En råhvid aluminiumsprofil ligger som en fin lysstribe imellem hver etage og understreger og adskiller hver etage hele vejen rundt.

- Når man bygger på denne måde med sandwichelementer, så opstår der nogle meget synlige vandrette og lodrette fuger. Ved at montere en aluminiumsprofil hele vejen rundt, skjuler man fugen, der ellers vil afsløre, at det ikke er murværk, som vi ellers kender det, siger Henning Svendsen.

De lodrette fuger er skjult ved at placere vinduerne her. Vinduesprofilerne er holdt i samme farve som aluminiumsprofilen.

- Aluminiumsprofilen giver naturligvis også et udtryk til facaden, der bryder, så det er bestemt også et arkitektonisk valg, siger Henning Svendsen.

Udfordringen i byggeriet har ifølge Henning Svendsen netop været at tilføre Solbærparken kvalitet på trods af, at det er et montagebyggeri.

- Det handler om at få huset til at se fornuftigt ud og udnytte de vilkår og ikke mindst krav i forhold til lokalplaner og regler. Og det synes vi, er lykkedes ganske godt, siger Henning Svendsen.

Lige linjer

Det stringente byggeri og de lige linjer afspejler sig overalt i og omkring byggeriet. På fortove og i gården følger linjerne ved hjælp af Betonklinker M23 i normal sort samt kantsten i Modulserien – også i sort. Derudover er der brugt Bygholm Sten på kørearealet – det hele leveret af IBF Betonvarer A/S.

I de lyse opgange er der atter fokuseret på de skarpe linjer, bl.a. med et klassisk, stringent og ikke mindst let postkasseanlæg i stål, som er leveret af Me-Fa A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus