Caripo biler

:
november 2009

Ved indgangen mødes man af den åbne reception, og samtidig oplever man det spændende, dobbelthøje rum, hvor bilerne udstilles.

Den tidligere materielgård i Horsens er nu bebygget med et helstøbt byggeri, der huser Caripo Biler og en række lejemål for butikker og kontorer.

Foran bygningerne er en stor forplads, der egner sig til biludstilling og parkering. De store glaspartier er leveret af Aludan A/S.

På bygningens bagside ses flere typer solafskærmning for henholdsvis Caripo Biler og kontorlokalerne. De smalle glaslameller ved kontorerne giver samtidigt et fint udsyn.

Fra sidefløjens overetage, hvor der handles med erhvervsbiler, får man et fint overblik over bygningens volumen og luftighed. Bygningens enkelhed i konstruktion og materialer træder også tydeligt frem.

Flere steder hos Caripo Biler er der siddearrangementer med bilblade og storskærme med produktinformation og underholdning.

previous next

Bilhus med volumen

På den tidligere materielgård for Horsens Kommune, er der nu opført et spændende todelt byggeri, hvor Caripo Biler optager den ene halvdel

Byggefakta

Caripo biler
Høegh Guldbergs Gade 11
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Materielgården ApS
Arkitekt:
Rum A/S
Hovedentreprenør:
Base Erhverv Entreprenør as
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
9500 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Omkring Høegh Guldbergs Gade i Horsens er der en stor udvikling i gang. Fra at være et gammeldags industrikvarter forbundet til havnen er det nu storbutikker og en del bilforretninger, der dominerer gadebilledet. Grunden er blevet bebygget maksimalt, og dog opleves byggeriet ikke overvældende eller kompakt. Lokalplanen foreskriver et teglhus, men med de mange store glaspartier og tilføjelser af andre materialer virker arkitekturen let og elegant.

RUMarkitekter A/S har tegnet byggeriet, der delvist er taget i brug. Bygherre er Materielgården, som ejer Caripo Biler, der allerede i december tog stedet i brug. Caripo Biler lå tidligere på den anden side af gaden. I øjeblikket er den anden halvdel ved at blive indrettet til de første lejere.

Forståelig arkitektur

RUMarkitekter A/S har tænkt byggeriet som en flot helhed, hvor stedets potentiale er fint udnyttet. Trukket godt tilbage på grunden ligger hovedlængen, der bogstaveligt er indrammet i en mørk zinkplade. Den stramme form bliver opblødt på midten, hvor der er skabt en fin passage med mulighed for visuel kontakt på tværs af grunden. Denne bygning er i to etager og indgangen til bilhuset er fint markeret med en karruseldør.

I begge ender af længen er der ’trukket en skuffe ud’, som arkitekterne udtrykker det. Og det er helt tydeligt, at der er lavet en fin differentiering mellem hovedlængen og de to sidelænger, dels i højden og dels i materialerne. I ’gårdrummet’ mellem hovedlængen og de to sidefløje er der god plads til parkering og udstilling for Caripo Biler.

Tegnestuen har arbejdet meget med at gøre den modsatte fløj til en række attraktive lejemål, der inden ibrugtagning er yderst fleksibelt indrettet med trapper og installationskerner centralt i bygningen. Nederste etage er mest velegnet til butikker, mens overetagen egner sig til kontorer, klinikker og lignende. Der er lange ovenlysbånd til lejemålene på øverste etage.

Sternen udtrykker hovedidé

Byggeprocessen er forløbet planmæssigt uden sværdslag. BASE Erhverv entreprenør as har været hovedentreprenører og været med fra projektets start. BASE Erhverv entreprenør as har hovedsæde i Horsens og har tidligere arbejdet sammen med arkitekterne og ingeniørerne i projektet.

Husets idé med en stram ’rygrad’ er understreget ved en bred stern i antrazink fra A.E. Stålmontage A/S, der i gavlene, som en dækkende hud, går ned og beklæder hele gavlfacaderne. I Caripos gavl er indrettet et stort, dobbelthøjt værksted, der på den måde også fremhæves. Her er antrazinken i vandret forbandt. I passagen midt i den lange bygning er der også zink som underbeklædning, hvilket giver en fin sammenhæng i materialevalget.

På Sidebygningernes stern er der anvendt natureloxeret aluminium, for at adskille sidefløjene fra hovedbygningens mørke, kraftigere antrazink. Alubeklædningen er også leveret af A.E. Stålmontage A/S fra Støvring.

Gennemtænkte facadeløsninger

En anden væsentlig del af bygningernes udtryk er de store vindues­partier, særligt ved Caripo Biler. Glas-/alufacaden er fra Aludan A/S. I byggeriet er der anvendt forskellige glastyper afhængigt af orienteringen. Således er der solvarmereflekterende glas mod syd/sydvest og standard lavenergiglas mod nord.

Aludan A/S har også leveret en karruseldør fra Tormax og pladedøre i alu, så de udstillede biler kan komme ind og ud af bygningen. De store døre har en flot finish, der klæder bygningen og passer ind i det samlede udtryk. I facaden er der indbygget røg- og brandventilation fra WindowMaster.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus