Siemens Wind Power

:
november 2009

Fingerspidserne ud mod omfartsvejen med Alucobond og Glas monteret af AS Facader.

Arkitec har benyttet Siemens koncernens grønne logofarve til glasbeklædningen af bygningens hovedstreng. Glasfacader er monteret af AS Facader, og solafskærmningen fra Colt Nordic øger komforten og forbedrer energiregnskabet.

God plads til udvidelser i Brande. Solafskærmningen fra Colt Nordic reagerer også på reflekser fra den store demonstrationsmølle.

Gangbroen over Borupvej er projekteret af Midtconsult med ekstra stabilitet og påkørselssikring.

Glasbokse fra DEKO sørger for en vis rumindeling af kontorerne.

Ståltrapper og værn er udført af Søgaard Stålbyg.

Gunnar Kristensen VVS har bl.a. udstyret toiletter med Vola armaturer.

previous next

Vinddomicil med flere fingre

Vindmøllefabrikanten Siemens udvider sit hovedkvarter i Brande med en fingerformet bygning, som er let at aflæse – og udbygge

Byggefakta

Siemens Wind Power
Borupvej 16
7330 Brande
Danmark

Bygherre:
Siemens Wind Power A/S
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
Arkitec A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S, Signal arkitekter ApS
Areal:
15000 kvm.
Byggesum: 
190 mio. kr.

Væksten blæser i vinden og sætter sine aftryk i længden. Det globale hovedkvarter for Siemens Wind Power A/S har nu fået bebygget sine arealer langs begge sider af Borupvej i den nordlige udkant af Brande. Fra den nærliggende omfartsvej, som kommer til at indgå i en motorvejsforlængelse, ser man ikke længere ret meget af den hidtidige flerleddede hovedbygning med tagudhænget, der bæres af slanke vindmøllesøjler.

Flere fingre på vej

Nu domineres udsigten af en ikke mindre stringent, nyopført treetagers kontorbygning af form som et E, der strækker sine fingre ud mod den forbipasserende med gennemsigtige negle i form af trappetårne.

Oprindeligt var der projekteret tre fingre, men undervejs opstod behovet for en ekstra fløj med kontorer, og denne fløj er nu er ved at blive færdiggjort. Et billede på den til tider eksplosive ekspansion, som præger vindmølleindustrien i Danmark.

- Mit gæt er, at der vil blive bygget flere fingre på. Vi har bevidst tegnet huset, så det let lader sig udvide med knopskydninger mod vest, og virksomhedens matrikel er stor nok, fortæller Aksel Fyhn, partner i Arkitec as med base i Birk Centerpark ved Herning.

Arkitec har tegnet vindmøllefabrikker for Siemens i både Kina og USA, og det var også dem, der formgav den førnævnte hovedbygning tilbage i 2001 (se byggeplads.dk 1/2002). Dengang hed både arkitektfirmaet og bygherren noget andet, men opgaverne til førstnævnte er ikke blevet færre, siden Bonus Energy i slutningen af 2004 blev opkøbt af den tyske verdenskoncern Siemens, som dermed gjorde sin entré på markedet for vindenergi.

Sort, grønt og lysegråt

Aksel Fyhn har selvfølgelig skelet til sin oprindelige løsning, men har bevidst valgt et diffentieret materialevalg til det nye kontorhus.

- Det gamle er et muret hus med eksklusive mørke sten. Det nye fremstår med en kombination af sort beton, grønt glas i bunden af E’et og lyse Alucobond felter omkring trappetårnene. De to dele spiller fint op til hinanden, og det aktuelle projekt er en struktureret, enkel og hurtigtforståelig bygning, som materialemæssigt lægger sig op ad virksomhedens montage­haller bagved hovedbygningen, forklarer Aksel Fyhn.

Med kommunens tilladelse gennem en dispensation fra lokalplanen forbindes de to bygninger af en overbygning tværs over Borupvej med en højde over kørebanen, der er afpasset efter de voluminøse lastbiltransporter af færdige møllesektioner. Der er nybyggeri på begge sider af broen, idet virksomhedens oprindelige kantine er blevet kraftigt udvidet med en hal med sidefløj, der rummer buffetareal og korridorer med forbindelse til broen.

Projekteringen af gangbroen, der har en frihøjde på 6,5 m og et spænd på 12,5 m var en udfordring for Midtconsult A/S i Herning, der har udført ingeniørberegningerne.

- Betonbjælkerne og det dobbelte sæt søjler, som understøtter broen, er dimensioneret i højeste kategori, som normalt bruges ved motorvejsbroer og lignende. Hvis uheldet er ude, skal overbygningen kunne modstå en eventuel påkørsel af de meget brede og tunge transporter. Samtidig har det forhold, at broen er en bygning, dikteret en speciel konstruktion. Gulvet bæres af bjælkerne, og oven på dem står der facadeelementer, som er føjet sammen til nogle skivekonstruktioner, som bærer taget. Herved opnår man en konstruktion, der arbejder sammen og sikrer stabiliteten, forklarer projektleder på konstruktioner, Jakob Langelund Pedersen, Midtconsult A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus