Aller Huset, Havneholmen

:
november 2009

Den dramatiske stævn på Aller Husets er på præcis 28 grader. En seks meter bred promenade på hver side af bygningen integrerer området med det øvrige offentlige havnemiljø.

Husets længste og østlige facade vender mod Islands Brygge og indeholder det store glasparti i atriet. (Foto: Dragør Luftfoto).

Set fra receptionsområdet åbner det store atrium sig op med sin struktur af terrasserede etagedæk, hovedtrappe og gangbroer.

Receptionsskranken i hvid Corian og sort MDF er bygget af Morsø Specialinventar A/S, der også har lavet den ellipseformede baldakin over skranken.

Jyllands Markisefabrik A/S har leveret og monteret ca. 4.000 kvm indvendig solafskærmning i specialvævet hvid dug, som er med til at reducere varmen i huset, samtidig med at det tillader indfald af dagslys. I forgrunden ses den hængende, helixformede lysskulptur skabt af svenske Bigert & Bertström, ‘Tomorrows Weather’, som oversætter vejrdata fra DMI til skiftende farver.

Stueetagen rummer også afslappede loungeområder, der kan bruges til uformelle møder internt eller med eksterne forbindelser.

De vinkelrette skillevægge mellem cellekontorer, stille- og møderum er ved hjælp af glaselementer friholdt fra selve glasfacaden, og giver således et kontinuerligt kig langs ydervæggen.

De bærende kerner er beklædt med nøddetræ og rummer teknikskakter, elevatorer, trapper og toiletter.

previous next

Trekantet mediehus på Havneholmen

Mediekoncernen Aller Media A/S har samlet deres danske aktiviteter i et nyt højteknologisk byggeri med vifteformet atrium på Havneholmen i København

Byggefakta

Aller Huset, Havneholmen
Havneholmen 33
1561 København V
Danmark

Bygherre:
Carl Allers Etablissement A/S
Bygherrerådgiver:
Albæk Byggerådgivning ApS, Michael Bang Construction Management ApS, Site A/S
Arkitekt:
PLH arkitekter A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S
Areal:
18000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
maj 2008 - september 2009

Aller er stadig først og fremmest kendt som udgiver af ugeblade som Familie Journalen, Femina, Søndag, Vi Unge, Se & Hør og Billed Bladet, men siden starten i 1873 har forlaget udbredt sine aktiviteter til både resten af Skandinavien og til andre dele af det efterhånden vidt forgrenede mediemarked.

Aller Media udgiver således også måneds- og kvartalsmagasiner, bl.a. IN, Elle, Mad & Bolig og Psykologi og diverse gratismagasiner især rettet mod unge. Desuden udvikler og producerer man magasiner for eksterne kunder som TDC og Danske Bank. Billedbureauet All Over Press og hjemmesiderne Oestrogen.dk, EDBpriser.dk er også blandt koncernens aktiviteter.

Med det nye mediehus rømmer Aller hovedparten af det gamle hovedkvarter i Valby og andre adresser og samler næsten alle sine danske aktiviteter under et tag for at sikre optimale fysiske rammer for koncernens udvikling på fremtidens mediemarked.

Bygherren, som også ejer både grund og bygning, er Carl Allers Etablissement A/S, i daglig tale CAE, som har datterselskaber i Danmark, Norge, Sverige og Finland. De fleste af CAE’s aktiviteter i Danmark er samlet i Aller Media, tidligere Aller Press, der står som lejer af hovedparten af Aller Huset.

Lokalplan med skrå tagflader

Aller Huset er placeret på den nordlige spids af Havneholmen, lige bag det store shoppingcenter Fisketorvet, og ret tæt på Københavns centrum. Havneholmen er næsten helt omgivet af vand og er de seneste år blevet udviklet med en blanding af bolig- og erhvervsbyggeri. Huset ligger så tæt på vandet og med så besværlig adgang, at det under byggeriet var nødvendigt at etablere en midlertidig, kunstig ø ved spidsen af Havneholmen.

Masterplanen for området er tegnet er af det svenske arkitektfirma Wingårdh, og i overensstemmelse med lokalplanen indebærer den blandt andet, at alle bygninger får en skrå taghældning ind mod den centrale del af Havneholmen. Denne enkle idé er med til at binde de forskellige byggerier sammen i en helhed og sikrer en mere menneskelig skala ind mod den fælles adgangsvej, mens bygningerne får lov at rejse sig op i omkring otte etager ud mod vandet og udsigten.

Aller Husets placering dikterer grundformen – trekantet og med en meget spids 28 graders ‘stævn’ mod nord. De let buede facader, den trekantede plan og det skrå tag giver bygningen et sjældent dynamisk præg, og med vand langs de to længste facader er der tillige en glimrende udsigt over havneområdet fra næsten alle steder i huset.

Husets 18.000 kvm er fordelt på otte etager og dertil kommer 10.000 kvm kælder til blandt andet parkering. Domicilet huser ved indflytning ca. 600 medarbejdere, men er disponeret til at kunne rumme omkring 800.

Lang udviklingsproces

Udviklingen af Allers nye hovedkvarter har været en lang proces, som PLH Arkitekter har været involveret i fra starten, fortæller partner i PLH, Lars Toksvig:

- PLH’s hovedydelser over for en bygherre indbefatter både bygherrerådgivning, workplace design, og arkitektur. Det giver PLH nogle unikke muligheder, da vi så at sige har mulighed for at realisere huset udefra og ind, eller indefra og ud.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus