Lalandia Billund, vandland

:
oktober 2009

Kun et stort banner over indgangen med et motiv af en sydlandsk bymur antyder, at der gemmer sig en hel lille Middelhavsby bag indgangsdørene.

Aquadome er Skandinaviens største vandland med plads til 2.000 gæster. Det store ovenlys lader lyset strømme ind og er endda forsynet med Foiltec foliepuder, der gør det muligt at blive brun.

Ved bowlingbanerne har MT Gulve og Gardiner ApS lagt Wicanders gulve i komfortvinyl. Bemærk den flotte kulissedekoration med togvognene.

Professionelle sportsfolk benytter Lalandias faciliteter til træning. I multihallen med de internationale mål har Unisport Scandinavia ApS lagt et blåt Taraflex sportsgulv.

DS Stålkonstruktion A/S har leveret alle bærende stålkonstruktioner i det store oplevelsescenter – herunder de næsten 20 meter høje søjler omkring badelandets kæmpestore kuppel. Det thailandske tempel i teaktræ er opført i fuld størrelse af thailandske håndværkere.

Aquadomes rutsjebaner snor sig ind og ud gennem ydermuren, hvis facade er beklædt med en mellemgrå Swisspearl beklædning fra Holbæk Byggemateriale Compagni A/S.

previous next

Jyllands tropeparadis

Med inspiration fra Thailand, Las Vegas og Spanien er Nordens største ferie- og oplevelsescenter med sydlandsk stemning skabt i Billund

Byggefakta

Lalandia Billund
Ellehammers Allé 3
7190 Billund
Danmark

Bygherre:
Lalandia Billund A/S, Parken Sport og Entertainment A/S
Bygherrerådgiver:
Grontmij / Carl Bro A/S
Arkitekt:
Arnt Ottendahl A/S, Arkitema Architects K/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Andre aktører:
K.G. Hansen & Sønner a/s, DS Stålkonstruktion A/S, Brøndum A/S
Areal:
30000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2007 - april 2009

Mørket er ved at sænke sig over det charmerende landsbytorv. Turisterne slentrer rundt med armene om hinanden, nogle nyder et køligt glas vin efter en lang dag i vandet, og andre igen oser rundt i de små, oplyste forretninger. Tjenerne har lagt duge på bordene og er ved at gøre klar til at forkæle de sultne gæster. Pulsslaget er langsomt, og det samme er tempoet på det lille torv.

Man kunne sagtens bilde sig ind, at det var sommerferie, og at man stod i en hyggelig spansk ferieby. Men vi har sparet flyrejsen, de trange sæder og endeløse lufthavnskøer og er i stedet taget til Billund og det nyopførte feriecenter, Lalandia. Den sydlandske stemning rammer én i samme øjeblik, man træder indenfor.

Lalandia i Billund er Nordeuropas største ferie- og oplevelsescenter med et overdækket areal på 30.000 kvm. Investor PARKEN Sport & Entertainment har satset stort på at skabe et ferieparadis af høj kvalitet og med masser af spændende aktiviteter for hele familien. Inspirationen til det gennemførte feriecenter er hentet fra så fjerne steder som Thailand, Las Vegas, Provence, Italien og Spanien – og selvfølgelig fra Lalandia i Rødby.

Aftenstemning på torvet

Over torvet hænger en blå sommerhimmel med lette, hvide skyer. Himmelen er Flemming Østergaards fingeraftryk – han så under en rejse en tilsvarende i Las Vegas og insisterede på, at sådan én måtte Lalandia også have. Himmelen er en gipskonstruktion med buede sider. Gipsloftet er efterfølgende sprøjtemalet i forskellige blå nuancer – et arbejde, der krævede adskillige ture udenfor for at studere den rigtige himmel, afslører Lalandias administrerende direktør, Jan Harrit. Men resultatet er også en meget naturtro kopi. Den blå himmel oplyses af LED-belysning, som er skjult bagved husfacaderne i en to meter bred lysgang. Lyset kan naturligvis varieres efter døgnrytmerne, og der kan endog skabes et lille tordenvejr, hvis situationen kræver det.

Udover den virkelighedstro sommerhimmel er der også leveret lofter fra Saint-Gobain Ecophon A/S, som har sørget for tag over hovedet i blandt andet butikker, restauranter og omklædningsrum. Det har de gjort med 5.000 kvm Ecophon Focus lofter i både skjult, delvist synligt og synligt skinnesystem. Fælles for lofterne er, at de er fuldt demonterbare, hvilket sikrer adgang til skjulte installationer. Alle lofter er i lydabsorbtionsklasse A.

Kræs for øregangen

Ud af højttalerne på torvet flyder musikken blidt og er med til at understøtte den afslappede stemning. Megasound ApS, som har mere end 20 års erfaring i lydbranchen, har leveret, installeret og projekteret et moderne og avanceret BOSE lydanlæg med 16 forskellige lydzoner, således at musikken kan tilpasses de forskellige behov i badelandet, på bowlingbanen og i butikker og restauranter. Systemet er opbygget som et kombineret musik- og varslingsanlæg, og opfylder de særlige krav til betjeningsvenlighed, høj taleforståelighed og lydkvalitet, som et center af Lalandias størrelse kræver.

I den ene ende af det hyggelige torv, er der opbygget et amfiteater til opførelse af små teaterstykker, familiekaraoke og børnediskotek. Siddepladserne, som er udført i store natursten, går fra gulvniveau og nedefter, så også gæsterne på torvet bagved har mulighed for at nyde underholdningen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus