Herluf Trolles Torv

:
november 2009

På taget af butikscenteret – den såkaldte femte facade – er der anlagt et fælles haveanlæg. IBF Betonvarer A/S har bl.a. leveret fliser til både haveanlæg og til de mere private nicher til de enkelte boliger.

RUBOW arkitekter har udnyttet pladsen optimalt i det nye butiks- og lejlighedskompleks i Hillerød. Byggeriet er placeret midt i mellem to andre indkøbsfaciliteter.

Butikstorvet er rummeligt med masser af lysindfald og naturlig ventilation. Under torvet løber Pøle Å, der er rørlagt. Her har rådgivende ingeniør Almbjerg A/S måtte skifte betonrøret ud med et plastrør af hensyn til holdbarheden.

Der er stor variation i boligerne. Fra start har det været muligt at vælge mellem tre gulvbelægninger, bl.a. mat hvidlakeret ask og eg leveret af Everfloor A/S.

previous next

Butikstag som fælles have

I hjertet af Hillerød er det nye butikscenter Herluf Trolles Torv med 32 nye boliger skudt op. Et integreret sammenspil, der samtidig formår adskillelsens kunst

Byggefakta

Herluf Trolles Torv
Trollesvej
3400 Hillerød
Danmark

Bygherre:
Poulsen & Hansens Eftf. A/S
Arkitekt:
Rubow Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
Allan Almbjerg A/S
Areal:
6250 kvm.
Byggesum: 
90 mio. kr.

Det nye butikscenter med boliger på toppen har fået navnet Herluf Trolles Torv. Der er naturligvis flere indgange alt efter, om man er kunde eller beboer. Og derfor kan man heller ikke sige, at der er en decideret bagfacade af det funkisprægede byggeri. For bagsiden af butikscenteret er samtidig forsiden for beboerne, og altså deres private sfære.

- Det har været vigtigt for os, at der ikke var en såkaldt bagfacade i byggeriet, men at det både for kunder og beboere giver en oplevelse af, at bebyggelsen fremstår som en helhed uden bagfacader, forklarer Nils Pinholt, projektleder og arkitekt fra Rubow Arkitekter A/S.

Brudt funkis

Beboerne har adgang fra gade og haveside. Fra havesiden strækker to trapper sig op til fællesområdet, hvorfra der er adgang til lejlighederne. For enden af trapperne, er der en låge, som kræver nøgleadgang – er man kunde, er man nemlig på vildspor, hvis man bevæger sig op ad trapperne – og bliver altså mødt af en låst låge. Mere almindeligt vil det nok være, at beboerne tager elevatoren op fra gadeplan eller p-kælderen, hvor der p-plads til beboerne, teknik og pulterrum. P-kældergulvet er malet tennisrødt med hvide opstregninger, som en lille detalje, og giver lidt liv til en ellers grå p-kælder.

Hele byggeriet fremstår nærmest som en brudt funkis med mange vinkler og få enkelte materiale- og farvevalg. Bl.a. er vindues- og dørpartierne til lejlighederne delt i to farver, så de både indeholder en hvid og en sort ramme, for at skabe lethed i arkitekturen.

Haveanlæg på den femte facade

På gårdhavetrapperne op til lejlighederne er der lagt bornholmsk granit – et materiale, der går igen på facaderne i stueetagen, og sammen med butikkernes store glaspartier danner byggeriets base. Granitfacaderne fylder mest på beboernes side. Granitbasen står som en robust kontrast til det mere funkisprægede lejlighedskompleks. Når man træder ind på fællesområdet, træder man samtidig ud på butikstorvets tag – den såkaldte femte facade, som her er udnyttet til et fælles haveanlæg orienteret mod syd. Der er koblet et servicefirma til, som passer haveanlægget, så beboerne ikke skal ud med luge- og hakkejern. I midten af haveanlægget strækker sig en hvidpudset lyssøjle, der sender dagslys ned til butikscenteret. Den står som en skulptur midt i haven, hvor der også er placeret en række kasser, der bruges til den naturlige ventilation, som centeret har. Alle lejligheder har udsigt til haveanlægget, og når man bevæger sig rundt i haven, får man absolut ingen fornemmelse af, at der er et bytorv nedenunder. Beboerdelen er helt sin egen verden.

Beklædt med teaktræ

Facaderne på lejlighederne er skiftevis beklædt med teaktræ (Bangkirai) i vandrette lameller og termo­puds. De 32 boliger er fordelt på tre etager, hvoraf tredjesalen er udført som penthouselejligheder med udsigt i alle retninger ud over by og landskab.

På hver etage er der en altangang mod fællesområdet, hvorfra der er indgang til boligerne. Indgangspartiet er trukket lidt tilbage, så der er en niche til hver bolig. Det giver ejerne mulighed for at bruge nichen til ophold. Ønsker man mere privatliv, har alle lejligheder endvidere en privat altan med skydedøre og glasværn, der er orienteret mod gadesiderne. På glasværnet er der monteret en sort stålaltankasse. Den er både med til at skærme lidt for indsynet til altanen og har samtidig en praktisk funktion til blomster, krydderurter m.m. – en fiks lille detalje.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus