Entré, Malmö

:
november 2009

Malmøs nye indkøbscenter, Entré, er en kombination af tre huse, hvor en 25 meter lang gangbro binder bygningerne smukt sammen. Accus Ljusreklam står for alle reklameskilte. Logoet er på en baggrund af røde glasprofiler, der får navnet til at træde mere frem.

Den nye bygning er delvist beklædt med matterede glasprofiler, der skifter udseende, når det er mørkt – så fremstår centret som en lysende isblok.

Som kontrast til de stringente udvendige linjer, er centret indrettet med runde, bløde linjer, der giver ro og hygge.

På næstøverste etage er der restauranter og biografer. Gulvet er i modsætning til stueetagen spejlblankt.

Efter lukketid er butiksgaderne afskærmet med aluminium og lexan glasvægge fra Skånegripen.

previous next

Isblok med blød kerne

Malmøs nye shoppingcenter, Entré, er fyldt med kontraster. Her mødes hårde og bløde linjer, nyt og gammelt

Byggefakta

Entré
Östra Förstadsgatan 56
Malmö
Sverige

Bygherre:
TK Development A/S
Arkitekt:
Fojab Arkitekter
Totalentreprenør:
Skanska Øresund A/S
Ingeniør:
Forsen Projekt A/B
Areal:
39500 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
april 2008 - oktober 2009

En isblok, sådan beskriver arkitekt Greger Dahlström, FOJAB Arkitekter Malmøs nye shoppingcenter. Et center, der er placeret i udkanten af Malmøs centrum, men samtidig også er en indgang til Malmø – deraf navnet Entré – fra de to største motorveje fra henholdsvis Gøteborg og Stokholm. Det er et center, der skal være med til at skabe liv i en ellers lidt død bydel, der er præget af boligblokke og industri. Entré udgør nemlig et åbent og levende miljø næsten døgnet rundt alle ugens dage. Udover butikker finder man også en bowlingbane, fitnesscenter, biografer og restauranter og en p-kælder i to plan med plads til ca. 900 biler. Skånegripen har leveret fire store afskærmninger i model Closures Impact i aluminium og lexanglas til at aflukke butiksgaderne fra centrumpladsen, så biografgængere, bowlinggæster m.m. kan benytte rulletrapperne op, når butikkerne har lukket. Afskærmningerne skal samtidig sikre butikkerne mod indbrud.

Beklædt med glaslameller

Selv om det måske ikke lige er en isblok, man først tænker på, når man ser det knap 40.000 kvm store center, så er det ikke svært at forestille sig tankerne bag. Shoppingcenteret er nemlig beklædt med etagehøje matterede U-formede glasprofiler samt store gennemsigtige vinduespartier. Rambøll har assisteret bygherre med at fastlægge længder og fastgørelsessystem for glasprofilerne. Og det er blevet til et punktfastholdelsessystem, der bryder med den traditionelle måde at montere U-glasprofiler. Man undgår dominerende vandrette bånd af aluminiumsprofiler, og facaderne fremstår lettere og mere transparente. Samtidig giver belysning en foranderlig facade. - Facaden bliver nærmest levende, da den ved hjælp af lys kan ændre farve. Men bygningens udseende ændrer sig også alt efter, hvilket tidspunkt på døgnet, du kommer samt årstiden. Og de matterede glasprofiler giver bygningen et frostagtigt udseende, så den nærmet minder om en isblok, forklarer Greger Dahlström.

Nyt møder gammelt

Men Entré er ikke kun et nybyggeri. Centeret er koblet fint sammen med en ældre bygning i røde teglsten, på den modsatte side af vejen. Den gamle bygning har fået tilført en glasbygning, der spænder i fin tråd med isblokken, så man kan nærmest sige, at centeret består af tre huse, men syner som to. De to bygninger er koblet sammen via en 8,9 meter høj skrå gangbro med store glaspartier. Man kan altså gå indenfor fra bygning til bygning eller benytte sig af karusselindgange i stueplan til begge bygninger udefra. Den skrå gangbro, der er ca. 25 meter lang, danner samtidig et trekantsområde – så der ude foran tilbygningen opnås et udeområde til servering fra tre cafeer og en restaurant. På trods af de to bygningers forskellighed er det alligevel lykkedes at få dem integreret i en helhed ved hjælp af den nye glastilbygning til den eksisterende bygning samt gangbroen. Her er det også muligt at få sit et lille hvil, da broen også fungerer som et loungemiljø – et lille ophold til trætte shoppefødder, inden de skal videre.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus