Heart

:
november 2009

Heart set fra havesiden, hvor landskabet spiller med.

Fra montagen af tagkonstruktionen. (Foto venligst udlånt af
J. Langkjær Stålbyg A/S).

Protan tagfolie beklæder den foldede tagflade.

Dagslysindfald gennem profilglas og glas-/alupartier, begge dele monteret af AS Facader. Gulvkonvektorerne følger ydervæggens buede linjer, en specialopgave løst af Meinertz og Gunnar Kristensen VVS.

Marcowi er ansvarlig for de buede lofter med påsprøjtet Fellertakustikpuds. DEKO har monteret glas i disse ’mågevinger’ over hovedindgangen.

MBE har leveret betonelementer til vægge i de rektangulære udstillingssale.

Birk Teq har monteret såkaldte gulbokse med skjulte lysarmaturer i koncertsalens skævt opbyggede Gustafs panelvægge. Koncertsalen har plads til 150 tilhørere.

IBF har leveret fliser til belægning af denne performanceterrasse lagt i mønster.

previous next

Kunst i skjorteærmer

Amerikansk arkitektur møder jysk byggeekspertise og foretagsomhed. Danmark har fået et nyt kunstmuseum, der også byder på musik

Byggefakta

Heart
Birk Centerpark 8
7400 Herning
Danmark

Bygherre:
Herning Kunstmuseum
Arkitekt:
Steven Holl Architects, USA, Kjaer & Richter A/S
Hovedentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.

Set fra oven og med en smule fantasi kan man sagtens forestille sig, at en kæmpe er kommet forbi, har smidt skjorten i sommervarmen og efterladt den henslængt i græsset. Og så er det i virkeligheden en bygning, hvis tag folder og bugter sig som et stykke tekstil, og hvor skjorteærmerne bliver til græsvolde, som på harmonisk vis forlænger bygningskroppen.

Heart – Herning Museum of Contemporary Art – meldte klar til åbning på den numeriske mærkedag 09.09.09. I løbet af eftersommeren flyttede direktør Holger Reenberg og hans stab på Herning Kunstmuseum over gaden, der ligesom kvarteret hedder Birk Centerpark. De mere traditionelle og begrænsede rammer, der før husede det markante, midtjyske kunstmuseum, er forladt til fordel for et hus, der i sig selv er et kunstnerisk udtryk.

41 arkitektfirmaer konkurrerede

Historien om Heart har tre lokale hovedaktører: Herning Kommune, Herning Kunstmuseum og C.C. Contractor A/S. Den driftige totalentreprenør, der tilsyneladende ikke kender ordet byggekrise, var selv blandt initiativtagerne til projektet, idet C.C. Contractor ejede et uudnyttet jordstykke i centerparken. Det samme gjorde kommunen og kunstmuseet, som længe havde efterspurgt et bygningsmæssigt løft.

Realdania og et par andre fonde bidrog til finansieringen sammen med kommunen og det daværende amt. Der blev udskrevet en international arkitektkonkurrence, som 41 tegnestuer lagde billet ind på. Amerikanske Steven Holl Architects, som var præindbudt, besejrede i finalen en norsk og en engelsk foruden de danske Cubo Arkitekter og 3XN.

Holl på sidelinjen

C.C. Contractor blev hovedentreprenør for projektet, idet bygherren overlod projekteringsdelen til NIRAS A/S, Kjær & Richter A/S og Schønherr Landskab. De danske aktører har tilsammen omsat de amerikanske visioner til konkret byggevirkelighed, hele tiden med Holl på sidelinjen som aktiv tovholder, der har godkendt hver enkelt løsning.

Samarbejdet kom i første omgang til at omfatte opførelse af landbrugsrådgivningscentret Heden & Fjorden (se byggeplads.dk 1/2008). Inden dette blev taget i brug, var man i fuld gang med at omforme nabogrunden til det, der i første omgang blev kaldt Kunstens Hus og senere – med designbureauet Kontrapunkt som fødselshjælper – fik navnet Heart. En sammenskrivning af HErning Museum of Contemporary ART – og et udtryk for et centralt placeret pulsslag.

Hvide vægge, bløde former

Heart forener under sit foldede tag tre kulturinstitutioner. Foruden kunstmuseet, det offentligt finansierede kammerorkester Ensemble MidtVest og den lokale biennal Socle du Monde. Sidstnævnte ’verdenssokkel’ trækker tråde helt tilbage til avantgardekunstneren Piero Manzoni, der i 1960’erne blev inviteret til Herning af den visionære skjortefabrikant Aage Damgaard. Der er højt til himlen, når de slænger skalmejen (et musikinstrument, red.) for munden herude i Birk, hvor kunst, uddannelse, innovation og erhverv møder og udfordrer hinanden.

Regel nummer 1 i Birk Centerpark er, at bygninger skal være hvide. Regel nummer 2, at de skal have en klar geometrisk form. Det sidste dogme både følger og bryder Heart. Husets former er markante, men samtidig bløde, fabulerende og organiske i modsætning til den øvrige parks nøgterne linjer, hvor der først og fremmest er brugt passer og lineal.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus