UCR Roskilde - Slagteriskolen

:
oktober 2011

Via en lang glasarkade ankommer man fra Slagteriskolens eksisterende bygninger til det nye hus, der rummer undervisningsfaciliteter til fremtidens slagtere.

Det kuperede terræn er udnyttet optimalt. En adgangsvej langs bygningen gør det muligt at levere råvarerne – de levende grise – direkte til døren.

Undervisningslokalerne, eller om man vil, slagterhaller, er opdelt i sektioner, hvor eleverne undervises i at foretage de forskellige udskæringer og forarbejdninger af kødet.

De grovparterede dyrekroppe opbevares i store kølerum, indtil de skal anvendes. Skinnesystemet i loftet gør det nemt at flytte de tunge stykker. Dørene, der er leveret af Kingspan Danmark A/S, er specielt fremstillet til brug i fødevareindustrien.

previous next

Frit udsyn til faglig stolthed

Som det eneste sted i Europa tilbyder Slagteriskolen i Roskilde de unge en regulær uddannelse som slagtere. I nye rammer sker det nu i fuld åbenhed

Byggefakta

UCR Roskilde - Slagteriskolen
Maglegårdsvej 8
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
UCR Roskilde - Slagteriskolen
Bygherrerådgiver:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Jakobsen Szöts, Virumgaard Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Andre aktører:
Saint-Gobain Ecophon A/S, Spæncom A/S
Areal:
3800 kvm.
Byggesum: 
50 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2010 - juni 2011

Slagteriskolen er en af Roskildes mest velrenommerede uddannelsesinstitutioner. Den opstod efter 2. Verdenskrig og lå oprindeligt i Odense. Men i 1964 flyttede den til Roskilde, først på Køgevej midt i Roskilde og derpå til Maglegårdsvej, hvor skolen lige siden har haft vokseværk.

Fra at være et uddannelsessted for slagtere er skolen i dag uddannelsessted for alle grene inden for fødevarevarebranchen. Det stiller krav til undervis­nings­faciliteterne, ikke mindst i en tid, hvor der stilles store krav til ekspertise, specialisering og hygiejne. Så i 2010 påbegyndte man byggeriet af et nyt hus specielt indrettet til uddannelse af slagtere. Et hus, der opfylder alle krav til en moderne uddannelse.

Resultatet er blevet en bygning på 3.800 kvm fordelt på to etager, placeret omtrent midt i det omfattende kompleks af bygninger, der tilsammen udgør Uddannelsescenter Roskilde – Slagteriskolen, som det officielle navn har været siden 2003.

Uddannelse og oplevelse

Skolens ledelse havde helt specifikke krav til det nye hus. Det skulle både rumme topmoderne undervisningsfaciliteter og samtidig være et oplevelsessted, hvor gæster udefra på tætteste hold kunne følge med i hele processen. Lige fra de levende grise ankom, til de færdige fødevareprodukter blev udbudt til salg i den anden ende.

Arkitekt Charlotte Jakobsen Szöts påtog sig opgaven at udarbejde et projekt, der kunne udfylde disse krav.

I virkeligheden en meget vanskelig opgave, for hvordan er det muligt at indrette et hus, hvor gæster kan komme helt tæt på produktionen af fødevarer, de stadigt skrappere krav til hygiejne i fødevareproduktionen taget i betragtning? Men opgaven blev løst til skolens fulde tilfredshed, og opgaven kunne sendes i licitation.

Det blev G.V.L Entreprise A/S i Farum, der vandt opgaven som totalentreprenør. I samarbejde med Arkitekttegnestuen Virumgård A/S fra København tog de hul på at omsætte projektet til virkelighed. Det skulle vise sig, at samarbejdet mellem bygherre, totalentreprenør og deres arkitekter skulle komme på en prøve. For som om at selve byggeriet i sig selv ikke var en udfordring i sig selv, så skulle den langvarige og barske vinter 2010-2011 byde på en ekstra, og noget forsinkende udfordring. Men trods klimatiske forstyrrelser kunne hele projektet afsluttes i forsommeren 2011, og de nye undervisningslokaler kunne tages i brug.

Miljø og klimaforhold

I hele byggefasen har man bestræbt sig på skabe et hus i fuld overensstemmelse med miljø- og klimakrav. Allerede da arbejdet med udgravning til fundamentet gik i gang, havde man engageret KBJ Miljø ApS fra Jyllinge for at sikre, at der ikke var skjulte overraskelser i undergrunden.

På den færdige bygning vil den skarpe iagttager hurtigt konstatere, at her er der gjort en særlig indsats. Udefra er bygningen ikke specielt påfaldende. En rektangulær bygning med meget store vinduespartier og et rødbrunt murværk. Selve bygningen er opført i betonelementer leveret af Spæncom A/S fra Hedehusene – såvel facader, vægge som tagelementer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed