Campus Skejby

:
januar 2012
Campus Skejby er fint indpasset i landskabet og åbner sig op til gaden med den store kantine og tilhørende terrasse.
Karnapper, beplantning og terrassering af bygningen giver en fin varierende rytme i facadeudtrykket, hvor cortenstål udgør en væsentlig del af det robuste udtryk. Ved forpladsen er betonfladen afbrudt af grønne høje, der giver en sammenhæng mellem husets grønne omgivelser og husets grønne vægge.
Gymnastiksalen i den ene gavl har også fået del i farvepaletten, der går igen i huset.
Auditorierne er indrettet af Martela A/S med enkle og stærke møbler, der med sine forskellige farvekombinationer giver de fem auditorier hver sin identitet.
De panoptiske rum i fløjene er fint bearbejdet i rumlighed og overflader. Ovenlys og farvekompositioner giver liv til gangzonerne.
Det centrale torv giver en vigtig transparens i huset og forener de fire fløje med trapper fordelt rundt i det nærmest organiske rum. Det store ovenlys tilføjer også rummet en foranderlighed, der følger solens ‘styrke’ og retning.
Omkring det centrale torv er der på de indskudte balkoner og reposer plads til ophold eller gruppearbejde. De grønne møbler er et fint modspil til de mere rå overflader inde i huset.
previous next

Terrasseret campus

Campus Skejby har netop åbnet dørene for 3.000 nye studerende, der møder et byggeri med mange rumlige oplevelser

Byggefakta

Campus Skejby
Hedager 2
8200 Århus N
Danmark

Bygherre:
VIA University College, Foreningen Energi Horsens
Bygherrerådgiver:
DK2 Bygherrerådgivning A/S
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Ambercon A/S, Audio-Visuelt Centrum A/S
Areal:
27000 kvm.
Byggesum: 
336 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2009 - juli 2011

Der er noget musisk over det nye campusbyggeri i Skejby i udkanten af Århus. Den landskabelige placering i et let skrånende terræn giver en fin tilpasning i landskabet. Facaderne har en fantastisk kontinuerlighed, og kan opleves som et stykke klassisk musik med betoninger og mere rolige forløb. Kontinuerligheden er også gennemgående tema indenfor, hvor et torv med ovenlys giver liv til hele huset. Netop referencen til byens struktur er også oplagt, idet strukturen opleves som styret af et indre center og udefra derfor virker antimonumental eller organisk.

Strategisk placering

Det er langt fra kendetegnende for resten af byggeriet lige omkring Campus Skejby, hvor der er kamp om opmærksomheden. Placeringen i Skejby for de fem sundhedsuddannelser er i øvrigt rigtig fin med Skejby Sygehus i området og en del sundhedsrelaterede virksomheder. Igennem Skejby er også planlagt en letbane, der skal øge transportmulighederne for de mange ansatte og studerende.
Campus Skejby er en stor bygning, men har også meget grønt areal omkring, der med tiden vil omkranse bygningen og give skygge til parkeringsarealerne, der er fordelt hele vejen rundt. De studerende har rig mulighed for at bruge de grønne omgivelser, ikke mindst fra kantinen, hvorfra der er direkte adgang til en stor terrasse. Forankringen i landskabet giver en fin helhed og har også været med til at udforme og strukturere bygningen i niveauer, som giver en let rytme til helheden.

Ingen kompromisser undervejs

At samle fem uddannelsesinstitutioner i ét hus kræver en lang proces, og for Via University College Campus Skejby tog det to år. DK2 Bygherrerådgivning A/S har været med under hele forløbet og haft den spændende opgave at forene Via University Colleges ønsker med et færdigt byggeri. At få et funktionelt og godt byggeprogram ud af fem forskellige uddannelser er et puslespil, men alle de tanker, der er gjort før byggestart, er ført ud i moderne arkitektur.
- Bygherren har fået indfriet sine ønsker til fulde, og et så positivt resultat er selvfølgelig godt, siger Morten Grønbæk fra DK2 Bygherrerådgivning A/S. Efter byggeprogrammet og totalentreprise-konkurrencen var afsluttet, har opgaven været at klare kontraktstyringerne og mægle mellem udførende og rådgivende parter i byggeriet. Der har været et godt samarbejde, som også har betydet, at der ikke er gået på kompromis med kvaliteten undervejs. E. Pihl & Søn A/S har været totalentreprenører på projektet, mens Schmidt Hammer Lassen Architects har tegnet det store undervisningsbyggeri.

Levende facade

Campus Skejby er i høj grad et betonbyggeri, hvilket kan have en negativ klang. Men her har arkitekterne ladet det være råt og så i øvrigt givet det et fint modspil. Ambercon A/S har leveret alle facadeelementer og indvendige vægge med standardoverflader, hvilket vil sige, at de er meget ‘industrielle’ i overfladen – de er ikke ensartede, og ofte er der spor fra vand i produktionen.

Til de panoptiske rum har Ambercon A/S derimod leveret betonelementer med højere finish, da elementerne i disse rum i højere grad bemærkes. På siden af trapperne og i de panoptiske rum er der anvendt grå cementspånplader, der med sin irregularitet af grå nuancer flot matcher betonens råhed.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed