Torvehallerne KBH

:
december 2011

Torvehallerne KBH er tegnet af Arkitekturværkstedet ApS. Med enkle virkemidler indrammer hallerne livet på torvet med glas, stål og zink. Jeudan A/S er drifts- og bygherre.

Torvehallerne KBH åbnede 2. september 2011 under stor publikums bevågenhed. Hallerne er allerede kendt for de mere eksotiske specialiteter og høj kvalitet. Arkitektur og indretning er en ramme om det myldrende torveliv.

ClickFals® fra Corus ByggeSystemer blev valgt som det zinktag, der integrerede sig mest autentisk i det historiske bybillede. ClickFals har brede baner og rejste false.

Thors Design er producent af et program af byrumsinventar til pladsen mellem de to haller. Inventaret fremstilles af tropisk træsorter fra DSB's lukkede færgelejer i Korsør og Nyborg.

Dansk Skraldesug har etableret en løsning til behandling af affald, der er baseret på underjordiske containere og kompression. Fyldte containere hæves op i terræn med lift.

AE Stålmontage har været entreprenøren bag tagbeklædningen på bærende stål af de norske tagmoduler Lett Tak.

De enkelte stader i torvehallerne kan lukkes af med sikringsgardiner af typen Safe Roller 1000 fra Alux A/S. Gardinet yder samme sikkerhed som et gitter, men er lettere og mere elegant.

Søjle- og stagsystemet i hallerne er en del af den bærende statik. Omkring hver søjle er fire stadepladser anbragt i en gruppe. Ingeniørprojektet er udført af Ai-gruppen as. Fugearbejdet ved bl.a. stadernes klinker og fliser er udført af Camillo ApS.

previous next

Tagdækket torveliv

Enhver storby med selvrespekten i behold har et marked for fødevarer, gerne flere. Undtagen København, der har været markedsløs i et årti. Det er slut nu

Byggefakta

Torvehallerne KBH
Frederiksborggade 21
1360 København K
Danmark

Bygherre:
Jeudan A/S
Arkitekt:
Arkitekturværkstedet ApS
Totalentreprenør:
Jeudan Servicepartner A/S
Ingeniør:
Ai-gruppen A/S
Andre aktører:
Jeld-Wen
Areal:
10500 kvm.
Byggesum: 
85 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2010 - september 2011

Back to basics!

Det er efterhånden blevet et hyppigt anvendt låneord fra det angelsaksiske ligesom harddisk og chat. Betydningen er, at vi stiler mod at genopdage værdier fra en halvglemt fortid, da folk var ærlige, velopdragne, hensynsfulde, vedkommende og mødtes med fremstrakte hænder på markedspladsen.

For sådan en havde nemlig hver en by fra de mindste til de nationale hovedstæder. Især de sidste – og ofte flere. I halvandet århundrede var København ingen undtagelse med klenodier som fiskemarked ved Gl. Strand (til 1958), slagterboder ved Nikolaj Kirke (1810-1917) og senest grønt- og blomstertorv på Israels Plads bag Nørreport station, københavnernes lokale Campo di Fiori.

Men ved det forrige århundredes udløb var glansen gået af Sankt Gertrud. Travle borgere i velfærdens vækstsamfund kastede plasticpakkede gulerødder i kurven i Netto og Coop. Billigt, hurtigt. Snak var der ikke tid til, for kassekøen vrissede, om man ikke hummede sig.

Heldigvis har mennesket en pæn lang hukommelse, og vi er mange, som nu, da det nyeste fladskærms-TV er indkøbt, og køleskabet bugner af ugens tilbud, der begynder at længes efter noget, der var engang: Åbne oste, man kunne smage på og tale om, slagtere, som kendte forskel på nakke og kam, smagsprøver med ledsagende nærkontakt af alt det, der gør godt i både mave og sjæl.

Eller som frontkæmperen for Københavns Torvehaller, arkitekten Hans Peter Hagens har formuleret det: Mangfoldighed, høj kvalitet, rimelige priser og en grundlæggende respekt for vare og madkultur.

Ret fik han!

Om ikke andet så er Torvehallerne KBH – som navnet blev ved dåben 2. september 2011 – i hvert fald en opvisning i, hvordan man kan nå sine mål, hvis ihærdighed og udholdenhed doseres i rigelige mål: Hans Peter Hagens og hans tegnestue Arkitekturværkstedet ApS kæmpede for Torvehallerne i 14 år!

- Folk troede ikke på idéen til at begynde med og mente, den var forbeholdt varmere lande end vores. Men jeg kunne jo se, at det gik fint i Helsinki, Stockholm og Göteborg. Hvorfor så ikke her? Det spørgsmål stillede Hans Peter Hagens første gang i 1997. Siden skulle han komme til at gentage det mange, mange gange.

For nu at få ret.

Hans Peter Hagens har bevist, at København har brug for de torvehaller, som nu har slået de dobbelte døre og rulleporte op for det kulinariske marked årgang 2011. Ganske vist er Torvehallerne KBH inspireret af selve den romerske torvetradition med datering et par tusind år tilbage i civilisationens historie; men nu præsenterer de sig i den moderne version med tilpas overdækning og dog masser af åbenhed: 80 stadepladser inde, 40 ude.

Historien

Torvehallerne KBH er åbnet på nøjagtig samme plads, som husede Københavns Grønttorv Engros indtil 1958, hvor grossisterne rykkede til Valby. Af samme grund er det også interessant, at pladsen er bevaret i sin oprindelige form og med de samme brosten, som har mærket hovenes slag fra de hestetrukne boder på det første grønttorv. Da det var væk, udviklede en mere vildtvoksende stadekultur sig på Israels Plads, hvor grønthandel og gartnerudsalg til private københavnere trods alt stadig holdt til indtil for få år siden.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed