Skelagergårdene

:
november 2011

Skelagergårdene er blevet til attraktive gårdmiljøer for store og små.

Det lysner i Hasseris med Skelagergårdenes nye facader i hvid fiberbeton. Elementer fra BB Fiberbeton er i støbeprocessen bukket rundt om kanter.

Skelagergårdene er blevet tilgængelige for kørestolsbrugere og noget mere indbydende at se på.

Altanskydedøre fra FP Alu-Glas har niveaufrie bundlister.

Skelagergårdenes multihus med de forårsgrønne facader og skæve vinkler er eneste nyopførte del af projektet.

previous next

Gårdmiljøer i ny forklædning

Trist og belastet etagebyggeri i Hasseris genfødt som lyse, attraktive og tilgængelige lejligheder - en renovering, der for nylig har modtaget en præmie fra ’Komiteen for bygningspræmiering i Ålborg’

Byggefakta

Skelagergårdene
Skelagervej
9000 Ålborg
Danmark

Bygherre:
Hasseris Boligselskab, afd. 6 Skelagergårdene
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Totalrådgiver:
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Andre aktører:
Metopos ApS
Areal:
36784 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
september 2008 - januar 2011

Når det gælder boliger og nære omgivelser, skal man faktisk skue hunden på hårene. Livsmod og -lyst kan være direkte afhængige af, hvad øjnene kigger på i det daglige, og det er i høj grad med til at påvirke ens adfærd og måde at behandle naboer og fælles faciliteter på.

Et lysende eksempel på disse mekanismer er Skelagergårdene. Et stort socialt boligbyggeri i Ålborgs sydvestlige udkant, der var havnet i en ond spiral: Nedslidning og forfald havde efterhånden givet blokkene et utiltalende ydre, og gradvist ændrede beboersammensætningen sig i retning af flere ressourcesvage personer, der flyttede ind og ud i stadigt hastigere tempo.

For ca. fem år siden indså man, at genopretning var for omfattende til at kunne holdes inden for egne budgetter. Skelagergårdene endte som en sag for Landsbyggefonden, der som boligselskabernes selvejende pengetank bl.a. formidler støtte til renovering. Hos LBF rykkede Hasseris Boligselskabs afdeling 6 hurtigt frem i køen, for alle kunne se, at her var et tilfælde, der opfyldte kriterierne for øjeblikkelig indsats.

Hidtil største renoveringsopgave

En indbudt projektkonkurrence, hvor deltagerne skulle gøre rede for, hvorledes de ville gribe opgaven an og angive en bindende pris, blev vundet af det mellemstore rådgivningsfirma Kærsgaard og Andersen A/S, arkitekter og ingeniører, i Ålborg. For at kunne påtage sig byens hidtil største renoveringsopgave, allierede Kærsgaard & Andersen sig med Årstiderne Arkitekter A/S i Silkeborg og Metopos ApS i Århus, som har stået for den kreative udformning af henholdsvis boligblokke og gårdanlæg. Kærsgaard & Andersen har styret processen som totalrådgiver, herunder ingeniørrådgivning, og har tillige taget sig af byggetekniske fagspecialer og har håndteret beboerinddragelsen.

- I hele den fire år lange proces har vi holdt regelmæssige møder på boligforenings-, afdelingsbestyrelses- og gårdlaugsplan for at diskutere hovedlinjer og detaljer med beboernes repræsentanter. Vi har været på studieture til københavnske boligselskaber for at se, hvordan man der har udført lignende opgaver, og for at iagttage, hvad vi skulle være påpasselige med og hvilke fælder, vi skulle undgå at havne i. Og der var brug for at bevare overblikket og optimismen, da vi i vinteren 2008 gik i gang med at skrælle facader og tage af blokkene i den første gård. Voldsomt og kaotisk så det ud, og jeg tror først, at menigmand indså meningen med galskaben og kvaliteterne i projektet, da den første af de seks gårde stod færdig, fortæller Jens Kærsgaard, ingeniør og administrerende direktør for Kærsgaard & Andersen A/S.

Flot beliggenhed og indretning

Skelagergårdene havde nogle indlysende kvaliteter at bygge videre på. For det første beliggenheden i udkanten af den mondæne forstad Hasseris med vid udsigt over marker og enge. Da afdelingen blev opført i perioden 1970-1974 – tegnet af Jacob Blegvad, prisbelønnet arkitekt og kongelig bygnings­inspektør, der står bag mange prominente byggerier og byplaner i Ålborg og ikke mindst Hasseris – var den et fremsynet eksempel på lyst og moderne almennyttigt boligbyggeri. Lejlighederne havde typisk altaner til to sider, hvoraf den ene orienterede sig ind mod en kvadratisk gård flankeret af tre etagers blokke.

Jacob Blegvad døde i 2010 i en alder af 89, men han nåede forinden ud til indvielsen af den første gårdrenovering for at se, hvad de havde gang i med ‘hans’ Skelagergårde.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed