Idrætshal, Brøndby

:
november 2011
Hallen opfylder alle krav og mål til håndbold, volleyball og badminton. På tribunen er der plads til 275 tilskuere. Banen har de internationale mål 20 × 40 meter. Taget, der er opbygget af trapezplader, bæres af en gitterspærkonstruktion i stål. Højden op til loftet mellem spærene er 12 meter.
Bygningen får sit slagkraftige udtryk gennem enkle virkemidler, som de ubrudte, røde facader og den kraftige udkragning af taget. Facadeelementerne er præfabrikerede sandwichplader leveret af Thyssenkrupp Byggesystem A/S.
Facadernes sandwichelementer er skruet direkte på stålkonstruktionen, mens udhængets sandwichplader er nedstroppet fra taget.
previous next

Idræt i rødt

Brøndby Hallen og Brøndby Stadion har fået en noget anderledes nabo i form af en ny idrætshal, som kommunens arkitekter selv har tegnet

Byggefakta

Idrætshal, Brøndby
Brøndby Stadion 10
2605 Brøndby
Danmark

Bygherre:
Brøndby Kommune, Kultur- og Idrætsforvaltningen
Bygherrerådgiver:
Brøndby Kommune, Kultur- og Idrætsforvaltningen
Totalentreprenør:
EK Entreprise A/S
Ingeniør:
Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
A.T.L. Montage ApS
Areal:
2400 kvm.
Byggesum: 
19 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2010 - august 2011

Det store sportskompleks i Brøndby består i forvejen af Brøndby Stadion, Brøndby Hallen og Idrættens hus, men behovet for ekstra sportsfaciliteter i kommunen er så stort, at der nu er bygget en stor ny multihal, hvor der kan spilles både håndbold, volleyball og badminton.

I forhold til de ældre byggerier på området, der mest fremstår i grå beton, udgør den nye hal et tiltrængt frisk pust med sine store røde facader og kraftigt udkragede tag. Hovedfacaden mod den nærliggende Brøndby Hal har en dramatisk hældning udad, der modsvarer facaden på hallen, der skrår indad i en tilsvarende vinkel.

Fra den skrå facade hælder taget tydeligt tilbage mod en lavere sidebygning. Hele bygningen er drejet i forhold til de øvrige byggerier på området, og den giver i sin dynamik mindelser om et stort skib for fuld damp, snarere end en sportshal.

Selvprojekterende kommune

Som en af landets få kommuner er Brøndby Kommune selvprojekterende, fortæller arkitekt Henrik Schiermacher, der sammen med projektleder og bygningskonstruktør Mette Sølbeck har stået for nye idrætshal.

Det betyder, at kommunens tekniske forvaltning har et hold af arkitekter og ingeniører, der så vidt muligt selv tegner og projekterer kommunens egne byggerier og sender dem i udbud. I travle perioder udliciteres dele af detailprojekteringen dog til udenforstående rådgivere og entreprenører.

I dette byggeri har Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S stået for ingeniørdelen af projekteringen, mens E.K. Entreprise A/S står som totalentreprenør.

Længe ønsket hal

- Der har i kommunen længe været et ønske om at bygge en ny hal, primært en håndbold- og volleyball-hal for at give bedre betingelser til sportsklubberne i kommunen. De eksisterende haller er glimrende og bruges meget, men der er simpelthen ikke længere kapacitet nok, fortæller Henrik Schiermacher.

- Der kommer også badminton, ældremotion og gymnastik, så hallen skulle kunne lidt af hvert indskyder Mette Sølbeck.

- Ideen har været længe undervejs, og her i afdelingen har vi arbejdet meget med grundidéen, og så har vi efterfølgende udarbejdet byggeprogram, beskrivelse og udbudsmateriale, så vi kunne finde den rigtige entreprenør, fortsætter Henrik Schiermacher og tilføjer:

- Vi har desuden i disponeringen af hallen og den måde, den er lagt på byggefeltet, gjort plads til at den engang i fremtiden kan udvides, eller at der bygges en ekstra hal ved siden af.

Frie hænder i udformningen

- Vi har haft helt frie hænder i udformningen, fortæller Henrik Schiermacher.

- Vi har taget udgangspunkt i hele området, som jo er meget stort og med rigtig meget beton og asfalt. Det er måske ikke det mest attraktive område, så vi ville gerne bløde op på det hele. Derfor har vi arbejdet med placeringen, så selve hallen er drejet 60 grader i forhold til de eksisterende bygninger, således at når du kommer kørende ind på området, så ligger den nye hal og tager imod dig med to synlige facader. Med den kileformede forplads har vi også ønsket at skabe et spændende rum mellem den nye hal og Brøndby Hallen, siger Henrik Schiermacher

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed