Glesborg Plejecenter

:
juni 2012

Den cirkulære bygning er ankomstbygningen med hvide, pudsede flader indeholder bl.a. administration og serviceområde. Her set bagfra.

Atriumhaverne indrettes som sansehaver, hvor ideen er at give beboerne oplevelser, som de kunne hente i naturen, som lyde, dufte, farver og berøring. Pullerten er Chartor 18 W HF fra Thorn Lighting A/S, som også har leveret parklampen Avenue Virtual samt nedgravningsspot med LED i terræn.

previous next

Sanselig modernisme

Glesborg Plejecenter er 60 plejehjemsboliger i moderne udtryk og med fokus på oplevelser via fire sansehaver

Byggefakta

Glesborg Plejecenter
Valmuevej 2
8585 Glesborg
Danmark

Bygherre:
Norddjurs Kommune
Arkitekt:
Christensen & Rottbøll A/S
Hovedentreprenør:
Fagentreprise
Ingeniør:
Brix & Kamp A/S
Areal:
4825 kvm.
Byggesum: 
85 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2010 - august 2011

Det nye Glesborg Plejecenter er udført med et nutidigt modernistisk udtryk, hvor boligernes facade fremtræder med hvide pudsede flader, som indrammes af sorte murede gavle og sorte tagflader. Ankomstbygningen er rund og hvid og markerer sig med lidt større bygningshøjde end de to sorte murstensbygninger, som forbinder boligfløjene.

Overordnet set består byggeriet af to boligfløje med hver to boenheder af 15 boliger, i alt 30 boliger i hver fløj. De to boligfløje ligger parallelt og forbindes på midten af en bygning indeholdende administration, personalefaciliteter, hovedindgangen og arealer forbeholdt hjemmeplejen og hjemmesygeplejerskerne.

- Boligerne er indrettet med tekøkken, opholdsstue og soverum, der er adskilt fra stuen med en fleksibel væg. Væggen består af to skydedøre, som kan demonteres, hvis der ønskes ét stort rum. Som noget specielt for pleje­boligbyggeri er der højkantparket i alle lejligheder, som giver en flot glød og fremkalder en hjemlig atmosfære. Boligerne er forberedt for montering af loftlift og lignende hjælpemidler, hvis behovet opstår. Der er et handicaptoilet og -bad, med adgang fra soverummet, fortæller arkitekt Kim Jensen fra arkitektfirmaet Christensen & Rottbøll A/S.

Tæt på sansehaver

Boligerne i hver enkelt boenhed omkranser en stor atriumhave i midten og er alle placeret med stuer og soveværelser ud mod det omkringliggende terræn.

- Atriumhaverne er indrettet som sansehaver, hvor ideen er at give beboerne oplevelser, som de kunne hente i naturen, som lyde, dufte, farver og berøring, bare i en koncentreret form og under hensyntagen til deres respektive handicaps, hvad enten det er svagtseende, kørestolsbrugere eller demente, siger Kim Jensen.

- De oplevelser, som sansehaven giver, har en særdeles positiv indflydelse på trivslen og håndteringen af deres handicap. For de beboere, der er stand til at være aktive i haven, indrettes en del af denne som dyrkningsområde til fri afbenyttelse, og for kørestolsbrugere etableres disse som hævede bede, fortæller Kim Jensen.

For at give flest mulige oplevelser etableres haven med opdeling i forskellige rum, stier og former med bløde og lige linjer, befæstelser med varierende overfladestruktur, varieret plantevalg med markante farver, bladstruktur, dufte m.m, tilpassede berøringsflader, vandkontakt og lydoplevelser, som f.eks. raslende blade, vandfald og lignende.

Stort lysindfald

Gangarealerne, der forbinder boligerne, har glasfacade mod atriumhaven. Ved indgangen til hvert boligafsnit er fælles spise-, opholds- og aktivitetsrum placeret med glasfacade mod atriumhaven og mod det omkringliggende terræn.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed