Tornbjerg Gymnasium

:
december 2011

Gymnasiets tre nye fløje favner de eksisterende bygninger, og de store glasfacader mellem dem sikrer et godt lysindfald ind i byggeriet.

De røde teglflader skaber en klædelig kontrast til de hvide elementer fra Ambercon. Samtidig trækker de referencer til det eksisterende byggeri og samler nyt og gammelt.

Gymnasiets kantine er åbnet op i højden, hvor et ovenlys sikrer et godt lys. De røde mure markerer overgangen mellem nyt og gammelt.

De tre nye fløje på Tornbjerg Gymnasium huser blandt andet de moderne faglokaler. Vanerum Scandinavia (tidl. Polyvision) har leveret de justerbare interaktive tavler.

Det moderne fitnesscenter placeret i den yderste fløjs underetage anvendes i idrætsundervisningen og af elever, der indgår i en eliteidrætsordning.

previous next

Ny rummelig positur

Renovering og udvidelse af Tornbjerg Gymnasium har ført til ny dynamik i det ydre, hvor rødt tegl nu møder titanhvid beton

Byggefakta

Tornbjerg Gymnasium
Skærmhatten 15
5220 Odense SØ
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Bygherrerådgiver:
Grontmij A/S, C & W Arkitekter A/S
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Ambercon A/S, Deko Loft + Væg P/S, Saint-Gobain Ecophon A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2009 - august 2011

Det var arkitektfirmaet Friis & Moltke A/S, der i 1980 tegnede Tornbjerg Gymnasium. Og det var også dem, der for nylig fik lov til at tegne stregerne til renoveringen og udbygningen af gymnasiet, da pladsen blev for trang, og faglokalerne trængte til en opgradering. Til trods for, at arkitekterne har valgt helt andre materialer og facader til tilbygningen, er resultatet blevet et harmonisk og helstøbt byggeri.

Hvor de oprindelige facader fremstår i rødt tegl, er tilbygningen opført i titanhvide Ambercon White-betonelementer fra Ambercon A/S, der desuden har leveret huldæk, skillevægge, søjler og bjælker.

Arkitekt Preben Christensen fra Friis & Moltke A/S har lagt vægt på at skabe en tilbygning, der på den ene side forlænger og viderefører husets enkle planløsning og logistik – og på den anden side skaber et modspil til de eksisterende bygningers stoflige tyngde:

- Kontrasten mellem det røde tegl og den hvide beton giver lethed til byggeriet, og bryder det tunge udseende. Men samtidig går teglstenene igen som store røde flader i de frie vinger og flugtvejstrapperne og danner en ramme, der samler byggeriet til et hele, siger Preben Christensen.

Husets nye hjerte

Opgaven med at opgradere Tornbjerg Gymnasium lød på, at der skulle udvides fra 18 klasser til 30, naturfagslokalerne skulle opdateres, idræt, musik og drama skulle have bedre vilkår, kantinens areal skulle forøges, og samtidig skulle eleverne have et mere nutidigt studiemiljø.

Løsningen blev tre nye fløje, der favner det gamle bygningsanlæg og via husets nye hjerte – en dobbelthøj, rummelig kantine med direkte kontakt til det store åbne studiecenter på første sal – forener det nye byggeri med det gamle.

- Vi valgte at bibeholde placeringen af den eksisterende kantine, men har fordoblet grundarealet, for så at samle både studiecentret og de nye fløje rundt om denne. Samtidigt er kantinen åbnet op over to etager. Endvidere er der mulighed for at skabe forbindelse mellem kantinen og skolens auditorium via en mobilvæg. Så alt i alt står skolens nye samlingscenter rigtigt stærkt, forklarer Preben Christensen om husets nye struktur.

Udover det åbne studiemiljø i gymnasiets centrum er der også etableret flere mindre elevarbejdspladser langs gangene på skolen.

- Gruppearbejdet fylder meget på uddannelsesinstitutionerne i dag, og det har vi selvfølgelig forsøgt at tilgodese ved at indrette adskillige arbejdspladser rundt om på fællesarealerne, siger Preben Christensen.

Drama, rock og fysikforsøg

De nye fag-, musik og dramalokaler er placeret struktureret i de tre nye fløje, som løbende er taget i brug gennem det sidste års tid. Den yderste fløjs underetage huser således et stort og moderne fitnesscenter, som dels anvendes i idrætsundervisningen, dels danner base for de ca. 60 elever, der indgår i en eliteidrætsordning. Også det store dramalokale med professionelt lys- og lydudstyr, mørke trægulve og utallige sorte teatertæpper hængende ned fra loftet, er placeret her.

Et splinternyt køkken er placeret i den midterste fløj i sammenhæng med kantinen. I samme fløj er der indrettet musiklokaler og lydstudier. Denne del er opført som en boks i boks-løsning for ikke at genere eleverne i lokalerne ovenover.

Naturvidenskaben har til huse på fløjenes første etage og i den sidste fløj i form af kemi-, fysik- og biologilaboratorier, fleksibelt indrettet med foldevægge og en kombination af arbejdspladser og laboratoriepladser.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed