Det Lille Univers

:
oktober 2011

Grundstørrelserne er små i København syd. Derfor leger ungerne på taget af bygningen, hvor der er terrasse med gummifliser og stålværn fra HB Trapper & Stål A/S.

Deko Loft + Væg p/s har leveret sine kendte brandklassificerede glaspartier type BK, her sammen­bygget med døre fra Jeld-Wen.

Enkelhed og hurtighed er kvaliteter i Det Lille Univers, men frugtbart forløst med bl.a. cedertræslister af Scandi Byg i samarbejde med Arkitema.

previous next

Moduler til de små

Det går tjept, når der bygges med præfabrikerede moduler. Det er der igen ført bevis for på 1.700 kvm til den integrerede børneinstitution Det Lille Univers i København

Byggefakta

Det Lille Univers
Nordre Digevej 2
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Københavns Kommune
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Hovedentreprenør:
Scandi Byg a/s
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, HB Trapper & Stål A/S, Jeld-Wen
Areal:
1770 kvm.
Byggesum: 
35 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2010 - juli 2011

- Her kunne man da godt tænke sig at være barn på ny!

Det var en tanke, der uvilkårligt meldte sig under besøget på Det Lille Univers, en spritny integreret børneinstitution i Københavns kommune. Et team bestående af arkitekterne Arkitema, hovedentreprenøren Scandi Byg samt bygherren Københavns Ejendomme i samarbejde med kommunens Børne- og Ungdomsforvaltning står bag et projekt, som på en ny tidsrekord – fire måneder på byggepladsen – har rejst 1.770 kvm, plandisponeret i tre etager.

Hatten ryger af, når man ser resultatet i form af en arkitektonisk slankeret, hvis æstetik i alt væsentligt afspilles på et sort lærred ved hjælp af skærme af 34 mm brede cedertræslister. Denne enkle ornamentik slører den kendsgerning, at dette er lynsnart modulbyggeri. Man begejstres i en grad, så opmærksomheden i stedet for at se sortlakerede containermoduler fokuserer på rummeligheden, det fine lys, en generøs anvendelse af glaspartier og den kåde farvesætning på legeplads og tagterrasse – også fra Arkitemas tegnebord.

For sådan en sag er her også, da vi befinder os på en bynær adresse i Københavns sydlige kvarterer; her er jord den knappe ressource. Tagterrassen, belagt med gummifliser til bevarelse af knæ og albuer i voksealderen, udgør det halve af husets øverste etage og leverer også et ganske net udsyn over Amager Fælled, DR By og den pulserende hovedstad.

Udsyn

Og også om det handler byens nye institution: Det Lille Univers. I det navn kan man indlæse forståelse for den multikulturelle nation, og en opfordring til at åbne sig mod en grænseløs verden som alternativ til det reserverede kig ind i egen baghave. Til det formål egner projektets løsninger sig aldeles udmærket med store, åbne lokaler og et oplæg til bredt og ubegrænset samvær mellem institutionens personale og børn i alle aldre.

Indretningens hovedtemaer er den gennemgående antracitgrå – og praktiske – linoleum fra Forbo, kombineret med akustisk venlige lofter af Troldtekt® træbeton som en ramme om vægløsninger i gips, arkitektens lærred. De kan være neutralt hvide, men er ofte farvesat med pastelfarver fra den glade farvelade. Alt er monteret af Scandi Byg, for den største part fremstillet hjemme på fabrikken i Løgstør.

Scandi Bygs speciale er således fremstilling af rumstore moduler, der samles og monteres på byggepladsen. Til Det Lille Univers er der brugt 40 af dem i breddemål fra 440 til 360 cm. De blev fremstillet på  fabrikken i Løgstør fra oktober 2010 til januar i 2011. Det industrialiserede modulbyggeri bruges til alskens formål som kontorer, boliger, institutioner, skoler eller forsknings- og laboratoriefaciliteter. Det hele foregår på et 12.000 kvm produktionsareal, hvorfra man sender velindrettede containere i kilometerlange strømme ud over hele landet, lige nu til f.eks. flere institutionsbyggerier og boliger i Hovedstadsområdet.

- København har hårdt brug for flere hundrede nye institutionspladser. Dem bidrager vi til at skaffe i en fart, lyder det fra Scandi Byg.

Modulstål

I forlængelse af den målsætning består opgaven også i at finde samarbejdspartnere, der kan levere bidrag til samlesættet, som er så færdige som muligt. Et eksempel på det er stålleverancen fra HB Trapper & Stål A/S og søstervirksomheden Schack Trapper A/S fra Skærbæk. Af de to blev det HB Trapper & Stål A/S, der fik lov at løse opgaven, med byggepladserne i det østlige Danmark som sine kernekunder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed