Søborg Hovedgade

:
juni 2012

Boligejendommen er mod frirummet i gårdhaven præget af den rytmiske placering af de rummelige altaner med slanke bærende konstruktioner af filigranbeton og glas. Projekt: Årstiderne Arkitekter.

Boligerne er præget af lyse materialer samt store glaspartier med masser af lys og luft som her i penthouselejligheden. Udsigten fejler heller ikke noget.

Tagterrassens udstrækning sætter formentlig en ny rekord. Her er knap 800 kvm til fælles fritidsfornøjelser med sol til alle. Carstens Tagdækning var en central spiller i opførelsen.

previous next

Forberedt for udeliv

Friarealer og fælles faciliteter er ledemotiver i et boligbyggeri i Søborg tegnet af Årstiderne Arkitekter: 27 boliger og tre butikslejemål

Byggefakta

Søborg Hovedgade
Søborg Hovedgade 121-127
2860 Søborg
Danmark

Bygherre:
PKA A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Jönsson a/s
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Andre aktører:
Jeld-Wen
Areal:
3541 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2010 - juli 2011

På toppen af Søborg ligger et hus. Det er ganske nyt, for endnu er en del boliger i det uden beboere, så Dan-Ejendomme søger lejere. De skal nu nok komme, for selv i denne let livløse fase af et byggeri mellem færdiggørelse og indflytning kan man sagtens forestille sig stemningen en sommeraften på taget: Køling rosévin i duggede glas, hyggeligt samvær, naboen underholder med guitaren.

Årstiderne Arkitekter er tegnestuen bag et begavet projekt, der for en gangs skyld udnytter det obligatoriske flade tag til noget fornuftigt. Tagformen er en arv fra andre dele af kloden, hvor klimaet er gunstigere for udeliv og tøjtørring end her. Men danske arkitekter har siden funktionalismen for tre generationer siden insisteret på at indskrive de rejste tage i historiebøgerne. Befriende, så, at de samme arkitekter nu bringer de flade arealer på toppen af huset i frugtbar anvendelse.

Det er sket på Søborg Hovedgade 121-127 i Søborg.

I forvejen ligger byggegrunden på hjørnet ved Andersen Nexøvej som kulminationen på et topografisk højdepunkt i forhold til København mod sydøst; man kan forstå, at udsigten fra taget af det fem etager høje hus er indsmigrende. Det udnytter projektet til en spektakulær åben og sammenhængende tagterrasse til det fælles udeliv for 27 familier, belagt med klimabestandigt, trykimprægneret lyst, nordisk træ. Vil man spille tagkroket eller hockey, tæt på himlen, så kan man det. Og at hyggen vil indfinde sig i kommende sommermøbler med farmænd ved kuglegrillen, det er der næppe to meninger om.

Terrassekonstruktion

Konstruktionen af terrassen er udført i et samarbejde mellem tagdækker og tømrer, begge en del af totalentreprisen fra Jönsson a/s. Først på taget var Carstens Tagdækning A/S fra Fakse, der bestyres af Carsten Petersen:

- Klimabestandigheden var et helt centralt emne, så vi valgte at montere det belgiske membranprodukt, Derbigum, type GC. Vi overtog den bare beton og monterede først en dampspærre af underpap BF3000 – med svejsning, fulgt af kileskåret polystyren til isolering. Derefter var taget klar til Derbigum membranen, forklarer Carsten Petersen, som aktuelt leder en virksomhed med syv ansatte, en del af netværket Tæt Tag Danmark.

Derbigum er en blød og smidig membran af modificeret asfalt med to bærere af henholdsvis glasfibervæv og polyesterfilt. Den kombination giver formstabilitet og robusthed mod brud. Kernen af non-woven polyesterfilt sikrer høj trækstyrke, rivefasthed og modstandsdygtighed over for perforering. Membranen beholder sin smidighed ved hård kulde og flyder ikke, selv ved høje temperaturer. Derbigum er resistent overfor UV-stråling.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 4

Domicil

Blue Water Shipping

Tilbage til rødderne

Ungdomsbolig

Camp Logos Delta

Fra Alpha til Delta

Uddannelsescenter

Campus Randers

Skulpturelt byggeri indrammer ny plads

Uddannelsescenter

Campus Skejby

Terrasseret campus

Skole

Det Lille Univers

Moduler til de små

Plejecenter og genoptræning

Digterparken

Etageinstitution på skovbund

Kontorhus

Hauser Plads

Altovasen på Hauser Plads

Skole

Herningsholm Gymnasium

Gymnasiets grønne linje

Skole

IBC Fredericia

En længe af lærdom

Sport

Idrætshal, Brøndby

Idræt i rødt

Uddannelsescenter

IT-hjørnet, IT Katrinebjerg

IT-center med rummelig kontrast

Kontorhus

Karberghus

Kontrastrig modernisme

Domicil

PR Electronics

Produktiv knopskydning

Bolig

Skelagergårdene

Gårdmiljøer i ny forklædning

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Forberedt for udeliv

Skole

Tornbjerg Gymnasium

Ny rummelig positur

Butik

Torvehallerne KBH

Tagdækket torveliv

Uddannelsescenter

UCR Roskilde - Slagteriskolen

Frit udsyn til faglig stolthed