Campus Tønder

:
december 2015
Campus Tønder - Facade

Facaden får liv i skikkelse af en række kulørte glasruder samt en række lodrette sollameller i varieret mønster.

Campus Tønder - Igloer

Farvestrålende lydisolerede igloer skaber rum for fordybelse – og kontrast til de hvide og grå rammer.

Campus Tønder - Gårdmiljø

Der er skabt et grønt gårdmiljø med beplantning og sten­belæg­ninger. Belægningsentreprisen er sammen med diverse beton-, jord- og kloakarbejde udført af Chr. Johannsen A/S, Rødekro.

Campus Tønder - Trappe

Torvet i den nye VUC-bygning er et dobbelthøjt lokale med ovenlys. Rummet domineres af en kombineret gå- og siddetrappe, beklædt med olierede højkantsparketgulve fra Hørning Parket. Alle træ-, tæppe- og linoleumsbelægninger er leveret og monteret af Garant Bredebro Gulvbelægning ApS.

Campus Tønder - Glaselementer

Luft, lys og transparens er højt prioriteret i Campus Tønder, hvor glaselementer sikrer fornemmelsen af sammenhæng.

previous next

Tre i én

Synergi og fællesskab på tværs af studieretninger optimeres i det nye Campus Tønder, der nu huser tre uddannelsesinstitutioner

Byggefakta

Campus Tønder
Martin Hammerichsvej 2
6270 Tønder
Danmark

Bygherre:
VUC Syd, EUC Syd, TOHA
Bygherrerådgiver:
Arne Elkjær A/S
Arkitekt:
Zeni arkitekter A/S
Totalentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
5750 kvm.
Byggesum: 
68 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2014 - juni 2015

Selv om det nye Campus Tønder er omfangsrigt og giver god plads til godt 1.000 elever plus ca. 100 undervisere og administrative medarbejdere, er det ikke en mastodontagtig bygningsmasse, der møder en, når man triller ned ad Martin Hammerichsvej i udkanten af Tønder. Et lavt, organisk klyngebyggeri med bygningskroppe i forskellige formater, variation i materialevalg og grønne gårdmiljøer sikrer oplevelsen af et imødekommende og humant, men også dynamisk bygningskompleks.

Campus Tønder, der kunne slå dørene op for elever og personale i august, samler tre eksisterende uddannelsesinstitutioner: Tønder Handelsgymnasium og Handelsskole Syd, kaldet TOHA og EUC Syd, som begge var placeret i området før, samt VUC Syd, der er den nye dreng i klassen.

En spritny VUC-bygning fungerer nu som det samlende element, mens tilbygninger og renovering af de to eksisterende skoler sikrer fælles høj standard og sammenhæng. VUC er udført i to etager med en bred gang i stueetagen og et centralt torv i dobbelt højde, der forbinder de tre institutioner.

De oprindelige bygninger, der har huset henholdsvis EUC og TOHA, fremstod tidligere vidt forskellige, som repræsentanter for hver deres tidstypiske arkitektur. En væsentlig del af udfordringen for arkitekterne har derfor været at få det nye Campus Tønder til at fremstå som et visuelt sammenhængende kompleks, forklarer Torben Engsig Svan Sørensen, arkitekt og partner i Zeni arkitekter, der har tegnet det nye kompleks, og som vandt opgaven sammen med entreprenørvirksomheden 5E Byg i totalentreprise.

Facademateriale forener

Den nye VUC-bygning står centralt i det fælles campus – ikke blot placeringsmæssigt, men også som arkitektonisk markør for resten af komplekset, der er udbygget og renoveret i varierende omfang. Centerbygningens organiske udtryk er til en vis grad overført til de øvrige bygninger, og der er skabt et samlet, harmonisk udtryk ved hjælp af en gennemgående facadebeklædning på både det nye VUC og tilføjelserne på EUC og TOHA.

– Vi har benyttet forpatineret zink som fælles beklædning, ligesom vi på alle tre bygninger har anvendt farvede glaspartier for at skabe noget spil i de ellers grå facader, forklarer Torben Engsig Svan Sørensen, der understreger, at man ved at benytte forskellige farver og vinduesprincipper dog har forsøgt at bevare hver institutions selvstændige profil.

– Et andet gennemgående element er solafskærmningen, som består af lodrette sollameller, placeret i et varieret mønster, dikteret af de forskellige afskærmningsbehov. Den lodrette orientering sikrer, at man bevarer et åbent indtryk, samtidig med at direkte sol begrænses, fortæller Torben Engsig Svan Sørensen.

Samlet set fremstår facaderne meget dynamiske. Grønne, gule og orange glaspartier skaber liv, mens afskærmningslamellerne skaber rytme. Variationen sikres via en vekselvirkning mellem tilbagetrukne og fremskudte vindues­partier, og bygningens lethed opstår i kontrasten mellem en lysegrå facadebeklædning på stueetagen og en mørk antracitgrå beklædning på øverste etage.

Moderne læringsmiljø

Indvendig adskiller de tre uddannelsesinstitutioner sig en smule fra hinanden – både på grund af forskellige undervisningsmetoder og dermed forskellige lokalebehov, men også på grund af hensyn til den eksisterende bygningsmasse.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål