Syddansk Universitet, Bygning 44

:
december 2015
Syddansk Universitet, Bygning 44 - Facade
Syddansk Universitet, Bygning 44 - Plantevæg

Byggeriet har fået etableret en plantevæg på godt 200 kvm fra Natural Greenwalls, der serviceres af Jydsk Planteservice A/S.

Syddansk Universitet, Bygning 44 - Vinduer

Bygningen har stort lysindfald fra store vinduespartier.

previous next

Grønt appendiks til campus

Syddansk Universitet i Odense er blevet udvidet med bygning 44 på 8.000 kvm under meget stramme tidskrav – missionen lykkedes

Byggefakta

Syddansk Universitet, Bygning 44
Campusvej 55
5230 Odense M
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Bygherrerådgiver:
Arkitema Architects K/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
TC Anlæg
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2014 - oktober 2015

Bygning 44 på Syddansk Universitet er noget af en bedrift. De 8.000 kvm er opført på meget kort tid.

– Vi fik opgaven fra bygherre den 1. august sidste år. Råhuset stod færdig den 1. marts, og vi afleverede bygningen den 30. oktober. Den 3. november blev de første studerende undervist i lokalerne, siger Peter Norup fra TC Anlæg A/S, der har været totalentreprenør på byggeriet.

Den nye bygning består af kælder, parterre, stue og 1. sal, og den indeholder undervisningslokaler i forskellige størrelser samt kontorer med dertilhørende birum som kopi­rum, tekøkken og toiletter.

Peter Norup fortæller, at han i sine 15 år i branchen aldrig før har overdraget en så stor bygning på så kort tid til en bygherre.

– Hvis vi trækker sommerferien fra, så tog det kun et halvt år at nå fra råhus til det færdige hus. Der har været fart på, men jeg har aldrig været i tvivl om, at vi kunne aflevere til tiden, siger han.

Stram tidsplan

Det har betydet en meget stram tidsplan, hvor alle de involverede parter har arbejdet mod det fælles mål.

– Det har været altafgørende, at planlægningen har været helt i top. Vi har udarbejdet tidsplanen med de enkelte leverandører, og alle uden undtagelse har været skarpe på den stramme tidsplan. Derfor er det lykkes, og jeg har kun ros til alle parter i projektet og til bygherre og SDU for hurtigt at beslutte og godkende tillæg og ændringer i projektet, siger han.

Han betegner bygningen som rimelig enkel i konstruktionen, men størrelsen har gjort, at når der har været flest på pladsen, har der været 100 mand i gang.

– Det har krævet en daglig koordinering og optimering, så vi hele tiden udnyttede tiden så godt som muligt, siger han.

Det har ikke været svært at finde folk med de rette kvalifikationer til byggeriet.

– Jeg har en stor erfaring og netværk i branchen, som jeg har trukket på, og det er lykkes at skaffe arbejdskraft hovedsageligt fra Odense og resten af Fyn til byggeriet, siger han. Betonelementerne måtte dog hentes i Nordjylland.

En måned før bygningen, der indeholder store og komplicerede tekniske installationer, stod færdig, rykkede bygherre ind for at teste alle installationer, der skulle være klar til brug for undervisere og studerende.

– Bygherre monterede tavler og AV-udstyr inden aflevering. Vi har også selv kontrolleret og testet installationer som en del af commisioningplanen, siger han.

God kælderplads

Men et er at få en så stor bygning færdig til tiden, et andet er at gøre det uden de store mangler.

– Der var meget få mangler, da vi afleverede den 30. oktober, og efter weekenden var bygningen taget i brug, og der var undervisning i lokalerne, siger Peter Norup.

Der er plads til 1.200 studerende i bygningen, der også rummer et 700 kvm stort rum i kælderen, der egentligt var tænkt som serverrum. De planer blev droppet, og nu er der basis for en fredagsbar, hvor der er god plads til at dyrke det sociale.

Forbindelsesgange

Fra begge sider af bygningen er der lavet forbindelsesgange til begge nabobygninger. Det er meget brugte overgange, og lige så snart de blev åbnet, strømmede studerende frem og tilbage mellem bygningerne. De to overgange i stål er konstruktioner på henholdsvis 21 m og 25 m, der blev leveret i hele stykker.

– Monteringen af de to stålkonstruktioner tog hver en halv time, og det var vores stålentreprenørs egen smed, der stod for arbejdet. Derefter kunne der sættes tag og glaspartier i, fortæller Peter Norup.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål