Aarhus Social- og Sundhedsskole

:
december 2015
Aarhus Social- og Sundhedsskole - Facade

SOSU-skolen i Skejby har et roligt ydre med lyse farver og en skala og arkitektur, der udtrykker skolens mangfoldighed og fokus på menneskelighed. De skrå tage med ovenlys giver stedet sit særpræg.

Aarhus Social- og Sundhedsskole - Torv

Store Torv midt i bygningen er som centrum i en by. Bygningens struktur er dynamisk ud fra ‘by-princippet’, hvorved man ikke oplever ‘blinde ender’ i bygningen.

Aarhus Social- og Sundhedsskole - Arkitekt

- Vi har tegnet en skole, der favner den menneskelige skala. Livet under tagene. De karakteristiske tage, skrå loftsflader og de varierede lysindfald giver en fantastisk rumlig mangfoldighed, siger Sune K. Nielsen, arkitekt og partner ved Cubo Arkitekter. Foto: Cubo Arkitekter. 

previous next

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Aarhus Social- og Sundhedsskole har fået en bygning, der på en gang lever op til skolens fleksible krav og har en stærk identitet som sted

Byggefakta

Aarhus Social- og Sundhedsskole
Hedeager 32
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Aarhus Social- og Sundhedsskole
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
Møller & Grønborg
Areal:
13000 kvm.
Byggesum: 
139 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2013 - juni 2015

Den nye SOSU-skole har en utrolig god beliggenhed nær den kommende letbane, DNU, og en stribe virksomheder med relation til skolens mange sundhedsuddannelser. Byggeriet er opført i totalentreprise af C.C. Contractor A/S, Cubo Arkitekter A/S og Niras A/S og med en meget humanistisk tilgang.

Fremfor en solitær bygning er skolen udformet i en åben struktur efter længeprincippet.

Netop længehuset karakteriserer flere af de nærmeste nabobygninger, hvorved SOSU-skolen er fint indpasset.

Menneskelig skala

SOSU-skolens struktur kan beskrives som en sammenstilling af forskudte længer, der tilsammen giver en bygning med et meget karakteristisk tag og samtidigt meget fleksibelt og let at udvide.

Den menneskelige skala er i fokus, og det mærkes også indenfor, hvor tagformen giver en stor diversitet i rumligheden, og lyset fra tagvinduerne bidrager til en venlig atmosfære. Det har været et mål at sætte mennesket i centrum, symboliseret ved åbenhed, foranderlighed og dynamik, hvilket arkitekturen tydeligt udtrykker.

Udtryksfuldt tag

Arkitekturen formår ligeledes at udtrykke mangfoldigheden i uddannelser. Skolen er tænkt og udført som ‘en by i byen’ med et centralt torv og dertilhørende gader, mindre byrum og tilmed nogle meget fine gårdrum.

Store Torv midt i bygningen forbinder de mange uddannelser og typer undervisningslokaler på en naturlig og rationel måde. Fordelt på de tre forskudte etager ligger ‘sengestuer’, idrætssal, musik og drama, naturfag, normalklasser og derudover funktioner som administration, kantine og læringscenter.

Sune K. Nielsen, arkitekt og partner ved Cubo Arkitekter, fortæller:

– Den arkitektoniske diversitet giver mange forskellige rum til læring, udfoldelse og fordybelse. Bygningen er så at sige ikke ‘overstået’ med det samme. Jeg vil vove den påstand, at man som studerende, lærer eller gæst vil kunne opdage nye steder igen og igen.

For entreprenørvirksomheden C.C. Contractor A/S i Herning har det været en god opgave med et fint samarbejde. Firmaet har en del andre undervisningsbygninger på referencelisten, men også byggerier inden for sundhed og pleje.

Jørn From, direktør ved C.C. Contractor, fortæller, at det i opførelsen af bygningen blev tydeligt, at tanken om ‘en by i byen’ blev efterlevet med nogle konkrete arkitektoniske og materialemæssige valg og derved er lykkedes.

De forskudte gavle og stejle tage har en stor konsekvens for bygningens udtryk både inde og ude. Tagkonstruktionen, der er en varmttagskonstruktion, sikrer et stabilt og sundt indeklima, men har været vanskeligt at montere og i det hele taget kompliceret.

Skantag A/S i Viby J. udfører tagløsninger over hele landet og har leveret og monteret Protan tagfolie, som har en lys grå farve matchende de lyse, blødstrøgne mursten.

Velvalgte materialer

Den menneskelige skala præger SOSU-skolens arkitektur med de forskudte planer og længer og tagets fine, repeterende vinkler.

De velkendte, klassiske former og materialer er her anvendt til at forme en moderne og fleksibel SOSU-skole, hvor rumligheden og nærheden indenfor kommer i fokus.

Indenfor er materialerne også stoflige og robuste og bidrager til et godt indeklima og en venlig atmosfære. Fine siddenicher i træ er et godt eksempel på de små midler, der skaber en stor effekt. Indenfor er der valgt en farvepalette med klare farver, der fint bryder de ellers meget gennemgående fladematerialer og letter orienteringen i ‘byen i byen’.

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål