Landsarkivet i Viborg

:
december 2015
Landsarkivet i Viborg - Facade

Viborgs nye Landsarkiv kan selv på lang afstand erkendes som en imponerende bogreol. Idéen fik kunstneren Grethe Sørensen og arkitekterne Schmidt Hammer Lassen.

Landsarkivet i Viborg - Reoler

Reoler er sagen ude såvel som inde, hvor de 4.800 kvm giver plads til 70 km kompaktreoler fra hollandske Bruynzeel Storage Systems.

Landsarkivet i Viborg - Reolkoncept

Producenten Confac var med sin spidskompetence i grafisk beton en vigtig forudsætning for, at facadens reolkoncept kunne føres ud i livet.

Landsarkivet i Viborg - Sluseport

Bogmagasinets indeklima er nøje reguleret og af samme grund under et forhøjet lufttryk. Trykket holdes bl.a. af disse Efaflex-sluseporte fra Tektra A/S i Hasselager.

previous next

Bogreolen længe leve

Viborg har siden 1891 været hjemby for et af landsarkiverne under Rigsarkivet. Der har været markant vækst i arkivalierne lige siden: Fjerde udvidelse er nu afsluttet

Byggefakta

Landsarkivet i Viborg
Vennerhåbvej
8800 Viborg
Danmark

Bygherre:
LV 2013 ApS
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
KPC Herning A/S
Ingeniør:
Grontmij A/S
Andre aktører:
Landsarkivet for Nørrejylland
Areal:
4800 kvm.
Byggesum: 
62 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2014 - december 2015

Hack Kampman, der også er Københavns Hovedbanegårds arkitekt, tegnede Viborgs første ‘Landsarkiv for Nørrejylland’ i 1891-92. Her sikredes et stigende antal dokumenter, protokoller og kort fra Skagen i nord til Kongeåen i syd; det har krævet plads, og selv her i digitaliseringens tid har Landsarkivet nu fået sin fjerde udvidelse med en 4.800 kvm stor magasinbygning med en kapacitet på 70 km kompaktreoler til arkivalierne!

Aarhus-tegnestuen Schmidt Hammer Lassen har været arkitekturens penneførere, men det er især et forbilledligt samarbejde med den Viborgfødte tekstilkunster Grethe Sørensen, der har skabt et bemærkelsesværdigt hus: En 60 m lang og 10 m høj bogreol!

Et bogmagasin er et lager, der kræver et strengt kontrolleret indeklima: Luftfugtighed, lys og luft skal nøje styres bag en lukket facade. Med arkitekternes ord: Arkitektonisk er bygningen et skrin og uden offentlig adgang. Det enkle formsprog understøtter bygningens funktioner optimalt. Valget af kvalitetsmaterialer både ude og inde gør bygningen holdbar og robust. Arkivet har udsmykkede udvendige facader, hvilket er et meget bevidst valg, fordi bygningen skal give noget tilbage til den offentlighed, som primært vil betragte bygningen på afstand.

I det industrialiserede byggeri er den løsning naturligvis projekteret med betonelementer. Men uden betids opfindsomhed og kreativitet kunne den 10 m høje magasin­bygning nemt være endt som et spærrende massiv i hedebyens fladland.

Sådan gik det heldigvis ikke.

Bogrygge i beton

I stedet kan Viborg i sin vestlige halvdel nu beskue en ny arkitektur, som – trods et bemærkelsesværdigt fravær af vinduer og glas – alligevel fremstår venlig, jovial og indbydende, ja, nærmest som en gammel bekendt.

Takken for det går til det design, som arkitekter, kunstner og udførende parter i fællesskab udviklede ud fra overskriften: Analogt møder digitalt.

Det er således Grethe Sørensens analoge tekstilfantasier, som er blevet scannet og digitaliseret af den udvalgte producent af betonelementer, Confac A/S.

Den digitale harddisk blev derefter styreværktøjet for Confacs produktionslinjer, der er specielt udviklet og forædlede til at producere det, som Confac for længst har døbt ‘grafisk beton’.

– Tekstilkunstnerens væv er ikke så forskellig fra betonproduktionens udtryk, viser det sig, og efter en del forberedende udveksling af tanker og idéer lykkedes det over al forventning at få genskabt Grethe Sørensens visioner og motiver i betonens gråtoneskala, forklarer direktør Erling Holm, Confac A/S.

– Der er langt fra tråd og væv til sten, cement og støbebord, og det har været en lærerig og inspirerende udfordring at arbejde med helt nye processer og materialer. For at nå frem til det rigtige resultat var jeg nødt til at dykke dybt ned i selve produktionsprocessen, fastslår tekstildesigner Grethe Sørensen.

Pixelstørrelser

Med vekslende pixelstørrelser skabes variation, og den gigantiske bogreols forskellige sektioner i formatet 3,6 × 3 m (etagehøjde) er alle individuelle, ikke to er ens. Modulerne er endvidere designet og udført, så samlingerne bliver til en styrke og for hvert pars 7,2 m manifesteres som bogreolens lodrette vanger.

Grafisk beton har været et speciale i konstant udvikling hos Confac i en årrække. Til grund for produktet ligger et finsk patent, der med en særegen teknologi gør det muligt at indlejre grafiske print direkte i betonstøbningen, så printet bliver en integreret del af facaden.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål