Urtehaven

:
december 2015
Urtehaven - Miljø

Urtehaven ligger på en grund, der tidligere var hjemsted for mindre industri og var lettere forurenet. Den miljømæssige klargøring stod DJ Miljø & Geoteknik for.

Urtehaven - Murværk

Rækkehusenes facader er udført med en skalmur af blådæmpede tegl i kombination med zink- og eternitbeklædning. Udførelsen står Dahl Entreprise for.

Urtehaven - Arkitektur

Urtehaven består af rækkehuse i to og tre planer på skift, så husene folder sig ind i hinanden i en kæde. Arkitekturen er af Mangor & Nagel Arkitektfirma A/S.

Urtehaven - Rum

Gennemlyste rum opleves på etagerne, der forbindes af halvsvingstrapper i egetræ fra Wood Step A/S i Havndal.

previous next

Amager light

Lette og lyse rækkehuse til den moderne familie karakteriserer boligbyggeriet Urtehaven, som ligger centralt på øen, men med nem adgang til Københavns city

Byggefakta

Urtehaven
Tomatvej og Irlandsvej
2300 København S
Danmark

Bygherre:
RHB Tomatvej A/S
Bygherrerådgiver:
RHB Development ApS
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S
Totalentreprenør:
Dahl Entreprise A/S
Ingeniør:
Almbjerg A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2014 - oktober 2015

En ægte amagerkaner bor i etagebolig eller en ældre villa fra den periode, hvor hovedstadens grønne spisekammer for alvor blev en del af metropolen i årene 1930-1960. Siden er udviklingen bare accelereret, men især med adresse til de mange tilflytterfamilier, der har mod på et liv på den anden side af broerne.

Ørestad er naturligvis det oplagte eksempel på det, men også på andre adresser på Amager kan man finde ledig byggejord. Det gjorde det fynske udviklingsselskab RHB Development fra Aarup, som i 2013 påtog sig opgaven med at udvikle en restbyggegrund ved de eksisterende rækkehuse ved Irlandsvej med omgivende veje som Radisevej, Tomatvej og Persillevej.

Amager vokser

Der er således en ganske indlysende grund til, at de 52 nye rækkehuse i størrelse fra 102-130 kvm kom til at hedde Urtehaven. Der er lige så gode grunde til at opføre bolig­erne: Amager er landets hurtigst voksende region og vil om få år være vokset med i alt 22,5 procent fra 116.000 til 143.000 indbyggere.

Adressen har tidligere været hjemsted for diverse institutioner og var derfor kun forurenet i begrænset omfang, kunne DJ Miljø & Geoteknik P/S bekræfte, da analyse- og rådgivervirksomheden fik opgaven med at klargøre grunden til byggeriet af boliger. Til det formål gælder strenge og nøje definerede regler i Miljøbeskyttelsesloven, som i sin §72b stiller den betingelse, at de øverste 50 cm af jorden på byggegrunden skal være erklæret fuldstændigt rent.

At sikre det hørte med til den miljømæssige kortlægning, som DJ Miljø & Geoteknik løste. Mindre partier forurenet jord blev fjernet, mens 4500 tons jord i alt blev håndteret, oplyser teknisk chef på opgaven, ingeniør Allan Kastrup, DJ Miljø & Geoteknik P/S.

Mange attraktioner

Urtehaven er et klassisk rækkehusprojekt med husene placeret i fire separate rækker. Mangor & Nagels arkitektur bestræber sig på variation og dynamik ved at lade de sammenbyggede huse fremstå i varierende højder med to eller tre etager til rådighed. På den måde integrerer Urtehaven sig også ganske fint i det omgivende miljø med samme vekslende volumener. En slagkraftig attraktion er nærheden til Sundby Idrætspark, hvortil i hvert fald en del af de nye rækkehusejere har udsigt. Beliggenheden har i det hele taget et salgsargument: Vi er i et modent og vel anlagt villakvarter med den autentiske Amagerstemning; der er kort afstand til livsnerven Amagerbrogade med caféliv og butikker og Amager Fælleds naturoplevelser bare fem minutter væk.

Husene bygges i moderne kvalitetsmaterialer, som kræver minimal vedligeholdelse. Facaderne er således beklædt med grå facadesten og eternitplader i matchende grå nuance, som fremstår i orkes­ter med de smalsprossede træ-alu-vinduer. Alle huse har private haver, flisebelagte forpladser samt altaner eller tagterrasser.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål