Copenhagen Towers II

:
december 2015
Copenhagen Towers II - Atrium

Stemningen i atriet er en blanding af jungle og væksthus. Træerne er leveret af Oxygreen efter arkitekternes ideer og plantet i formstøbte betonkummer med forskallingsmønster.

Copenhagen Towers II - Facade

Foster + Partners’ design af Copenhagen Towers II anvender et simpelt, men effektfuldt greb med krumme facader, som øger etagernes areal op til tårnets midte. Beton er bærende.

Copenhagen Towers II - Betonsøjler

Atriets grønne skov får ekstra iscenesættelse af de himmelstormende betonsøjler og ovenlysets bladlameller, udført i limtræ fra Moelven efter projektet af Foster + Partners.

Copenhagen Towers II - Tårn

Copenhagen Towers lever op til sit navn med sit 21 etager høje tårn. De to øverste er en dobbelthøj stålkonstruktion (penthouse), udlagt til restaurant. Lejeren er endnu ikke fundet.

Copenhagen Towers II - Elevatorer

Forbindelsen mellem bygningernes etager varetages af ekspreselevatorer fra Kone A/S, som har leveret elevatorer af typen MX32 med DCS-styring og en hastighed på 5 m/sek.

Copenhagen Towers II - Elevatorer

Forbindelsen mellem bygningernes etager varetages af ekspreselevatorer fra Kone A/S, som har leveret elevatorer af typen MX32 med DCS-styring og en hastighed på 5 m/sek.

Copenhagen Towers II - Demoetager

Demo-etager skal vække kommende lejeres appetit og viser forslag til indretning, også med trægulv, som her hvidlakeret lamel askeplank fra Boen A/S.

Copenhagen Towers II - Undergulve

På alle etager – i alt 28.000 kvm – er undergulvene udført med en flydemørtel af typen Cem Flyt fra svenske NFM Flytgolv: Nem at arbejde med og uden påvirkning af det eksterne miljø.

Copenhagen Towers II - Tæpper

En etage i ‘North Wing’ er udlagt som endnu en ‘demo-kontoretage’. Her har Tæppeland Erhverv som en del af sin totalleverance lagt Egetæppers Highline 1400.

Copenhagen Towers II - Belysning

Belysningen spiller en hovedrolle for stemningen i atriebygningens grønne miljø. Det er Flos Scandinavia, som har leveret de 30 farveskiftende uplights samt 150 Pure-spots.

previous next

Frokost i det grønne

Copenhagen Towers II er et nyt medlem af Københavns endnu relativt lille familie af højhuse. Der er gode argumenter for at bygge i højden; mange af dem har et grønt skær

Byggefakta

Copenhagen Towers II
Ørestads Boulevard 114
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Copenhagen Towers II P/S v/ Solstra Capital Partners
Bygherrerådgiver:
Aareal Estate AG
Arkitekt:
Foster and Partners, Lendager Arkitekter ApS
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Andre aktører:
Sjælsø Projektstyring A/S
Areal:
30500 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2013 - december 2015

Moderne tiders højhuse bærer i reglen lighedstegn til minimalismens glas, stål og nybrudt marmor. Så meget større er forbløffelsen, når man bydes indenfor i Foster + Partners nye bidrag til Ørestads ‘Skyscraper City’, Copenhagen Towers II: Traditionens velstandsfoyer med blankpolerede reflekser er byttet ud med en ‘jungle’, et grønt miljø under trækroner i op til 9 m’s højde; og i det 21 etager høje tårn banker et hjerte af genbrugstræ, genvundet gummi og plastflaske-lofter (PET).

Den bæredygtige profil – kronet med en LEED Platin-certificering – har været en bærende overskrift i udviklingen af Copenhagen Towers II, hvis 30.500 kvm fik sin rangfølge i henhold til den kendsgerning, at afsnit I allerede en del år før havde slået tonen an.

Det skete så tidligt som i 2009 med hotelkomplekset Crowne Plaza. En finanskrise kom imidlertid i vejen og forsinkede fortsættelsen, indtil der igen kom ro på pengestrømmene, og markedet fandt tilbage til en slags ‘new normal’. Så trådte Solstra Capital Partners ind på scenen med muskler til at løfte etape II med et 85 m højt kontortårn og tilhørende ‘North Wing’, en bygning til kontor og liberale erhverv på syv etager. Dermed spejler man det første byggeafsnits hotelhøjhus med tilhørende ‘South Wing’, hvor Dansk Industri lejede sig ind, mens organisationen byggede på Rådhuspladsen i perioden 2010-14.

Under det hele er anlagt parkerings- og teknikkælder i to etager.

Med den historie er det blevet et Foster + Partners-projekt med en længere historie bag sig, der nu omsider står klar på pladsen. Det mærkes imidlertid ikke i de valgte løsninger: Den sunde fornuft er mere end nogensinde på mode, og den har overalt været en ledestjerne. Det gælder fra arkitekternes enkle greb, der lader tårnets facader krumme på højdeaksen – lidt som på en ballon – til skiftet til beton i de bærende konstruktioner i stedet for stål. Facadernes krumme topografi betyder, at etagernes fladeareal øges gradvis op mod tårnets midte for derefter at begrænses og slutte med en top og en bund med samme fladeareal. Resultatet af den enkle øvelse er mange flere brugbare kvadratmeter, mens bygningens fodaftryk er uændret.

Fra stål til beton

Udskiftningen af bærende stål til beton i højhusets bærende konstruktioner er betinget af det sikre valg efter overvejelser, der har været forankret i det danske byggeris historie og empiri.

Traditionen for stålhuse – og den tilhørende erfaring – er herhjemme begrænset, mens betonhistorien er rodfæstet, ligesom det også var tilfældet i Copenhagen Towers’ første etape. Når dertil kommer, at elementproducenten CRH Concrete kunne levere betonsøjler, dæk og vægge til en fordelagtig pris i forhold til et tilsvarende stålindkøb, så var der ikke så meget at betænke sig på, mente projektledelsen hos Sjælsø A/S. Og så er betonvalget i øvrigt udmærket orkestreret med de øvrige materialer på hylderne, herunder undergulve fra NFM Flytgolv i form af den svenske producents cementbaserede Cem Flyt.

Cem Flyt er en selvudjævnende flyde­mørtel, der leveres tør som en bland­ing af specialcement, sand, binde­midler og tilsætningsstoffer. Det opblandes med vand på byggepladsen i forholdet ca. 5:1 for derefter at blive pumpet ud på etagerne i en tykkelse af 20 mm, oplyser NFM Flytgolv.

– Det er et hensigtsmæssigt og solidt produkt, også til højhuse, vurderer NFM Flytgolv fra Oxie i Sverige, der kom vel anbefalet med erfaringer og teknisk kompetence fra tidligere og lignende projekter.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål