Alfa Laval

:
december 2015
Alfa Laval - Facade
Alfa Laval - Glasmellembygning

En ny glasmellembygning forbinder de to bygninger og fungerer også som ny hovedindgang.

previous next

Stringens i hvid beton

Aarhus Arkitekterne har tegnet en udvidelse af Alfa Lavals domicil i Danmark, med mange funktioner indpasset

Byggefakta

Alfa Laval
Tobaksvejen 12
2860 Søborg
Danmark

Bygherre:
Skanska Øresund A/S
Arkitekt:
Aarhus Arkitekterne A/S
Totalentreprenør:
KPC København A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
4700 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
oktober 2014 - oktober 2015

Alfa Laval, der producerer pumper, ventiler, varmevekslere og separatorer, har også adskillige afdelinger i Danmark. Det danske hovedkvarter ligger i Gladsaxe uden for København. Ud over salg- og administrationsfunktioner er stedet også Alfa Lavals globale center for dekantercentrifuger og andet procesudstyr, så der både udvikles og produceres også her.

Udvidelser af firmaet har gjort det nødvendigt med en ny, stor fløj på 4.700 kvm i fire etager, som er tegnet af Aarhus Arkitekterne. Den nye bygning ligger vinkelret på den eksisterende og forbindes til denne med en glasmellembygning, der også fungerer som ny hovedindgang.

– Den største udfordring i projektet for os var at få indpasset så mange funktioner i stueetagen, fortæller projektleder Morten Meldgaard Christensen fra Aarhus Arkitekterne.

– Bygningen rummer et nyt storkøkken og kantine, der skal kunne betjene 6-800 mennesker pr. dag. Ud over det administrative personale kommer medarbejderne også fra produktionen, hvilket betyder, at der skulle være et stort antal håndvaske, som de kan benytte inden frokost.

Kantinen skal også kunne bruges til meget andet, både julefrokoster og foredrag, så der skulle indarbejdes en storskærm og fleksible funktioner med hensyn til de faste buffeter, siger Morten Meldgaard Christensen.

Stueetagen rummer desuden gæstekantiner, hvilerum og diverse sekundære rum, mens de øvrige etager optages af storrumskontorer med tilhørende møderum og faciliteter.

Stramme hvide betonfacader

Arkitektonisk har vi taget udgangspunkt i den eksisterende bygning, der kun er få år gammel, men den nye skulle alligevel have et selvstændigt udtryk, og den skulle også tilpasses et nyere bygningsreglement, men grundlæggende har vi kørt videre med et stramt facademønster med indfarvede hvide betonfacader. Vi har arbejdet med antracitgrå emalitglaspartier, og så er vindueselementerne forskudt i forhold til hinanden vertikalt, ligesom nogle af dem fortsætter rundt i hjørnerne af bygningen, forklarer Morten Meldgaard Christensen.

Thomas Runge fra firmaet Runge Service, der udfører alt inden for diamantskæring og -boring, forklarer, at man har været med igennem hele byggeprocessen.

– Vi har boret huller til tekniske installationer og føringsveje til vvs-installationer, ventilation og el, og så har vi fræset betonen ned i niveau i nogle gangarealer for at give plads til klinkegulve. Tidligt i forløbet var vi inde og tilrette betonelementer – nu om dage bliver projekter jo nærmest tegnet færdigt, mens man bygger, så derfor er vi med igennem hele processen, siger Thomas Runge.

Deko Loft + Væg har som tømrer-/snedkerentreprenør udført alle husets rågipsvægge og lofter og leveret og monteret dørene. Firmaet har leveret deres egne FG glasvægge med 12 mm sikkerhedsglas ind til de fleste kontorer og møderum. Glasvæggene har lukkede dørblade i alukarm. Firmaet har også stået for beklædningen omkring en skjult teknikgård øverst i bygningen.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål