Sluseholmen, Karré O

:
december 2015
Sluseholmen, Karré O - Facade
Sluseholmen, Karré O - Gårdrum

Som i den øvrige del af Sluseholmen er den nye karré centreret omkring et stort, lyst gårdrum med legeområder, opholdsarealer, grøn beplantning og overdækket cykelparkering.

Sluseholmen, Karré O - Terrasser

Lejlighederne i Karré O har adgang til enten altaner eller til små, intime terrasser i terrænniveau.

Sluseholmen, Karré O - Lejlighed

Lejlighederne går fra mindre boliger på 72 kvm og op til penthouselejligheder på hele 159 kvm. Alle indrettet med et delvist åbent plan og med masser af dagslys.

Sluseholmen, Karré O - Altan

I lighed med de eksisterende sluseholmsbyggerier er der stor variation i antallet af etager, moduler og bygningsbredder, mange fine detaljer, men lidt mere stringens i brugen af materialer.

previous next

Med vandet som nabo

Det første af en række nye boligbyggerier på Sluseholmen trækker på det bedste fra de oprindelige byggerier, men raffinerer og forenkler både materialer og form

Byggefakta

Sluseholmen, Karré O
Otto Brandenburgs Vej
2450 København SV
Danmark

Bygherre:
Danica Ejendomsselskab ApS
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
Gröning Arkitekter
Totalentreprenør:
Arkitektgruppen A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
12700 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
oktober 2013 - november 2015

Et af de mest vellykkede af de nyere byområder i København er Sluseholmen i Sydhavnen, hvor de første beboere flyttede ind i 2006 og de sidste i 2010. I alt rummer den nordlige del af Sluseholmen 1.340 boliger.

Der er tale om en kanalby bygget på otte kunstige øer med navne som Askholm, Egholm og Birkholm med kanaler imellem. Holmene bindes sammen af broer, og en bro fører også videre til den nordligere beliggende Teglholmen. På hver holm ligger bygningerne i en traditionel karréstruktur, sådan som man kender det fra det centrale København, omkring et stort gårdrum med beplantning, legeområder og cykelparkering.

Udsigt til kanaler

Husene er mange steder bygget helt ud til kanalerne, så beboere i stueetagen har direkte adgang til deres egen bådplads fra terrassen. Fra alle boliger i området er der fin udsigt til enten de indre kanaler eller selve havneløbene eller begge dele. Boligerne har desuden adgang til enten altaner eller tagterrasser.

Det overordnede princip for bebyggelsen er udarbejdet af den hollandske arkitekt Sjoerd Soeters, baseret på hans erfaringer fra lignende projekter i Amsterdam, og blev udmøntet i en række retningslinjer, der foreskrev, at der skulle være meget stor variation mellem bygningerne, både i bredde og etage­antal, materialer, form og udtryk i den enkelte karré.

Deltagelsen af hele 25 forskellige arkitektfirmaer i Sluseholmsprojektet har i sig selv givet variation, og nettoresultatet er da også et område med mere charme og forskellighed end i de fleste andre store, nye boligområder, som opføres inden for en kort årrække.

Sluseholmen syd

Det lå allerede i lokalplanen, at den sydlige del af Sluseholmen også skulle udvikles med boliger og detailhandel, men finanskrisen satte midlertidigt et stop for projekterne. Udarbejdelsen af grundlaget for lokalplanen og udformningen af de nye byggerier tilfaldt Gröning Arkitekter, der også har tegnet boligerne på Fyrholm og Lindholm i den nordlige bebyggelse. Gröning Arkitekter har desuden udarbejdet hovedgrebet for Enghave Brygge og er med til at opføre den nordlige bebyggelse kaldet Engholmene.

Seks byggefelter

– Lokalplanen for det nye område udarbejdede Claus Gröning i nullerne, og allerede dengang stod det klart, at Sluseholmen ville blive et fantastisk område, så derfor var der ikke nogen grund til at afvige væsentligt fra grunddesignet med de mange facadeudtryk og kanalerne, så idéen var at give bydelen mere masse med flere bygninger. Centralt i det nye område er der gjort plads til et lidt bredere byrum med en stor vandtrappe ned til kanalen, og det er tanken, at pladsdannelsen skal fungere som centrum, ikke bare for det nye område, men for hele Sluseholmen. Der skal også være restauranter og caféer i stueplan i byggerierne og ikke kun langs den centrale gade Sluseholmen, som det er tilfældet i den nordlige del, forklarer Martin Dahlerup, der er partner i Gröning Arkitekter.

Umiddelbart er der i Danica-regi planlagt seks nye byggerier med i alt 690 boliger og et samlet etage­areal på mere end 69.000 kvm på den sydøstlige del af Sluseholmen. Længst mod øst er byggefelt O færdiggjort, og T er undervejs, mens ansøgninger om N og S snart afleveres til kommunen. Byggefelterne M og Q er stadig på planlægningsstadiet, og det ventes, at området bliver færdigt omkring 2018. Yderligere byggerier på den vestlige del er der usikkerhed omkring på grund af den uafklarede placering af den kommende sydhavnsmetro.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 6

Uddannelsescenter

Aarhus Social- og Sundhedsskole

Klassiske tagformer med stor rumlig variation

Bolig

Alberts Have

Traditionelle rækkehuse i utraditionel udformning

Domicil

Alfa Laval

Stringens i hvid beton

Sport

Arena Næstved

Moderne mødested for kulturoplevelse

Kontorhus

Copenhagen Towers II

Frokost i det grønne

Kulturcenter

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten – nyt liv i fredet bygning

Domicil

Microsoft-domicil

Et hus til en ny tids arbejde

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Fjordstjernen

Seniorboliger i harmoni med naturen

Bolig

Sluseholmen, Karré O

Med vandet som nabo

Transportcenter

Trafiktårnet Vest

Trafiktårn med runde former

Bolig

Urtehaven

Amager light

Bolig

Valby Maskinfabrik, P1 og P2-hallerne

Industriel arkitektur med nye formål