Kragelundskolen

:
april 2013

Tilbygningen med indgangsparti fungerer fint i sammenbygningen med den øvrige skolebygning og landskab. Dog er udtrykket mere luftigt og åbent og signalerer derved også en ny type skolebygning.

 

Forlængelsen af en stribe undervisningslokaler er af arkitektfirmaet GPP udformet som en frisk pust mellem de røde teglmure. Her er store glaspartier og adgang til en altan (og brandtrappe).

Trappen mellem atriets to etager giver yderligere dynamik mellem etagerne og glasværn giver en visuel kontakt mellem de to etager i atriet.

Kragelundskolens hjerte er et komplekst rum med mange faglokaler tilknyttet udover administration på begge etager. Et meget anvendeligt rum, der derfor altid er i brug. Ovenlys og vinduer til flere retninger sikrer dagslys og en god atmosfære.

previous next

Ny identitet til ældre skole

Kragelundskolen i Aarhus har fået en markant tilbygning og ombygning, som tilsammen styrker skolens identitet og fleksibilitet

Byggefakta

Kragelundskolen
Parkvej 18
8270 Højbjerg
Danmark

Bygherre:
Aarhus Kommune
Bygherrerådgiver:
D|K2 Bygherrerådgivning ApS
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Juul & Nielsen A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
5200 kvm.
Byggesum: 
35 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2011 - januar 2013

En by uden et torv eller en krop uden hjerte er som en skole uden et samlingssted. Det har Kragelundskolen syd for Aarhus nu omsider fået. Samtidigt har den fået et tydeligt indgangsparti, der indrammer hele det nye bygningsafsnit.

Røde teglsten giver en direkte og fin arkitektonisk sammenhæng med resten af skolen, som er udbygget af flere etaper til en af byens største skoler med over 800 elever. Skoleleder Lene Mols er lettet over, at skolen nu har et sted at samles – hvad enten det er dagligdagens pauser eller til større arrangementer.

Skolens livlige centrum

En markant trappe peger entydigt på hovedindgangen, hvor store glaspartier også på førstesalen giver indtryk af en åben og indbydende bygning. Lyset fylder rummet inden døre med det dobbelthøje torv, der har vandrette ovenlys-bånd og i øvrigt dagslys fra flere verdenshjørner.

Eleverne arbejder stilfærdigt i grupper rundt omkring, indtil frokostklokken lyder, og det myldrer med børn mellem etagerne. Her i skolens nye hjerte mødes morgen-SFO-børn, her spiser mange børn, og der er fint indrettet til forskellige former for gruppearbejde. Tilbygningens form er en vredet geometri, hvor kontakten til omgivelserne giver et dynamisk rumforløb mellem faglokaler, fællesrummet og administrationen. Denne sammenfletning, hvor især musik (med foldedør til torvet) og hjemkundskab kan bidrage til fællesrummets oplevelser og fleksibilitet.

En spiraltrappe forbinder de to etager i den nye bygning, og balkonen rundt om atriet med glasværn giver naturligvis en nærhed mellem etagerne. Den nye bygning er lagt til en eksisterende fløj i en klassisk kamstruktur. Fra de yderste fløje er der fortsat et stykke vej til det nye samlingssted, men dette livlige sted har også givet skolen en anden bevidsthed om et centrum på skolen.

En længere proces

Kragelundskolen har længe haft et pladsproblem samtidigt med, at skolen manglede rum til moderne undervisning, der stiller større krav til fleksible lokaler. Da projektet blev sat i gang af Aarhus Kommune, var skolen allerede afklaret med sine problemstillinger og behov, og det gav et konstruktivt samarbejde med bygherrerådgiverfirmaet

DK2 bygherrerådgivning i Aarhus. Udover konkret pladsmangel var ønsket også en pædagogisk modernisering og et samlingssted.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 1

Bolig

Agervang/Engvang

Et puslespil med mange deltagere

Butikscenter

Bloms Butikker

Flot og enkel helhed i Bloms Butikker

Kulturcenter

Børnekulturhus Amar

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Zoologisk have

Den Blå Planet

På kurs mod dybets skatte

Transportcenter

DSV Trafikcenter

Stor, større, DSV Landskrona

Forskningscenter

Foss Innovation Center

Højteknologi i rombeformet ramme

Domicil

Glunz & Jensen

Lokalt afsæt med globalt udsyn

Bolig

Handicapboliger Skælskør

Plads til både privatliv og fællesskab

Skole

Kragelundskolen

Ny identitet til ældre skole

Museum

Møntergården

Seks århundreder samlet på en matrikel

Skole

Nordstjerneskolen Frederikshavn

Stjerne med sprækker og spræl

Skole

Nordstjerneskolen Helsinge

Ny stjerne i nordsjælland

Bolig

Pulshuset

Puls i polkatakt

Plejecenter og genoptræning

Rise Plejehjem

Alderdom i hjemlige omgivelser

Produktionsanlæg

Rynkeby Foods

Stort højlager på kneben plads

Sport

Syddansk Universitet

Et hus skabt til bevægelse

Bolig

Valby Maskinfabrik

Valby Revival

Plejecenter og genoptræning

Vandhalla

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Skole

Vilhelmsro Skole

Skolehuse med organisk struktur

Bolig

Øresund Tower

Bo på Costa Copenhagen