Valby Maskinfabrik

:
april 2013

Boligerne er holdt i transparente, lette og lyse farver, hvis tone anslås af en omfattende malerentreprise fra RT Byg af 2010.

Boligernes badeværelser er alle udført som præfabrikerede kabiner af svenske PART Construction med keramik fra Marazzi på vægge og gulv.

Med til en bæredygtig løsning hører eget ‘kraftværk’ med delvis energiforsyning gennem solceller på de flade tage.

Materialer og konstruktioner er kendte og afprøvede: Valby Maskinfabrik et betonhus med bærende facader og dæk fra Contiga Tinglev A/S.

previous next

Valby Revival

98 nye boliger viser vejen til grøn omstilling i et historisk industriområde i gamle Valby: Hvad det var engang, skal det blive igen

Byggefakta

Valby Maskinfabrik
Gammel Køge Landevej 22
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
De Forenede Ejendomsselskaber A/S
Arkitekt:
Kim Bjørn Arkitekter A/S, Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
MT Højgaard A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2011 - Februar 2013

I et årtusinde lå her bøndergårde i Københavns grønne forland. Midt i 1800-årene ankom industrien med sine støjende maskiner og rygende skorstene; på historiens skala en kort bemærkning, en parentes. For nu er her stille igen, fabrikken er lukket, sidste mand for længst stemplet ud. Mens produktionens jord og bygninger omkalfatres til sindigere formål, skal her som tilforn atter bo mennesker i familieidyllens ro og mag.

Vi er på den 230.000 kvm store grund mellem Vigerslev Allé, Gammel Køge Landevej og banelinjen. Vi er hos F.L. Smidth.

Det var her den driftige ingeniør Frederik Læssøe Smidth for 130 år siden lagde grunden til det vaskeægte industrieventyr; her, han i 1913 byggede Valby Maskinfabrik for at producere maskiner og udstyr til den givtige cementproduktion. Og det er her 98 familier – et århundrede senere – flytter ind i moderne boliger, udviklet af De Forenede Ejendomsselskaber.

Cirklen er sluttet

Dette nyeste kapitel af Valbys historie er skrevet efter en masterplan af Henning Larsen Architects fra 2004, udarbejdet for Københavns kommune. Den blev påkrævet i takt med, at F.L. Smidth flyttede produktionen til andre adresser; til sidst lukkede også Valby Maskinfabrik efter et glorværdigt liv og en vækst fra 30 til 1.200 ansatte i 1957! Masterplanen blander bolig og erhverv på de i alt 110.000 kvm, der i dag ejes af De Forenede Ejendomsselskaber. Maskinfabrikkens marketenderi, fræsehal og arbejdernes omklædningsrum er allerede ombyggede til nye tilværelser som showrooms, kontorer og butikker.

Divaerne

Nu står boligetapen ‘Valby Maskinfabrik’ færdig i nye bygninger, formet som et U med fire etager. Og De Forenede Ejendomsselskabers lejeboliger er tilmed placeret på nye adresser, der er navngivet efter en trio af dansk teaters store divaer: Clara Pontoppidan, Lily Broberg, Bodil Ipsen. Her er vi jo naboer til Nordisk Film og ikke langt fra Frederiksbergs lattermilde revydistrikt.

Det hele sceneri formelig damper af historie.

Den føres på en måde videre i facadernes murværk. Og så alligevel ikke, for her forlader vi lommen i tiden, sætter uret i gang og træder ind i supermoderne familieboliger, anno tredje årtusind. Varslet har vi fået af de mursten, der ikke længere er røde, som traditionen ellers byder med rødder i cementkoncernens eget hovedsæde, derovre på Ramsingsvej. På Valby Maskinfabrik er stenene stadig i det gammeldanske format, men nu af modernismens farvekode farvelagt i gråtoner og sort.

Miljøcertifikat

- Vores vision er først og fremmest at medvirke til at skabe en både attraktiv og aktiv bydel, hvor mennesker kan leve i trygge og gode rammer både inde og ude, lyder overskriften fra Kim Bjørn Arkitekter. Tegnestuen har siden 1995 opbygget en bred erfaring indenfor byggeriets discipliner og samarbejdsformer og er kendt for at skabe projekter, der kombinerer god arkitektur med gennemarbejdede og bygbare løsninger. Det er samtidig løsninger, der opfylder kundernes ønsker og behov.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 1

Bolig

Agervang/Engvang

Et puslespil med mange deltagere

Butikscenter

Bloms Butikker

Flot og enkel helhed i Bloms Butikker

Kulturcenter

Børnekulturhus Amar

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Zoologisk have

Den Blå Planet

På kurs mod dybets skatte

Transportcenter

DSV Trafikcenter

Stor, større, DSV Landskrona

Forskningscenter

Foss Innovation Center

Højteknologi i rombeformet ramme

Domicil

Glunz & Jensen

Lokalt afsæt med globalt udsyn

Bolig

Handicapboliger Skælskør

Plads til både privatliv og fællesskab

Skole

Kragelundskolen

Ny identitet til ældre skole

Museum

Møntergården

Seks århundreder samlet på en matrikel

Skole

Nordstjerneskolen Frederikshavn

Stjerne med sprækker og spræl

Skole

Nordstjerneskolen Helsinge

Ny stjerne i nordsjælland

Bolig

Pulshuset

Puls i polkatakt

Plejecenter og genoptræning

Rise Plejehjem

Alderdom i hjemlige omgivelser

Produktionsanlæg

Rynkeby Foods

Stort højlager på kneben plads

Sport

Syddansk Universitet

Et hus skabt til bevægelse

Bolig

Valby Maskinfabrik

Valby Revival

Plejecenter og genoptræning

Vandhalla

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Skole

Vilhelmsro Skole

Skolehuse med organisk struktur

Bolig

Øresund Tower

Bo på Costa Copenhagen