Børnekulturhus Amar

:
marts 2013

Ikke alene tagfladerne møder hinanden under forskellige vinkler, husets ene facade knækker også i plan tæt ved hovedindgangen til venstre.

Det dobbelthøje, centrale rum ‘torvet’ står i åben forbindelse med de to fløje, og kan bruges til alle former for aktiviteter.

Det dobbelthøje, centrale rum ‘torvet’ står i åben forbindelse med de to fløje, og kan bruges til alle former for aktiviteter.

Området køkken og cafe rummer kontorer og møderum og leder bl.a. op til ’himmelhems’, hvor små grupper børn kan trække sig lidt tilbage.

previous next

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Verdens første nybyggede børne­kulturhus har været længe under­vejs, men det færdige hus byder på overraskende rumdannelser og et væld af muligheder for kunstnerisk udfoldelse

Byggefakta

Børnekulturhus Amar
Øresundsvej 6
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Københavns Ejendomme
Bygherrerådgiver:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Arkitekt:
Nøhr & Sigsgaard Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Anker Hansen & Co. a/s
Ingeniør:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Areal:
1085 kvm.
Byggesum: 
28 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2011 - november 2012

Tegneserie- og billedværksteder, værksteder for design, parkour og yoga, drama, film og teater, live rollespil, dans og leg for nu blot at nævne nogle enkelte aktiviteter, er blandt de tilbud som Børnekulturhuset giver til sine brugere, der tæller børn fra 0-18 år. Børnene kan deltage i kurser og arrangementer, alene eller sammen med deres forældre eller skoler og institutioner. Udover en fast daglig stab på ca. fire, indkaldes professionelle kunstnere og specialister til at stå for de forskellige arrangementer og workshops. Indimellem vil der også være aktiviteter, hvor man kan komme direkte ind fra gaden og deltage.

Det nye børnekulturhus er oprindelig udformet af Dorte Mandrup Arkitekter ApS, der gennem resten af processen har stået som bygherrerådgiver, og som i øvrigt har været i tæt dialog med Nøhr og Sigsgaard Arkitektfirma A/S, der har stået for projektering og det videre forløb.

Dominia A/S Rådgivende Ingeniørfirma har leveret alle ingeniør-ydelser, mens Anker Hansen & co. a/s som hovedentreprenør har stået for opførelse og byggeledelse.

Startede småt

Initiativtager og leder af børnekulturhuset Nild Regout fortæller, at ideen til børnekulturhuset startede helt tilbage i 1991. I begyndelsen havde man kun en skurvogn og skiftende, lånte lokaler at være i. Senere fik projektet dog sine egne lokaler, hvor man kunne lave aktiviteter for børnene i lokalområdet.

Det nye hus er en langvarig drøm, der er gået i opfyldelse, og det er fra starten tænkt og projekteret til formålet. I 2006-2007 afholdt billedkunstneren Kerstin Bergendal otte workshops for lokale børn og voksne, som mundede ud i ni principper, som ligger til grund for børnekulturhusets arkitektur og funktion, og som Dorte Mandrup udviklede huset ud fra. Blandt principperne er, at rum og inventar skal være åbne og udefinerede i deres udformning, så de kan bruges til flere formål, men at der også skal være plads til små nicher, hvor små grupper kan trække sig lidt tilbage.

Rumlighed og kompleksitet

- Det har været en svær og langvarig proces at få huset til at falde i hak med den praktiske byggeproces og ikke mindst med de mange myndighedskrav, der ikke er udformet med tanke på et så kreativt og anderledes byggeri, fortæller sagsarkitekt Berit Thorup fra Nøhr og Sigsgaard, der selv har været med på projektet i 3½ år. Men hun synes ligesom de andre aktører i projektet, at det færdige resultat har været alle anstrengelserne værd.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 1

Bolig

Agervang/Engvang

Et puslespil med mange deltagere

Butikscenter

Bloms Butikker

Flot og enkel helhed i Bloms Butikker

Kulturcenter

Børnekulturhus Amar

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Zoologisk have

Den Blå Planet

På kurs mod dybets skatte

Transportcenter

DSV Trafikcenter

Stor, større, DSV Landskrona

Forskningscenter

Foss Innovation Center

Højteknologi i rombeformet ramme

Domicil

Glunz & Jensen

Lokalt afsæt med globalt udsyn

Bolig

Handicapboliger Skælskør

Plads til både privatliv og fællesskab

Skole

Kragelundskolen

Ny identitet til ældre skole

Museum

Møntergården

Seks århundreder samlet på en matrikel

Skole

Nordstjerneskolen Frederikshavn

Stjerne med sprækker og spræl

Skole

Nordstjerneskolen Helsinge

Ny stjerne i nordsjælland

Bolig

Pulshuset

Puls i polkatakt

Plejecenter og genoptræning

Rise Plejehjem

Alderdom i hjemlige omgivelser

Produktionsanlæg

Rynkeby Foods

Stort højlager på kneben plads

Sport

Syddansk Universitet

Et hus skabt til bevægelse

Bolig

Valby Maskinfabrik

Valby Revival

Plejecenter og genoptræning

Vandhalla

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Skole

Vilhelmsro Skole

Skolehuse med organisk struktur

Bolig

Øresund Tower

Bo på Costa Copenhagen