Børnekulturhus Amar
Øresundsvej 6
2300
København S
Danmark
Tegneserie- og billedværksteder, værksteder for design, parkour og yoga, drama, film og teater, live rollespil, dans og leg for nu blot at nævne nogle enkelte aktiviteter, er blandt de tilbud som Børnekulturhuset giver til sine brugere, der tæller børn fra 0-18 år. Børnene kan deltage i kurser og arrangementer, alene eller sammen med deres forældre eller skoler og institutioner. Udover en fast daglig stab på ca. fire, indkaldes professionelle kunstnere og specialister til at stå for de forskellige arrangementer og workshops. Indimellem vil der også være aktiviteter, hvor man kan komme direkte ind fra gaden og deltage.
Det nye børnekulturhus er oprindelig udformet af Dorte Mandrup Arkitekter ApS, der gennem resten af processen har stået som bygherrerådgiver, og som i øvrigt har været i tæt dialog med Nøhr og Sigsgaard Arkitektfirma A/S, der har stået for projektering og det videre forløb.
Dominia A/S Rådgivende Ingeniørfirma har leveret alle ingeniør-ydelser, mens Anker Hansen & co. a/s som hovedentreprenør har stået for opførelse og byggeledelse.
Initiativtager og leder af børnekulturhuset Nild Regout fortæller, at ideen til børnekulturhuset startede helt tilbage i 1991. I begyndelsen havde man kun en skurvogn og skiftende, lånte lokaler at være i. Senere fik projektet dog sine egne lokaler, hvor man kunne lave aktiviteter for børnene i lokalområdet.
Det nye hus er en langvarig drøm, der er gået i opfyldelse, og det er fra starten tænkt og projekteret til formålet. I 2006-2007 afholdt billedkunstneren Kerstin Bergendal otte workshops for lokale børn og voksne, som mundede ud i ni principper, som ligger til grund for børnekulturhusets arkitektur og funktion, og som Dorte Mandrup udviklede huset ud fra. Blandt principperne er, at rum og inventar skal være åbne og udefinerede i deres udformning, så de kan bruges til flere formål, men at der også skal være plads til små nicher, hvor små grupper kan trække sig lidt tilbage.
- Det har været en svær og langvarig proces at få huset til at falde i hak med den praktiske byggeproces og ikke mindst med de mange myndighedskrav, der ikke er udformet med tanke på et så kreativt og anderledes byggeri, fortæller sagsarkitekt Berit Thorup fra Nøhr og Sigsgaard, der selv har været med på projektet i 3½ år. Men hun synes ligesom de andre aktører i projektet, at det færdige resultat har været alle anstrengelserne værd.