Bygn. 39, Syddansk Universitet
Campusvej 55
5000
Odense
Danmark
En af de nyeste bygninger ved Syddansk Universitet i Odense, Bygning 39 ved Institut for idræt og biomekanik, skiller sig ud fra de øvrige bygninger på stedet og signalerer, at her foregår der noget helt anderledes end noget andet sted på universitetet.
Bygherre er Universitets & Bygningsstyrelsen. Projekteringen varetages af en totalrådgivergruppe med Dall & Lindhardtsen A/S fra Helsingør som arkitekt og projektledelse, OBH Rådgivende Ingeniører A/S fra Odense som ingeniører og byggeledelse. Landskabsarkitekt er Egebjerg By & Landskab Aps. og Rosseels Tegnestue A/S. Forud for byggeriets påbegyndelse i maj 2011 blev opgaven sendt i begrænset udbud i storentrepriser. Resultatet er blevet et hus på cirka 3.800 kvm fordelt over tre etager plus en kælder.
- Det har været opgaven at skabe et hus, der bryder med traditionerne og nytænker en række standardløsninger, fortæller arkitekt Christian Kloch fra Dall & Lindhardtsen.
- Løsningen er blevet dette hus, der i virkeligheden er to huse i et.
Når man træder indenfor i huset forstår man straks, hvordan dette skal forstås. Centralt i huset er et ‘indre hus’ opført i lyst beton, der strækker sig op gennem alle tre etager. Denne rummer tekøkken, toiletter, elevatorer og to sekundære trappeopgange. Midt i kernen er etableret en hovedtrappe, der skulpturelt strækker sig op gennem huset. Den er flankeret af en enorm bygningsintegreret skulptur i støbt beton, der også strækker sig op gennem huset. Andetsteds i bygningen findes yderligere en tilsvarende skulptur. Det specielle ved dem er, at de kan anvendes som klatrevægge.
Omkring betonkernen er aktivitetssale, testrum, kontorer og projektkontorer anlagt: - Vi har arbejdet med tre elementer, fortæller Christian Kloch.
- Gulvet, der som et bevægeligt landskab flyder gennem hele huset. Betonkernen, der står som en bjergkæde midt i huset, omgivet af en stålbeklædt facade, der udgør husets overgang til omverdenen.
I de store rum vil blive opstillet forskellige fitnessmaskiner, således at huset fra første færd vil emme af aktivitet. I husets vestlige ende finder man et lokale, der strækker sig gennem stueetagen og på førstesalen, et fleksibelt laboratorium for leg og innovation, til fysiske aktiviteter.
Huset skal ikke kun anvendes af studerende men også, i samarbejde med Odense Universitetshospital, således at der bliver mulighed for undersøgelser og genoptræning af patienter. En sengeelevator er er installeret i direkte tilknytning til testrum på førstesalen, så også sengeliggende patienter uden problemer kan komme indenfor.
- Størst fysisk aktivitet er i stuetagen, mens første og anden etage er indrettet med forskningsfaciliteter og undervisningslokaler, fortæller Christian Kloch.