Syddansk Universitet

:
marts 2013

Forhallen domineres af en markant skulptur i støbt beton, der strækker sig op gennem alle bygningens tre etager. Men den er ikke kun til pynt, den er indrettet, så den også kan bruges som klatrevæg.

Bygningen er beklædt med cortenstål, der har den særlige egenskab, at den hurtigt antager en rødlig farve, der giver bygningen et ganske specielt præg.

previous next

Et hus skabt til bevægelse

En bygning skabt til bevægelse og oplevelse, men også undervisning, forskning og fordybelse har set dagens lys ved Syddansk Universitet i Odense

Byggefakta

Bygn. 39, Syddansk Universitet
Campusvej 55
5000 Odense
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Totalrådgiver:
Dall & Lindhardtsen A/S
Arkitekt:
Dall & Lindhardtsen A/S
Ingeniør:
OBH Rådg. Ingeniører A/S
Andre aktører:
Peikko Danmark ApS, EFG Bondo A/S
Areal:
3800 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2011 - december 2012

En af de nyeste bygninger ved Syddansk Universitet i Odense, Bygning 39 ved Institut for idræt og biomekanik, skiller sig ud fra de øvrige bygninger på stedet og signalerer, at her foregår der noget helt anderledes end noget andet sted på universitetet.

Bygherre er Universitets & Bygningsstyrelsen. Projekteringen varetages af en totalrådgivergruppe med Dall & Lindhardtsen A/S fra Helsingør som arkitekt og projektledelse, OBH Rådgivende Ingeniører A/S fra Odense som ingeniører og byggeledelse. Landskabsarkitekt er Egebjerg By & Landskab Aps. og Rosseels Tegnestue A/S. Forud for byggeriets påbegyndelse i maj 2011 blev opgaven sendt i begrænset udbud i storentrepriser. Resultatet er blevet et hus på cirka 3.800 kvm fordelt over tre etager plus en kælder.

To huse i et

- Det har været opgaven at skabe et hus, der bryder med traditionerne og nytænker en række standardløsninger, fortæller arkitekt Christian Kloch fra Dall & Lindhardtsen.

- Løsningen er blevet dette hus, der i virkeligheden er to huse i et.

Når man træder indenfor i huset forstår man straks, hvordan dette skal forstås. Centralt i huset er et ‘indre hus’ opført i lyst beton, der strækker sig op gennem alle tre etager. Denne rummer tekøkken, toiletter, elevatorer og to sekundære trappeopgange. Midt i kernen er etableret en hovedtrappe, der skulpturelt strækker sig op gennem huset. Den er flankeret af en enorm bygningsintegreret skulptur i støbt beton, der også strækker sig op gennem huset. Andetsteds i bygningen findes yderligere en tilsvarende skulptur. Det specielle ved dem er, at de kan anvendes som klatrevægge.

Omkring betonkernen er aktivitetssale, testrum, kontorer og projektkontorer anlagt: - Vi har arbejdet med tre elementer, fortæller Christian Kloch.

- Gulvet, der som et bevægeligt landskab flyder gennem hele huset. Betonkernen, der står som en bjergkæde midt i huset, omgivet af en stålbeklædt facade, der udgør husets overgang til omverdenen.

I de store rum vil blive opstillet forskellige fitnessmaskiner, således at huset fra første færd vil emme af aktivitet. I husets vestlige ende finder man et lokale, der strækker sig gennem stueetagen og på førstesalen, et fleksibelt laboratorium for leg og innovation, til fysiske aktiviteter.

Huset skal ikke kun anvendes af studerende men også, i samarbejde med Odense Universitetshospital, således at der bliver mulighed for undersøgelser og genoptræning af patienter. En sengeelevator er er installeret i direkte tilknytning til testrum på førstesalen, så også sengeliggende patienter uden problemer kan komme indenfor.

- Størst fysisk aktivitet er i stuetagen, mens første og anden etage er indrettet med forskningsfaciliteter og undervisningslokaler, fortæller Christian Kloch.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 1

Bolig

Agervang/Engvang

Et puslespil med mange deltagere

Butikscenter

Bloms Butikker

Flot og enkel helhed i Bloms Butikker

Kulturcenter

Børnekulturhus Amar

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Zoologisk have

Den Blå Planet

På kurs mod dybets skatte

Transportcenter

DSV Trafikcenter

Stor, større, DSV Landskrona

Forskningscenter

Foss Innovation Center

Højteknologi i rombeformet ramme

Domicil

Glunz & Jensen

Lokalt afsæt med globalt udsyn

Bolig

Handicapboliger Skælskør

Plads til både privatliv og fællesskab

Skole

Kragelundskolen

Ny identitet til ældre skole

Museum

Møntergården

Seks århundreder samlet på en matrikel

Skole

Nordstjerneskolen Frederikshavn

Stjerne med sprækker og spræl

Skole

Nordstjerneskolen Helsinge

Ny stjerne i nordsjælland

Bolig

Pulshuset

Puls i polkatakt

Plejecenter og genoptræning

Rise Plejehjem

Alderdom i hjemlige omgivelser

Produktionsanlæg

Rynkeby Foods

Stort højlager på kneben plads

Sport

Syddansk Universitet

Et hus skabt til bevægelse

Bolig

Valby Maskinfabrik

Valby Revival

Plejecenter og genoptræning

Vandhalla

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Skole

Vilhelmsro Skole

Skolehuse med organisk struktur

Bolig

Øresund Tower

Bo på Costa Copenhagen