Vandhalla
Villavej 25
8300
Odder
Danmark
Egmont Højskolen blev opført i 1961 i Hou uden for Odder. Lige siden har en svømmehal stået højt på ønskesedlen, og 28. februar blev vandtrænings- og rehabiliteringscentret Vandhalla indviet. Højskoleforstander, Ole Lauth, har vedholdende søgt fonde og talt med politikere for at projektet kunne gennemføres - og hvor der er vilje, er der vej!
På Egmont Højskolen bor cirka 180 elever og halvdelen har forskellige former for handicap, mens mange af de øvrige er hjælpere, når de har fri fra undervisning. Her insisteres på rum for alle og en ligeværdighed for alle. Derfor er den 90 meter lange vandrutchebane også tilgængelig for handicappede via elevator, og den eneste i Danmark.
Højskoleforstander Ole Lauth fortæller: - Innovative rehabiliteringsfaciliteter for personer med forskellige handicap er en afgørende fremtidssikring af de fysiske rammer for Egmont Højskolens elever. Samtidig bliver det et markant vartegn for Hou. Disse imponerende rammer skal naturligvis have et selvstændigt navn. Et navn med saft og kraft. Derfor søsatte vi en omfattende navnekonkurrence, hvor Vandhalla vandt blandt 185 kreative navneforslag.
Med den store tilbygning føjer stedet en ny og vigtig dimension til højskolens undervisnings- og rehabiliteringstilbud. Projektet omfatter flere funktioner. Skolen får en ny, rummelig indgang tilknyttet et rum med audiovisuelle faciliteter til gæster og undervisning.
Fra indgangen er der direkte adgang til omklædningsrum, hvor der naturligvis er god plads til kørestole og hjælpere. Herfra er der videre adgang til hallen, rehabiliteringen og svømmehallen. En kompakt og ideel indretning med fokus på tilgængelighed og orientering. Skolen havde en halv hal, men har nu fået en hel hal – der dog snedigt kan sektioneres med en mobilvæg og med en scene, der kan hæves/sænkes. Rehabiliteringen med træningsmaskiner er direkte knyttet til hallen og kan derved bruges sammen.
- Det har været intensionen at skabe tilgængelighedsløsninger, der udformes og integreres, så de fremstår som universelle og som en naturlig del af husets fysiske rammer og detaljering – således at ingen løsninger kan udpeges som primært handicaprettede. Løsninger er forsøgt udformet, så de tilgodeser funktionelle behov, og samtidigt medvirker til at løfte den samlede oplevelse af kvalitet for alle brugere af huset, lyder det fra Cubo Arkitekter.