Vandhalla

:
marts 2013

Vandhalla fremstår som et markant byggeri, hvor en lukket teglfacade ubesværet rejser sig og giver udsigt til brugerne af svømmehallen og et vartegn, der ses på afstand.

 

Forrest ses svømmebassinet med rampen for kørestols­brugere og bagerst ses vandrutchebanen. Fra øverste plateau er der samtidig plads til at nyde udsigten til havet og Endelave.

 

En del af Vandhallas faciliteter er et stort område til rehabilitering. Her er masser af dagslys og visuel kontakt til svømmehallen med varmtvandsbassin.

previous next

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Vandhalla er navnet på Egmont Højskolens længe ventede svømmehal. Byggeriet er bemærkelsesværdigt udefra og i øvrigt udført med stor indlevelse for brugerne

Byggefakta

Vandhalla
Villavej 25
8300 Odder
Danmark

Bygherre:
Egmont Højskolen
Bygherrerådgiver:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, Rambøll Danmark A/S
Totalrådgiver:
Cubo Arkitekter A/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S, Tegnestuen Force4 I/S
Hovedentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S, MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Areal:
5440 kvm.
Byggesum: 
135 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2011 - Februar 2013

Egmont Højskolen blev opført i 1961 i Hou uden for Odder. Lige siden har en svømmehal stået højt på ønskesedlen, og 28. februar blev vandtrænings- og rehabiliteringscentret Vandhalla indviet. Højskoleforstander, Ole Lauth, har vedholdende søgt fonde og talt med politikere for at projektet kunne gennemføres - og hvor der er vilje, er der vej!

På Egmont Højskolen bor cirka 180 elever og halvdelen har forskellige former for handicap, mens mange af de øvrige er hjælpere, når de har fri fra undervisning. Her insisteres på rum for alle og en ligeværdighed for alle. Derfor er den 90 meter lange vandrutchebane også tilgængelig for handicappede via elevator, og den eneste i Danmark.

Højskoleforstander Ole Lauth fortæller: - Innovative rehabiliteringsfaciliteter for personer med forskellige handicap er en afgørende fremtidssikring af de fysiske rammer for Egmont Højskolens elever. Samtidig bliver det et markant vartegn for Hou. Disse imponerende rammer skal naturligvis have et selvstændigt navn. Et navn med saft og kraft. Derfor søsatte vi en omfattende navnekonkurrence, hvor Vandhalla vandt blandt 185 kreative navneforslag.

Nu med hel hal

Med den store tilbygning føjer stedet en ny og vigtig dimension til højskolens undervisnings- og rehabiliteringstilbud. Projektet omfatter flere funktioner. Skolen får en ny, rummelig indgang tilknyttet et rum med audiovisuelle faciliteter til gæster og undervisning.

Fra indgangen er der direkte adgang til omklædningsrum, hvor der naturligvis er god plads til kørestole og hjælpere. Herfra er der videre adgang til hallen, rehabiliteringen og svømmehallen. En kompakt og ideel indretning med fokus på tilgængelighed og orientering. Skolen havde en halv hal, men har nu fået en hel hal – der dog snedigt kan sektioneres med en mobilvæg og med en scene, der kan hæves/sænkes. Rehabiliteringen med træningsmaskiner er direkte knyttet til hallen og kan derved bruges sammen.

- Det har været intensionen at skabe tilgængelighedsløsninger, der udformes og integreres, så de fremstår som universelle og som en naturlig del af husets fysiske rammer og detaljering – således at ingen løsninger kan udpeges som primært handicaprettede. Løsninger er forsøgt udformet, så de tilgodeser funktionelle behov, og samtidigt medvirker til at løfte den samlede oplevelse af kvalitet for alle brugere af huset, lyder det fra Cubo Arkitekter.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 1

Bolig

Agervang/Engvang

Et puslespil med mange deltagere

Butikscenter

Bloms Butikker

Flot og enkel helhed i Bloms Butikker

Kulturcenter

Børnekulturhus Amar

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Zoologisk have

Den Blå Planet

På kurs mod dybets skatte

Transportcenter

DSV Trafikcenter

Stor, større, DSV Landskrona

Forskningscenter

Foss Innovation Center

Højteknologi i rombeformet ramme

Domicil

Glunz & Jensen

Lokalt afsæt med globalt udsyn

Bolig

Handicapboliger Skælskør

Plads til både privatliv og fællesskab

Skole

Kragelundskolen

Ny identitet til ældre skole

Museum

Møntergården

Seks århundreder samlet på en matrikel

Skole

Nordstjerneskolen Frederikshavn

Stjerne med sprækker og spræl

Skole

Nordstjerneskolen Helsinge

Ny stjerne i nordsjælland

Bolig

Pulshuset

Puls i polkatakt

Plejecenter og genoptræning

Rise Plejehjem

Alderdom i hjemlige omgivelser

Produktionsanlæg

Rynkeby Foods

Stort højlager på kneben plads

Sport

Syddansk Universitet

Et hus skabt til bevægelse

Bolig

Valby Maskinfabrik

Valby Revival

Plejecenter og genoptræning

Vandhalla

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Skole

Vilhelmsro Skole

Skolehuse med organisk struktur

Bolig

Øresund Tower

Bo på Costa Copenhagen