Plejecenter Trekroner

:
marts 2013

Trekroner Plejecenter er anlagt i to fløje, forbundet med en mellembygning. Der er tale om Danmarks hidtil største passivhus, hvilket vil sige, at der er lagt vægt på, at huset er indrettet miljørigtigt og energibesparende.

Huset er, som et af de få i Trekronerområdet, bygget i mørkrøde sten, hvilket bidrager til at skabe lidt kontrast i landskabet. Det er et roligt og nøgternt byggeri, hvor værn og skodder ved vinduerne og karnapperne ved altanerne bidrager til at skabe afveksling.

Boligerne er på 45 kvadratmeter med eget tekøkken. Ønsker beboeren det, kan stuen opdeles i soverum og opholdsrum med en flexvæg.

Huset har plads til 107 beboere, fordelt på syv afdelinger, der fremstår som en enhed. Man ankommer til et stort fællesrum med køkkenfaciliteter, hvorfra der er adgang til beboerafsnittet.

Badeværelset er velindrettet og meget rummeligt. Især en fordel for de beboere, der har behov for at benytte en badebriks, når de skal i bad.

Opholdsstuerne falder markant i øjnene. De skærer sig gennem to etager og er smukt dekorerede med markante kunstværker på endevæggene. Dertil et stort vinduesparti med en flot udsigt over Trekronerområdet.

 

previous next

Bolig i pagt med naturen

Trekroner Plejecenter ved Roskilde kombinerer ydre komfort, bæredygtighed og nærværende pleje på fornem vis

Byggefakta

Plejecenter Trekroner
Trekroner Centervej
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Roskilde Kommune
Arkitekt:
JJW Arkitekter A/S, Holsøe Arkitekter A/S, Landskabsarkitekterne Roskilde ApS
Totalentreprenør:
Enemærke & Petersen A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
HLM Teknisk Landmålíng, EFG Bondo A/S
Areal:
14600 kvm.
Byggesum: 
196 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2011 - januar 2013

I april 2011 tog Roskildes borgmester det første spadestik til et omfattende byggeri i det nye Trekroner-område i Roskilde. Nærmere bestemt et nyt plejecenter med plads til 107 beboere, samt et HP-hus, et plejecenter med plads til 48 psykisk syge.

I realiteten to forskellige institutioner, men placeret i en sammenhæng og på det samme areal. En central placeret grund tæt på Trekroner Station og nær indkøbsfaciliteter. Plejecenteret og HP-huset har været debatteret livligt i Roskilde Kommune. Ikke mindst fordi det nye byggeri skulle erstatte en række mindre og utidssvarende plejecentre andre steder i kommunen.

Projektet blev sendt i en begrænset licitation på grundlag af et projekt udarbejdet af JJW Arkitekter A/S, hvor totalentreprisen blev vundet af Ringstedvirksomheden Enemærke & Petersen A/S.

Det endelige projekt, som nu er en realitet, er udarbejdet af Holsøe Arkitekter A/S, der har tegnet projektet og har varetaget arkitektrådgivningen, opgaven som rådgivende ingeniører er varetaget af Moe & Brødsgaard A/S.

Danmarks største passivhus

I januar 2013 kunne de første beboere rykke indenfor i det nye plejecenter. For mange var det noget af en omvæltning at skulle flytte i helt nye omgivelser. Ikke mindst fordi plejecenteret er opført i fire etager, mens det tilstødende HP-hus er på fem etager.

Til gengæld kan beboerne glæde sig over moderne og meget velindrettede boliger med rummelige og lyse fællesarealer, hvor der i mere end en forstand er højt til loftet.

- Det har været et både spændende og meget udfordrende projekt at arbejde med, fortæller arkitekt Flemming Stoltz, Holsøe Arkitekter A/S.

- Det er bygget som et passivhus, og derfor har det været nødvendigt at udtænke nye og anderledes løsninger. For eksempel det tykke lag isolering mellem inder- og ydermur betød en meget tyk mur. Det var en udfordring for eksempel at få placeret vinduer på den rette måde.

Han glæder sig samtidig over, at det færdige byggeri, trods størrelsen, ikke virker som et ‘tungt’ byggeri.

- Brugen af karnapper, værn og skodder bryder facaden, men alligevel fremstår byggeriet som et nøgternt byggeri uden for mange spring, siger Flemming Stoltz.

- Samtidig glæder det mig, at vi har valgt at anvende teglsten med rødlig tone. Det skaber lidt kontrast i Trekroner-området, der ellers er domineret af lyse farver.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 1

Bolig

Agervang/Engvang

Et puslespil med mange deltagere

Butikscenter

Bloms Butikker

Flot og enkel helhed i Bloms Butikker

Kulturcenter

Børnekulturhus Amar

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Zoologisk have

Den Blå Planet

På kurs mod dybets skatte

Transportcenter

DSV Trafikcenter

Stor, større, DSV Landskrona

Forskningscenter

Foss Innovation Center

Højteknologi i rombeformet ramme

Domicil

Glunz & Jensen

Lokalt afsæt med globalt udsyn

Bolig

Handicapboliger Skælskør

Plads til både privatliv og fællesskab

Skole

Kragelundskolen

Ny identitet til ældre skole

Museum

Møntergården

Seks århundreder samlet på en matrikel

Skole

Nordstjerneskolen Frederikshavn

Stjerne med sprækker og spræl

Skole

Nordstjerneskolen Helsinge

Ny stjerne i nordsjælland

Bolig

Pulshuset

Puls i polkatakt

Plejecenter og genoptræning

Rise Plejehjem

Alderdom i hjemlige omgivelser

Produktionsanlæg

Rynkeby Foods

Stort højlager på kneben plads

Sport

Syddansk Universitet

Et hus skabt til bevægelse

Bolig

Valby Maskinfabrik

Valby Revival

Plejecenter og genoptræning

Vandhalla

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Skole

Vilhelmsro Skole

Skolehuse med organisk struktur

Bolig

Øresund Tower

Bo på Costa Copenhagen