Plejecenter Trekroner
Trekroner Centervej
4000
Roskilde
Danmark
I april 2011 tog Roskildes borgmester det første spadestik til et omfattende byggeri i det nye Trekroner-område i Roskilde. Nærmere bestemt et nyt plejecenter med plads til 107 beboere, samt et HP-hus, et plejecenter med plads til 48 psykisk syge.
I realiteten to forskellige institutioner, men placeret i en sammenhæng og på det samme areal. En central placeret grund tæt på Trekroner Station og nær indkøbsfaciliteter. Plejecenteret og HP-huset har været debatteret livligt i Roskilde Kommune. Ikke mindst fordi det nye byggeri skulle erstatte en række mindre og utidssvarende plejecentre andre steder i kommunen.
Projektet blev sendt i en begrænset licitation på grundlag af et projekt udarbejdet af JJW Arkitekter A/S, hvor totalentreprisen blev vundet af Ringstedvirksomheden Enemærke & Petersen A/S.
Det endelige projekt, som nu er en realitet, er udarbejdet af Holsøe Arkitekter A/S, der har tegnet projektet og har varetaget arkitektrådgivningen, opgaven som rådgivende ingeniører er varetaget af Moe & Brødsgaard A/S.
I januar 2013 kunne de første beboere rykke indenfor i det nye plejecenter. For mange var det noget af en omvæltning at skulle flytte i helt nye omgivelser. Ikke mindst fordi plejecenteret er opført i fire etager, mens det tilstødende HP-hus er på fem etager.
Til gengæld kan beboerne glæde sig over moderne og meget velindrettede boliger med rummelige og lyse fællesarealer, hvor der i mere end en forstand er højt til loftet.
- Det har været et både spændende og meget udfordrende projekt at arbejde med, fortæller arkitekt Flemming Stoltz, Holsøe Arkitekter A/S.
- Det er bygget som et passivhus, og derfor har det været nødvendigt at udtænke nye og anderledes løsninger. For eksempel det tykke lag isolering mellem inder- og ydermur betød en meget tyk mur. Det var en udfordring for eksempel at få placeret vinduer på den rette måde.
Han glæder sig samtidig over, at det færdige byggeri, trods størrelsen, ikke virker som et ‘tungt’ byggeri.
- Brugen af karnapper, værn og skodder bryder facaden, men alligevel fremstår byggeriet som et nøgternt byggeri uden for mange spring, siger Flemming Stoltz.
- Samtidig glæder det mig, at vi har valgt at anvende teglsten med rødlig tone. Det skaber lidt kontrast i Trekroner-området, der ellers er domineret af lyse farver.