Pulshuset

:
april 2013

Pulshuset er tegnet af Mangor & Nagel A/S og har adresse i Ørestad. Facaderne er komponeret som et glasprisme med lukkede felter.

Lyse, gæstfrie boligmiljøer befinder sig bag dobbelte, støjdæmpende facader. Centralt beliggende er metro, storcenter og motorvej blandt naboerne.

Et af de teknologiske indslag i en moderne bolig er porttelefonen, her udført som en model Siedle Vario 6 med opkald fra hver af de i alt tre opganges hoveddøre.

Bolighusets base er i dobbelt etagehøjde og udført med betonelementer med dekorative spor, produceret af Confac i Randers. I parterret ligger butikker, café og servicefunktioner.

previous next

Puls i polkatakt

Der er delte meninger om pulsslaget i Københavns nye bydel på Amager. Et nyt boligprojekt satte takten i vejret, da 108 nye familier flyttede ind i Pulshuset

Byggefakta

Pulshuset
Edvard Thomsensvej 2
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Ceraco Development A/S
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S
Totalentreprenør:
Dahl Entreprise A/S
Ingeniør:
OBH-Gruppen A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2011 - december 2012

En af de nærmeste genboer er Fields. Til børnenes skole eller gymnasium er der fem minutters gang. Til de golfglade ligger der 18 huller for enden af vejen. Søndagsturen kan gås på Amager Fælled, og når resten af familien kommer til housewarming, er der billige hotelværelser henne på hjørnet. At huset med 108 nye boliger i Ørestad har fået navnet ‘Puls’ behøver derefter næppe uddybning.

Det var oprindeligt et projekt til et kontorhus, som ejendomsselskabet Ceraco havde i tankerne, da dialogen i 2008 begyndte med Mangor & Nagel A/S. Det er arkitekternes tegnestue i København, der har haft ansvaret for det resultat, som så undervejs ændrede sig til private boliger på de 10.000 kvm, udlagt på hele 11 etager, som projektets byggeret redegjorde på det markante hjørne af Arne Jacobsens Allé og Edvard Thomsens Vej med en prima infrastruktur: Metro, motorvej og lufthavn ligger i den nærmeste omegn. Ikke overraskende skete den ændring, fordi finanskrisen knækkede efterspørgselskurven for kontorfaciliteter.

Det arkitektoniske projekt har imidlertid beholdt sine autentiske kvaliteter. I et stærkt personligt facadesprog med et glossarium af cedertræsskodder, glas og lys beton fra bl.a. Contiga i Tinglev – som i dag driver en af landets største elementfabrikker – indskriver bebyggelsen sig i den dynamiske kontekst i Ørestad.

Hvad arkitekturens underholdningsværdi angår, kan man i Ørestads jomfruelige byplan faktisk observere en betydelig variation af arkitektoniske stilarter; og med Pulshuset har byens udviklingslaboratorium tilføjet endnu en. Arven er bl.a. rodfæstet i en dekorativ funktionalisme.

Lagkage 2013

Et fingerpeg til ideoplægget for det lagdelte bolighus med etageadskillelsernes markante spor kan man måske finde i et projekt fra 1930: Arkitekten Edvard Thomsens bolighus til Christianshavns Torv, der af folkeviddet senere blev døbt Lagkagehuset. At netop den periode af funktionalismen har været en inspiration for Mangor & Nagel er troligt, jævnfør adressen.

Selv siger arkitekterne, at grebene handler om at foretage en klar adskillelse mellem boliger og de butikker med servicefunktioner, der er placeret i det to etager høje terrænplan: Dette dogme har skabt konceptet med en dobbelt – og støjdæmpende – facade, der kan opfattes som et prisme af glas, isat lukkede felter og skoddepartier som solafskærmning mod syd og vest; de to facader danner samtidig det rum, som giver plads for loggiaer og karnapper. De ni boligetager bæres på en base af grottelignende elementer, som indrammer erhvervslokalerne.

Bidraget kommer fra en anden førende elementproducent, Confac, der har skabt sin forretning på en patenteret teknologi til at udføre design i beton:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 1

Bolig

Agervang/Engvang

Et puslespil med mange deltagere

Butikscenter

Bloms Butikker

Flot og enkel helhed i Bloms Butikker

Kulturcenter

Børnekulturhus Amar

Plads til skæve idéer og skæve vinkler

Zoologisk have

Den Blå Planet

På kurs mod dybets skatte

Transportcenter

DSV Trafikcenter

Stor, større, DSV Landskrona

Forskningscenter

Foss Innovation Center

Højteknologi i rombeformet ramme

Domicil

Glunz & Jensen

Lokalt afsæt med globalt udsyn

Bolig

Handicapboliger Skælskør

Plads til både privatliv og fællesskab

Skole

Kragelundskolen

Ny identitet til ældre skole

Museum

Møntergården

Seks århundreder samlet på en matrikel

Skole

Nordstjerneskolen Frederikshavn

Stjerne med sprækker og spræl

Skole

Nordstjerneskolen Helsinge

Ny stjerne i nordsjælland

Bolig

Pulshuset

Puls i polkatakt

Plejecenter og genoptræning

Rise Plejehjem

Alderdom i hjemlige omgivelser

Produktionsanlæg

Rynkeby Foods

Stort højlager på kneben plads

Sport

Syddansk Universitet

Et hus skabt til bevægelse

Bolig

Valby Maskinfabrik

Valby Revival

Plejecenter og genoptræning

Vandhalla

Egmont Højskolen rejser nyt landmark

Skole

Vilhelmsro Skole

Skolehuse med organisk struktur

Bolig

Øresund Tower

Bo på Costa Copenhagen