KMD

:
juni 2007

To seks etagers bygningskroppe forbundet med svævende mellembygninger i glas: KMD-huset på Østre Havn i Ålborg er det første store byggeri på den gamle Lauritzen-værftsgrund, der er ved at blive udviklet til byområde med TK Development A/S ved roret. Ib Andersen VVS A/S.

Dokøen, hvorfra der er indgang til KMD-domicilet, er støbt direkte ned i den gamle tørdok – der dog nu permanent står med vand, fortæller projektleder fra A. Enggaard A/S, der er totalentreprenør på byggeriet. Spæncom A/S.

Placeringen på det gamle havneområde afspejler sig i hele arkitekturen, fortæller arkitekt Lars Bjørk. Fra valget af farver til teknikhuset på taget – og med direkte indsejling fra Limfjorden til hovedindgangen.

”Hollænder-broen” har været en del af opgaven for A. Enggaard A/S, der også har stået for opbygningen af udendørsarealerne omkring KMD-huset.

Flere tusind kvadratmeter rummer de to glasmellembygninger i KMD-komplekset. B&E Stål A/S har leveret en stor del af de bærende konstruktioner, mens alu-beklædningen og isoleringen af undersiden af broerne er udført af AE Stålmontage A/S.

De hængende kuber med glasindkapslede mødelokaler – ophængt i luftrummet over receptionen – er det første møde med den både sprælske og stringente arkitektur inden døre i KMD-domicilet.

Tykke bundter af lyslederkabler samler hele det kæmpemæssige edb-system i KMD-husets servere. COWI A/S har projekteret og KT Elektric A/S håndteret den meget komplekse teknik-entreprise – i samarbejde med en række underleverandører.

Mogens Daarbak A/S har som totalleverance løst den store opgave at møblere hele KMD-huset, som bl.a. er indrettet med omkring 1000 arbejdspladser.

Trehøje Døre A/S har leveret omkring 600 døre til KMD-domicilet, der også er udstyret med enkelte folde- og blokvægge fra Sesam Mobile Vægsystemer A/S.

Trægulvene er olieret ask fra Junckers Industrier A/S – en del steder smykket med ilagte mørke linjer i jatoba-træ.

Kontorarbejdspladserne er konsekvent indrettet med borde, reoler og skabe fra Omann Juniors Møbelfabrik A/S – med møbler hentet i virksomhedens design-serie »Orient«. I KMD-huset valgt i sort og ahorn. De sorte tæppefliser i alle kontorområder er hentet hos ege contract a/s.

previous next

Gigantisk kontorhus i samspil med fjorden

KMD´s nordjyske domicil placerer sig centralt på nyt udviklingsområde på Østre Havn i Ålborg

Byggefakta

KMD
Lauritzens Plads 1
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
KMD A/S
Arkitekt:
Bjørk & Maigård Holding ApS
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
TK Development A/S
Areal:
26000 kvm.
Byggesum: 
350 mio. kr.

De to mægtige bygningskroppe vinkelret på bolværket og Limfjorden lader udsigten fra byen til fjorden stå åben. To store, svævende mellembygninger, der forbinder bygningerne, er gennemført transparente glaskonstruktioner og bidrager blot til at understrege samspillet mellem KMD´s nye nordjyske domicil og de gamle maritime omgivelser. Hovedindgangen til det 26.000 kvadratmeter store kontorhus er endda placeret på en lille kunstig ø i den gamle og nu vandfyldte tørdok. Med åben indsejling fra fjorden.

Enkle linjer

- Vi har taget udgangspunkt i husets placering på det gamle værftsområde, på havnen, fortæller arkitekt Lars Bjørk fra Bjørk & Maigård Holding ApS.

- Farverne i KMD-huset lægger sig op ad de farver, du vil finde på et skib: Sort i bunden og hvid længere oppe. Ligesom de store teknikrum på toppen af bygningerne hvælver sig som en bølge i hele byggeriets længde.

Derudover er KMD-byggeriet holdt i enkle linjer. I hvert fald set udefra.

For inde i komplekset ser det lidt anderledes ud. Åbne kontorarealer fra facade til facade og gavl til gavl er på hver etage brudt op af ”øer” med forskellige funktioner. Ofte med buede vægge og runde former.

- Grundlæggende er etagerne indrettet med de mindre, lukkede rum som møderum etc. placeret langs de indadvendte facader i byggeriet, mens de store, åbne kontorlandskaber m.v. konsekvent kigger ud over byen, fjorden og havnen, fortæller projektleder Kurt Søndergaard fra A. Engaard A/S, der som totalentreprenør har koordineret arbejdet gennem hele byggeperioden.

26.000 nye kvadratmeter

Med byggeriet af sit imponerende nordjyske domicilsamler KMD A/S sine tre nuværende Ålborg-afdelinger på de nye 26.000 kvadratmeter.

- Vi havde behov for mere plads, samtidig med at de eksisterende bygninger var ved at være utidssvarende. Derfor blev løsningen et nybyggeri, fortæller administrationschef hos KMD A/S, Leif Kusk Jeppesen.

Samtidig glæder KMD A/S sig over, at virksomheden med sit nye hus på havnefronten indtager en meget mere synlig plads i bybilledet.

- Førhen var det kutyme, at edb-virksomheder ”gemte” sig af vejen med deres hemmeligheder bag høje mure, hvor vi i dag gerne vil signalere, at KMD A/S er en del af samfundet – at vi er tæt på borgerne. Derfor den centrale placering i byen.

Uden at KMD af den grund passer mindre omhyggeligt på sine følsomme oplysninger.

- Vi ligger inde med data om borgerne: Om skatteforhold, sociale ydelser etc. Samtidig med at vi udvikler og leverer it-løsninger til både offentlige og private kunder. Derfor har vi naturligvis stadig brug for at opretholde et meget højt sikkerhedsniveau både i forhold til fysisk adgang til huset og i forhold til nettet. I nybyggeriet etablerer vi endda et endnu højere sikkerhedsniveau end vi havde i de gamle bygninger, siger Leif Kusk Jeppesen.

Udvikler ny havnefront

TK Development A/S har udviklet projektet til KMD A/S – og efterfølgende tegnet kontrakt med A. Enggaard A/S som totalentreprenør.

Det store havneareal, der tidligere var værftsområde, er ejet af Lauritzen-koncernen, mens forvandlingen af området til en moderne del af Ålborg er lagt i hænderne på TK Development.

- Vi køber jorden i takt med udviklingen af byggeprojekter. Og i den sammenhæng er KMD-byggeriet det første store nybyggeri på Østhavnen, siger direktør for TK Development, Robert Andersen.

KMD-huset fylder med sine 26.000 etagemeter og sin markante arkitektur godt i landskabet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 1

Produktionsanlæg

Alumeco

Stålkasse til aluminium

Domicil

Autohuset Vestergaard

Fremadstræbende bilhus

Bolig

Bella Hus

Farverige familieboliger

Bolig

Dania Kollegiet

118 meter ungdomsboliger

Domicil

Danimex

Radiobølget identitet

Bolig

Dianas Have

Eksklusive træhuse med fjordudsigt

Domicil

GFH Falbe

Et tusindben til tøj

Domicil

KMD

Gigantisk kontorhus i samspil med fjorden

Lufthavn

Københavns Lufthavn, forbindelsesbygning

Lufthavnspassage i vindens og vandets tegn

Biograf

Lido Biograferne

Lido krydser gaden

Domicil

Qurios

Slankt højhus til revision

Domicil

SAPA

SAPA's showroom

Bolig

Skovlundehus

Boliger til det gode liv

Sport

Sæby Svømmebad og wellnesscenter

Svømmehal og forkælelse i nyetableret bycentrum

Skole

Vildbjerg Skole

Landlig skole med faglokaler i front