Vildbjerg Skole

:
juni 2007

Skolens indgangsparti med musiklokale til venstre og hjemkundskab til højre. Glaspartiet oplyser det indre samlingstorv.

HB Trapper & Stål har fremstillet trappen op til lærerværelser og kontor fra samlingstorvet.

Samlingsområde i en af de tre aldersopdelte sidebygninger. Med møde- og køkkenboks, linoleumgulv i pangfarve og højt ovenlys.

Samlingsområde i en af de tre aldersopdelte sidebygninger. Med møde- og køkkenboks, linoleumgulv i pangfarve og højt ovenlys.

BJ Stål har monteret gasanlæg i fysiklokalet på Vildbjerg Skole.

previous next

Landlig skole med faglokaler i front

OPP-projektet Vildbjerg Skole folder sig ud som en firlænget bondegård med plads til udfoldelse

Byggefakta

Vildbjerg Skole
Bjørnkærvej 2
7480 Vildbjerg
Danmark

Bygherre:
OPP Vildbjerg Skole A/S
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
KHR Arkitekter A/S, Arkitec A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
10200 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.

Musiske og praktiske fag har ofte været gemt lidt af vejen i den danske folkeskole. Det kan man ikke beskylde den nye Vildbjerg Skole for at gøre. De gule bygninger har musiklokale og hjemkundskabslokale placeret på hver sin side af hovedindgangen. Den mindste af de to gymnastiksale er midt i centerbygningen med indkig fra skolens indre samlingstorv. Og endelig er metalsløjdlokalet usædvanligt stort og veludstyret.

- Der er mange metalvirksomheder i Vildbjerg og omegn, og derfor er dette fag højt prioriteret. Idrætsinteressen er stor i byen, og sale og boldbaner skal i fritiden benyttes af byens foreninger. Med hensyn til musik sikrer den centrale placering, at de, der ankommer til skolen i dagtimerne, kan høre og se, hvad der sker i lokalet, om end i afdæmpet form, fortæller Aksel Fyhn, projektleder og partner i Arkitec as i Herning.

Landets første OPP-projekt

To tegnestuer har samarbejdet om opgaven. KHR arkitekter i København har skitseret og projekteret bygningernes udformning og placering, mens det nystartede Arkitec har stået for udearealer, indretning og nærkontakt til myndigheder, brugere m.m. Skolens ledere, lærere, pædagoger og pedel har i høj grad haft indflydelse på den detaljerede udformning.

Vildbjerg Skole er et OPP-projekt. Principperne i Offentlig-Privat Partnering har tidligere været beskrevet i dette blad i forbindelse med Egå Gymnasium. Men faktisk er Vildbjerg Skole Danmarks første OPP-projekt, som har givet totalentreprenøren MT Højgaard og de øvrige i partnerskabet nyttige erfaringer med denne entrepriseform, hvor driften af den færdige bygning tænkes ind i projekteringen.

- Vi skal afveje tre hensyn:

Som arkitekt tænker vi på æstetikken, mens totalentreprenøren vægter økonomien, og driftsselskabet, som i dette tilfælde er Dan-Ejendomme, har fokus på det vedligeholdelsesmæssige, siger Aksel Fyhn.

Men noget tyder på, at det lykkedes at nå et fornuftigt kompromis. Boligfonden Bikuben belønnede ved indvielsen kort før jul den daværende Trehøje Kommune med 125.000 kr. for indsatsen med OPP-projektet, og de penge kommer skolen til gode. Ved samme lejlighed kaldte skoleleder Ole Vestenaa resultatet for en drømmeskole med godt indeklima, gode faglokaler og legearealer.

Landskabet er en del af skolen

Den nye Vildbjerg Skole er placeret på en gårdudstykning i udkanten af den lille, men hastigt voksende vestjyske by. Den landlige byggetradition er i storformat ført videre i skolen, der er disponeret som en centerbygning og tre sammenstillede gårde for henholdsvis de små klasser og sfo’en, mellemtrinet og overbygningen.

- Ved at inddrage landskabet som en integreret del af skolens liv og organisation, skabes oplevelsen af en skole i det grønne, hvor have- og gårdrum er tilgængelige fra alle bygninger. Centralt placeres en blå kile i form af en sø og en bæk med volde. Stier langs bækken skaber separat gang- og cykelforbindelse med Vildbjerg by, forklarer Aksel Fyhn.

Vandet til den kunstige sø opsamles fra afvanding af tagene, der er bygget op af elementer i fuld bygningsbredde fra Skandek Tagelementfabrik A/S i Hobro.

Skulpturel HB-trappe

Langt det meste af skolen er i ét plan med enkelt-, dobbelt- og tredobbelthøje rum. Lærerværelser og administration er dog placeret på en førstesal i centerbygningen med adgang fra samlingstorvet via en skulpturel trappe og gangbro, som er fremstillet i stål og bøgetræ af HB Trapper & Stål A/S i Herning.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 1

Produktionsanlæg

Alumeco

Stålkasse til aluminium

Domicil

Autohuset Vestergaard

Fremadstræbende bilhus

Bolig

Bella Hus

Farverige familieboliger

Bolig

Dania Kollegiet

118 meter ungdomsboliger

Domicil

Danimex

Radiobølget identitet

Bolig

Dianas Have

Eksklusive træhuse med fjordudsigt

Domicil

GFH Falbe

Et tusindben til tøj

Domicil

KMD

Gigantisk kontorhus i samspil med fjorden

Lufthavn

Københavns Lufthavn, forbindelsesbygning

Lufthavnspassage i vindens og vandets tegn

Biograf

Lido Biograferne

Lido krydser gaden

Domicil

Qurios

Slankt højhus til revision

Domicil

SAPA

SAPA's showroom

Bolig

Skovlundehus

Boliger til det gode liv

Sport

Sæby Svømmebad og wellnesscenter

Svømmehal og forkælelse i nyetableret bycentrum

Skole

Vildbjerg Skole

Landlig skole med faglokaler i front