Sæby Svømmebad og wellnesscenter

:
juni 2007

Sæby Svømmebad præsenterer sig monumentalt med sin meget specielle arkitektur af skæve vinkler skrå vinduespartier – og de markante sortbrune facadetegl fra Ivarsson & Co. A/S.

Skranken i receptionen er leveret af LML Sport, som bl.a. også signerer den elektroniske adgangsregulering til de forskellige faciliteter i komplekset. (Foto: LML Sport).

- De skrå partier omkring indgangen er med til ”trække” gæsterne ind i foyeren, siger arkitekt Jette Birkeskov Mogensen fra Schmidt, Hammer & Lassen K/S. De lyse kanter i kontrast til de sorte mure er eternitplader fra Dansk Eternit A/S.

Svømmehallen er bygget op af betonelementer, der er leveret af Gandrup Elementfabrik A/S med Spæncom A/S som underleverandør, samt store limtræsdragere.

Den asymmetriske Tylø-sauna i wellness-afdelingen er leveret af Saga Trim ApS – ligesom svømmebadets to øvrige saunaer og dampbad.

En indvendig glasvæg adskiller svømmehallen fra wellness-afdelingen – og deler den butterflyformede bygning i to.

Svømmehallen er bygget op af betonelementer, der er leveret af Gandrup Elementfabrik A/S med Spæncom A/S som underleverandør, samt store limtræsdragere.

previous next

Svømmehal og forkælelse i nyetableret bycentrum

Sæby Svømmebad og wellnesscenter inviterer indenfor på varme, vand og velvære bag knækkede facader og asymmetriske linjer

Byggefakta

Sæby Svømmebad og wellnesscenter
Rådhuspladsen 3
9300 Sæby
Danmark

Bygherre:
Sæby Svømmebad
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Birch & Krogboe A/S
Areal:
4125 kvm.
Byggesum: 
44 mio. kr.

Som en kæmpe butterfly kanter det nybyggede Sæby Svømmebad byens nyetablerede kulturcentrum. Pladsen foran hovedindgangen lukkes af byens bibliotek og kulturhus – med direkte stiforbindelse til Sæbys rådhus. Byen er i fuld gang med at trække sit eget centrum mod mere plads – og har med sit nye kombinerede svømmebad og wellnesscenter placeret endnu en blomst i buketten af attraktive tilbud til borgerne i udviklingsområdet.

I en markant arkitektur, der både præsenterer sig som visuelt monument – og inviterer indenfor til hyggelige omgivelser.

Monumentalt udtryk

En invitation, der understreges af facadernes farve- og materialevalg, hvor de karakteristiske sortbrune facader er bygget op af 800x200 millimeter Terracotta Facadetegl. Stenene er leveret af Ivarsson & Co. A/S – sammen med underkonstruktionen i aluminium, som facadestenene er monteret på.

Disse store, sorte flader er i høj grad med til at skabe det monumentale udtryk i den næsten skulpturelle bygning. Men netop fordi de mørke og tunge toner så overbevisende dominerer facaderne, bliver lyset og livet bag de tilbagetrukne glaspartier så meget tydeligere indrammet. En oplevelse, der yderligere forstærkes i kontrasten mellem de sorte skærmtegl og de lyse eternitplader fra Dansk Eternit A/S omkring vinduerne. Samme type plader er brugt indvendigt i svømmehallen, ligeledes omkring vinduespartierne – i farven ”pearl” og med en smuds- og vandafvisende ”planseal”-behandling.

- Dertil kommer, at de lange indadknækkende facader alene ved deres linjeføring leder gæsterne til svømmebadet ind mod hovedindgangen, siger arkitekt Jette Birkeskov Mogensen fra Schmidt, Hammer & Lassen K/S, der har tegnet byggeriet.

At butterfly-faconen, de skrå vinduespartier og de mange asymmetrier i det nye Sæby Svømmebad så også har været noget af en udfordring for entreprenører og håndværkere lægger byggelederne fra hovedentreprenør MT Højgaard ikke skjul på:

- Vi har brugt mange landmålertimer på at afsætte linjerne i byggeriet. Ligesom vi undervejs i byggeriet har brugt en del kræfter på konstruktionerne omkring de skæve vinkler og brudte linjer, siger projektleder Jeppe Vamberg og projektchef Klaus Rasmussen.

Bygherre for projektet er en selvejende institution under Sæby Kommune, mens Birch & Krogboe A/S er ingeniører.

Todelt ”butterfly”

Inden døre er Sæby Svømmebad skåret over cirka midt i ”butterfly-sløjfen” med svømmebadet til den ene side og wellness-afdelingen til den anden.

Adgangen til Sæby Svømmebad sker via et elektronisk Metra indgangssystem, der er leveret af LML Sport.

Som gæst får man således udleveret et armbånd med en elektronisk chip, der er kodet med oplysninger om, hvilke dele af svømmebadet, man har adgang til. Chippen læses første gang, når man går igennem drejehjulet i receptionen, og bruges herefter til at åbne døre, lukke og åbne garderobeskabene i omklædningen – for til sidst at registrere, at man har forladt svømmehallen igen.

- Er det et enkelt besøg, gæsten har betalt, vil den elektroniske chip blive ”spist”, når man lukker sig ud. Mens f.eks. et titurs-armbånd tæller ned og først sletter adgangsrettighederne efter sidste besøg i rækken.

Ud over det elektroniske indgangssystem har LML Sport leveret skabene i omklædningsrummene samt selve receptionsdisken – begge leverancer af mærket Geschwender – samt en del af svømmebadets specialindretninger som pusleborde, andre skabe og opbevaringssystem for udstyr osv.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 1

Produktionsanlæg

Alumeco

Stålkasse til aluminium

Domicil

Autohuset Vestergaard

Fremadstræbende bilhus

Bolig

Bella Hus

Farverige familieboliger

Bolig

Dania Kollegiet

118 meter ungdomsboliger

Domicil

Danimex

Radiobølget identitet

Bolig

Dianas Have

Eksklusive træhuse med fjordudsigt

Domicil

GFH Falbe

Et tusindben til tøj

Domicil

KMD

Gigantisk kontorhus i samspil med fjorden

Lufthavn

Københavns Lufthavn, forbindelsesbygning

Lufthavnspassage i vindens og vandets tegn

Biograf

Lido Biograferne

Lido krydser gaden

Domicil

Qurios

Slankt højhus til revision

Domicil

SAPA

SAPA's showroom

Bolig

Skovlundehus

Boliger til det gode liv

Sport

Sæby Svømmebad og wellnesscenter

Svømmehal og forkælelse i nyetableret bycentrum

Skole

Vildbjerg Skole

Landlig skole med faglokaler i front