Lido Biograferne
Søndertorv 1
7100
Vejle
Danmark
- Vi talte længe om at bygge den gamle Lido om. Men det ville kræve et års lukning, hvor publikum måske ville søge andre steder hen. Vi ville tilmed aldrig opnå de kvadratmeter, der er behov for til café og billetsalg, og vi ville ofre en masse penge, uden at kunderne fik glæde af det. Så overvejede vi at flytte til Havneparken, indtil teknisk forvaltning ved kommunen pegede på denne ledige grund på den anden side af Dæmningen. Det var løsningen!
Lido er en biograf. Dæmningen en trafikeret gade, der skærer gennem det centrale Vejle. Og manden bag udtalelsen er direktør Henrik Daugaard, der sammen med sin bror Søren er tredje generation i byens familiedrevne biograf.
I lidt mere end 50 år har Lido været stedet, hvor man ser film i Vejle. Det er det fortsat med den justering, at Lido Biograferne nu er flyttet over på den anden side af gaden, hvilket filmentusiaster og forlystelsessyge næppe vil finde grund til at begræde.
Det nye biografcenter byder sit publikum velkommen i en bygning, der udfordrer øjet med rundeformer og spidse vinkler og en eksklusiv kobberbeklædning på de tre etager over det søjlebårne grundplan. Biografen er dermed blevet et synligt pejlemærke i bybilledet i modsætning til de nu forladte lokaliteter, der gemte sig bag en mere beskeden facade.
Nu som før er Vejle Å nærmeste nabo, og byen har – inspireret af Århus – omsider fået øjnene op for de kommercielle værdier, der kan udvindes af et vandløb i bymidten.
Vejle vil få sin ”spanske trappe” ned mod åbrinken lige ud for biografens café med overdækket udeareal. Søndertorvet, som Lidoer en del af, udbygges næste år med butikscentret Brinken med 700 p-pladser, som også biografen vil få glæde af. Desuden styrke det stedets betydning, at byens gågade begynder på den anden side af åen med passage over en gammel bro.
Bygherren gav det lokale arkitektfirma Westergaard Arkitekter MAA opgaven at tegne det nye biografcenter. Der har tidligere været et samarbejde mellem de to omkring et boligbyggeri, som et selskab ejet af Lidos indehavere har opført.
- Vi har ladet bygningens form følgegadeforløbet og åens længderetning. Der er indgang fra begge sider via et centralt, klinkebelagtgangforløb. Der er to biografsale i stueplan og fire ovenpå, og den centralt placerede, brede trappefungerer tillige som flugtvej. Samtidig er der fra midtergangen forbindelse til billetsalg, slikmarked og café, fortæller sagsarkitekt Flemming Larsen, Westergaard Arkitekter.
Han betegner etablissementet som Danmarks mest moderne biograf. De seks sale, hvoraf den mindste er en art cinema og den største rummer 354 pladser, er udstyret med såvel analogt som digitalt apparatur. Alle har indstillelige Skeie stole placeret i en ikke lineær podie opbygning med optimalt indkig til de store lærreder. Filmoperatøren kan via en korridor- og trappeforbindelse bevæge sig fra sal til sal uden at skulle ud i publikumsområdet.
Lido Teatret engagerede KPC BYGA/S som hovedentreprenør, mens projektledelsen og projekteringen blev lagt i hænderne Bascon A/S i Århus. Der blev lavet et forprojekt, geometriske linjer og de væsentligste materialer og overflader. Herefter udarbejdede Bascon et hovedprojekt, som blev godkendt af en styregruppe.