Alsion, Syddansk Universitet

:
juni 2007

Alsion, som det tager sig ud fra Alssiden af Sønderborg. 3XNielsen har fyldt mellemrummene mellem betonkuberne op med atrier, således at facaden fremstår som 10 sammenhængende gavlhuse.

Strunge & Hartvigsen Rådg. Ing. har projekteret en forankring af kuberne med wirer, således at de ikke bliver ustabile på grund af udkragningen mod vandet.

Glasbyggerne har monteret 11.000 kvm glas/alufacade.

Lafuco A/S har leveret 6.000 kvm indvendige glasvægge med dørpartier og skydevægge.

Mortalin A/S har leveret mågebekæmpelse i form af indbyggede højttalere i kanterne langs kajen.

Getama A/S har leveret 1001 tilhørerstole og 75 korstole til koncertsalen.

Arkitekt, ingeniør og rådgivere har arbejdet meget med koncertsalens akustik i en såkaldt shoebox-opbygning.

Kontor Syd har leveret løst inventar til store dele af huset. Her ses et solistrum ved koncertsalen. Møblerne er fra Fritz Hansen, Berg og Montana.

previous next

Husrækken ved Alssund

Alsion løfter Sønderborg og samler vidt forskellige funktioner under samme tag og arkitektoniske idé

Du kan tage en universitetsuddannelse her. Eller tage toget til Tinglev. Gå på job i en it-virksomhed. Kvæle en cola eller nyde en frokost. Forske i et rentvandslaboratorium. Overvære en opførelse af Dvoráks 9. symfoni i en optimal akustik. Eller ...

De har taget munden fuld i Sønderborg. Sagt mojn og velkommen til en fremtid, der rummer perspektiver, man ikke umiddelbart ser i andre byer og landsdele. Vidt forskellige funktioner og institutioner mødes på lige fod i rammerne af det byggeri, der har fået navnet Alsion, skønt det ikke ligger på øen Als, men på Dybbølsiden af Alssund.

Alsion rummer Sønderborg-afdelingen af Syddansk Universitet, Forskerpark Syd, virksomheder som Maersk Data Defence, en af Europas mest avancerede koncertsale og hjemstedet for Sønderjyllands Symfoniorkester, DSB’s stationsfaciliteter samt café, kantine, snackbar og restaurant.

Alsion som idé har udviklet sig undervejs i det lange projekt- og byggeforløb, som er blevet et år længere end oprindeligt forudsat. Men nu nærmer man sig målet med færdiggørelsen af de sidste detaljer og dronningeindvielse til sommer.

Gavlhuse mod vandet

I Århus glæder arkitektfirmaet 3XNielsen sig over, at man kom i mål med et projekt, der i perioder har involveret det meste af tegnestuen. Og endnu mere over, at det trods turbulens og tilføjede funktioner er lykkedes at fastholde den oprindelige arkitektoniske idé.

Arkitekt og partner Kim Herfort Nielsen, der voksede op i Sønderborg, hentede inspiration fra en husrække i Havbogade ovre på den anden side af det smalle Alssund. Set herfra fremstår Alsion som 10 sammenbyggede gavlhuse, som løfter og åbner sig ud mod havnekajen.

- Alsion er et meget stort byggeri målt med Sønderborg-målestok. Fra starten var det vores intention at bryde dets skala ned, så den passer til byens øvrige huse. Det har vi gjort ved at bygge hus mod hus i en kamstruktur. Herved får man en masse facade vendt mod vandet, og ved at sætte glasvægge i mellemrummene mellem bygningerne, opnåede vi dels at få tilført ekstra areal, og dels reducerede vi udgiften til udvendige facader betydeligt, forklarer sagsarkitekt Rasmus Holm, 3XNielsen A/S.

Arkitektfirmaet vandt sammen med Strunge & Hartvigsen Rådg. Ing. Vejle en konkurrence om projektet i 2002. Oplægget var, at universitetet og forskerparken ønskede at bygge lokaler, hvor de kunne drage nytte af fælles synergi og dynamik. En attraktiv grund på det nedlagte godsterræn tæt ved sundet var ledig. Her kunne placeringen ved banelinjen endepunkt samtidig udnyttes til at indarbejde prototypen på en ny form for DSB-butik og station i huset.

En koncertsal kom til

Undervejs blev planerne koblet sammen med en lokal gruppes flerårige bestræbelser på at skaffe Sønderborg en koncertsal. Da Realdania-fonden efterfølgende støttede dette projekt med 50 mio. kr., begyndte perspektiverne at tegne sig.

- Et skitseret auditorium blev ændret til koncertsal, og hele projektet blev udvidet med en ekstra bygning mod nord. Samtidig var det nødvendigt at udvide det samlede budget, eftersom koncertsalen skulle have en akustik, der primært var indrettet på klassisk musik, men som også kunne gøres velegnet til andre former, herunder rytmisk musik, fortæller Rasmus Holm.

Salen er projekteret som en såkaldt shoebox. Det vil sige en rektangulær form, hvor akustikken styres gennem udformningen og placeringen af det inventar, der puttes ind i æsken.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 1

Produktionsanlæg

Alumeco

Stålkasse til aluminium

Domicil

Autohuset Vestergaard

Fremadstræbende bilhus

Bolig

Bella Hus

Farverige familieboliger

Bolig

Dania Kollegiet

118 meter ungdomsboliger

Domicil

Danimex

Radiobølget identitet

Bolig

Dianas Have

Eksklusive træhuse med fjordudsigt

Domicil

GFH Falbe

Et tusindben til tøj

Domicil

KMD

Gigantisk kontorhus i samspil med fjorden

Lufthavn

Københavns Lufthavn, forbindelsesbygning

Lufthavnspassage i vindens og vandets tegn

Biograf

Lido Biograferne

Lido krydser gaden

Domicil

Qurios

Slankt højhus til revision

Domicil

SAPA

SAPA's showroom

Bolig

Skovlundehus

Boliger til det gode liv

Sport

Sæby Svømmebad og wellnesscenter

Svømmehal og forkælelse i nyetableret bycentrum

Skole

Vildbjerg Skole

Landlig skole med faglokaler i front